Pentru a duce la bun sfârșit mai multe proiecte sociale și de infrastructură locală, primarii din 25 de sate și orașe din țară au adus la masa de discuții toți actorii sociali interesați, inclusiv băștinașii plecați peste hotare.
Vorbim despre localitățile din Moldova, beneficiare ale Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL), unde autoritățile au încurajat localnicii și băștinașii aflați departe să discute necesitățile prioritare ale comunității și să găsească soluții pentru acestea.
„Din luna mai curent, de la fondarea Asociațiilor de băștinași în aceste 25 de localități, circa 6400 de persoane și-au spus cuvântul vizavi de prioritățile locale, jumătate dintre ei fiind migranți internaționali. Totodată, circa 30% din consultări au fost realizate cu ajutorul sondajelor online puse la dispoziția celor plecați”, susține Oxana Maciuca, coordonator componenta migraţie în cadrul proiectului MiDL.
Proiectele de dezvoltare identificate variază de la o localitate la alta, însă cele mai multe țin de reabilitarea infrastructurii locale. De exemplu, băștinașii din comuna Ciorești (Nisporeni) și-au propus să rezolve problema salubrizării, cei din Ungheni și-au pus în gând să amenajeze parcul central al orașului, iar băștinașii din Cărpineni (Hâncești) au decis în comun să procure un autogreder pentru realizarea lucrărilor pe drumurile de țară.
„Am avut întâlniri și discuții foarte eficiente despre dezvoltarea locală cu circa 80 migranți reveniți acasă pentru scurte vacanțe. Consătenii plecați au puncte de vedere inovative, pe de o parte, iar primăria cunoaște problemele reale din comunitate, pe de altă parte. Astfel, construim o sinergie atât de necesară la nivel local”, spune Ion Cărpineanu, primarul de Cărpineni.
Întrucât posibilitățile autorităților locale sunt modeste, acestea mizeazăpe un grant de 20 mii dolari din partea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în Moldova donați pentru proiectul local, în cadrul MiDL. Una din condițiile finanțatorilor spune că migranții originari din localitatea beneficiară trebuie să contribuie cu cel puțin 10% din valoarea proiectului.
„Pentru a înlesni procesul de colectare a contribuțiilor de la cei plecați, care, de regulă, se află în diferite colțuri ale lumii și nu țin legătura între ei, cu suportul Proiectului MiDL se va crea, foarte curând, o platformă de crowdfunding – un mecanism online de colectare de fonduri și finanțare comună a proiectelor. De menționat că, asociațiile de băștinași și primăriile au devenit mai active pe rețele de socializare și online, nu doar pentru consultări și colectări de fonduri, dar, mai ales, pentru a asigura o mai mare transparență a activităților și deciziilor adoptate. Anume cu acest scop au creat, cu suportul MiDL, pagini web, conturi pe reţele de socializare”, adaugă Oxana Maciuca.