Zeci de primari din Republica Moldova au protestat în faţa Guvernului, unde au cerut autorităților să renunța la ideea de a introduce limite pentru taxele locale. Manifestația aleșilor locali a început în fața sediului Ministerului Finanțelor, acolo unde reprezentanții CALM, organizatorul protestului, au declarat că dezaprobă și resping cu fermitate această inițiativă repetată, care consideră că vine din partea unor cercuri obscure, foarte înguste de interese.
“Este deja a patra oară când vine o astfel de inițiativă din partea Guvernului, pe parcursul ultimilor 7 ani. Considerăm că această inițiativă este contrară Constituției RM și deciziei Curții Constituționale, iar colegii de la Ministerul Finanțelor interpretează eronat legea. Vrem să vedem avizul Minsiterului Justiției asupra acestui aviz și pe cei care-și vor pune semnătură pe el, având în vedere că Ministerul este un organ responsabil de constituționalitatea acestui act, deoarece CCM, în opinia noastră, în 2014 a spus foarte și foarte clar că Guvernul nu poate stabili plafoane maximale, poate stabili doar reguli, criterii și principii“, a spus Viorel Furdui, directorul executiv al CALM.
“Credem că inițiativa autorităților statului este neîntemeiată total. Ministerul Finanțelor spune că autoritățile locale sunt inamicii businessului. Ei cred că unii primari pun niște taxe mărite, dar această problemă nu există, lucru recunoscut de mediul de afaceri prin doferite studii. În aceste condiții, se pune întrebarea – în ce temei se plafonează taxele?”, a întrebat Furdui, menționând că, de fapt, autoritățile locale sunt cele mai interesate să stimuleze mediul de afaceri, să creeze locuri de muncă și să aducă investiții în teritoriu, “dar pentru asta ei trebuie să aibă resurse, să creeze infrastructura – apă, drumuri, etc.“
Furdui a mai acuzat autoritățile centrale că nu sunt interesate să creeze o platformă de dialog cu puterea locală și că informații importante precum plafonarea taxelor sunt prezentate evaziv.
“Cu asociațiile de business, patronale, permanent se întâlnește, se fac ședințe online sau în persoană. Cu noi ce-au făcut? Au organizat în fugă, fără a prezdenta înainte niște informații. Ne-au informat sâmbătă, pentru ca luni să publice deja politica. Încă o dată se confirmă abordarea discriminatorie. Și în cazul plafonării taxelor, acestea au apărut fără să fie discutate“, a mai spus Furdui.
Acțiunea autorităților centrale de plafonare a taxelor locale a fost condamnată și de primari, care au declarat că impozitele colectate de la agenții economici sunt principalele surse de formare a bugetelor locale, şi aşa modeste, pentru a putea gestiona eficient o localitate
“În această situație ca și în multe altele s-a pus accentul pe respectarea principiului autonomiei locale, pe a da posibilitate autoritățile locale să-și elaboreze politica fiscală proprie, pentru că asta prevede legislația națională și tratatele internaționale la care Republica Moldova a aderat. Aceste acțiuni nu sunt altceva decât o deraiere de la axa de descentralizare și a statului de drept. Nu mai putem admite lipsa de respect a puterii centrale față de cea locală“, a spus unul dintre primarii prezenți la acțiunea de protest.
Primarii și-au continuat discursurile în fața Guvernului unde au scandat “Voi sunteți numiți, noi suntem aleși! și Luați mâna de pe taxele locale!”
Într-o reacţie, Ministerul Finanţelor a declarat că este deschis pentru discuţii pe marginea oricărui subiect reflectat în proiectul de lege privind politica fiscală şi vamală pentru anul 2021. Astfel, astăzi, la ora 15:00, este planificată o şedinţă cu participarea reprezentanţilor Congresului Autorităţilor Locale din Moldova pe marginea subiectelor ce vizează măsurile de ordin fiscal.