Viorel Furdui, director executiv al CALM a declarat că în această vizită de studiu efectuată în județele Alba și Prahova, colegii noștri din RM au avut de învățat foarte multe. „Au avut posibilitatea să discute cu primari din România, să afle cum au reușit colegii lor să atragă investiții străine, s-au convins că se poate atunci când există unitate, când îți propui scopuri ambițioase și când muncești pentru a avea rezultate.  Mă bucur pentru prietenii mei primari care au avut ocazia să vadă două dintre cele mai dezvoltate comune din România, comune ce se deosebesc prin faptul că au atras importante fonduri europene, au soluționat probleme legate de infrastrucură”.

 Întrebat dacă va reuși Republica Moldova să aplice aceste bune practici de administrare locală și de descentralizare, Viorel Furdui a răspuns: „Am avut mai multe asemenea șanse, doar că ele de multe ori au fost spulberate. Însă, atunci când au fost stabilite prioritățile, când a existat o dorință reală de a schimba lucrurile în bine și în Republica Moldova s-a demonstrat că se poate. Sunt convins că vom reuși în cazul în care ne vom gândi la interesul național, al fiecărui cetățean din comunitățile locale”.

Potrivit directorului executiv al CALM, primarii din România au posibilitatea să acceseze niște fonduri enorme, ei lucrează cu proiecte de milioane de euro. În același timp, primăriile din Republica Moldova lucrează cu proiecte mult mai mici, au acces mult mai limitat la fonduri, dar și în asemenea condiții reușesc să realizeze lucruri foarte frumoase. „Dacă și comunitățile noastre locale din sate și orașe ar avea aceste oportunități, sunt sigur că am putea în termeni scurți să asigurăm un nivel de dezvoltare destul de înalt”, a menționat Viorel Furdui.

 

În alt context, Viorel Furdui a scos în evidență faptul că între Congresul Autorităților Locale din Moldova și Asociația Comunelor din România există o colaborare eficientă. „Procesul de înfrățiri între localități a luat amploare,  fapt ce aduce beneficii importante atât Republicii Moldova, dar și României. Există o colaborare strânsă în domeniul culturii, copii din RM au posibilitatea să meargă la studii, în vacanțe, să facă schimb de experiență cu semenii lor din România. A început procesul de implementare a diverselor proiecte. Cu fondurile României se repară drumuri, școli, grădinițe din RM. Avem de învățat foarte multe de la colegii noștri, inclusiv din greșelile care au fost făcute în procesul de aderare la UE. Important este faptul că există o deschide mare din partea României, iar cei care doresc să realizeze ceva ar putea folosi și această oportunitate de a soluționa anumite probleme în localitățile noastre”, a punctat directorul executiv al CALM.

Imprimare