Directorul executiv CALM, Viorel Furdui, ”desființează” așa-numitele acuzații ale primarului de Orhei, Ilan Șor. În cadrul emisiunii: ”Vocea APL”, difuzată de postul de radio Vocea Basarabiei, Viorel Furdui a reiterat că edilul de Orhei este doar un pion într-un joc murdar pus la cale de anumite forțe pentru a dispersa CALM, organizație reprezentativă a APL, care are o voce distinctă și a obținut un grad mare de credibilitate pe plan intern și extern.
Furdui a menționat că Șor operează cu argumente eronate, care sunt departe de realitatea în care Congresul Autorităților Locale are peste 800 de membri care prin această calitate și prin activismul de care dau dovadă și-au exprimat și își exprimă încrederea și sprijinul pentru asociația care le reprezintă interesele și drepturile: ”Această decizie a unei autorități publice locale este una care se încadrează în limitele legii, este dreptul oricărei entități publice locale, cum este Consiliul municipal Orhei, să devină membru CALM sau din anumite motive să părăsească asociația. Nu o văd ca pe o decizie extraordinară, este un proces firesc, chiar dacă nu am mai avut precedente, în situația în care 800 de APL sunt membri CALM. Această cifră înseamnă majoritatea covârșitoare a APL, care au avut încredere în asociația noastră, care le apără de facto drepturile. Decizia de a deveni membri a fost una benevolă. Tocmai de aceea, în cazul deciziei Consiliului municipal Orhei am atrage atenție la motivarea înaintată, cauzele care au fost invocate de primar. Am dat răspuns la toate aceste așa-numite învinuiri care nu au nimic în comun cu realitatea. Este ilară afirmația că CALM nu-și îndeplinește angajamentele, nu luptă pentru interesele comunităților locale. Este un mare neadevăr, pentru că însuși acest oraș, alături de alte localități, a beneficiat enorm de pe urma realizărilor CALM. Începând cu anul 2013, în urma unor acțiuni foarte constructive, prompte ale CALM a fost obținută majorarea salariului pentru angajații APL, care era extrem de mic. Din punct de vedere financiar a avut foarte mult de câștigat, în rezultatul noului sistem de finanțe publice, promovat și pentru care a făcut lobby și a pledat CALM . Este vorba de milioane de lei, care rămân în bugetele locale. O altă realizare a echipei CALM, pentru care a pledat consecvent și a convins Guvernul, este descentralizarea Fondului Rutier. Orașului Orhei această prevedere îi va aduce anual câteva milioane de lei. Motivele reale, desigur, sunt departe de cele declarate”.
Încercarea de a insinua interese politice în cadrul CALM este comentată de directorul executiv CALM drept o minciună grosolană. Și asta, deoarece, prin însuși statutul său, CALM este o organizație neafiliată politic și din cadrul căreia fac parte primari care reprezintă diverse formațiuni: ”Este unul din aspectele cheie prin care se încearcă discreditarea CALM. Trăim într-o societate politizată, divizată și se încearcă în așa mod să se folosească această monedă. Nu numai că este un neadevăr cras și grosolan, dar este o ofensă adusă nu doar conducerii CALM, dar și membrilor săi. Din Birou și din Consiliul de administrare CALM fac parte primari din toate partidele, o bună parte din formațiunile care sunt la guvernare. Respectiv, să spui acest lucru, asta înseamnă să nu ai încredere în acești oameni, să pui la dubiu capacitatea lor de a delimita foarte clar lucrurile. Dacă ar exista măcar un mic temei în acest sens, cu siguranță acești oameni ar ridica această problemă. Dar se întâmplă procesul invers – în fiecare an, tot mai multe comunități își exprimă dorința de a deveni membri CALM. Și asta, anume datorită faptului că ei se conving că în CALM nu se face politică, în CALM se fac politici în favoarea comunităților locale, astfel încât să fie obținute mai multe resurse pentru primării, mai multă libertate de a le gestiona.”
Congresul Autorităților Locale, prin esență, nu poate fi politizat, a reiterat directorul executiv CALM, Viorel Furdui: ”Modul în care este construit și modul cum funcționează CALM exclude orice amestec al politicului. Aceasta ar însemna distrugerea completă a lui. Anume infiltrând aceste aspecte, se încearcă slăbirea CALM. În primul rând, în fruntea CALM este aleasă o persoană prin consens general. Este vorba despre o persoană excepțională, d-a Tatiana Badan, care are niște rezultate extrem de frumoase nu numai ca primar, dar și personal. Dumneaei a avut capacitatea și calitatea să consolideze nu să dezbine societatea noastră. În afară de aceasta, în organele de conducere, în mod proporțional, sunt reprezentate toate forțele politice, inclusiv independenți. Prin urmare, orice încercare de a aduce politicul în CALM, evident va genera conflicte și destrămare. Lucrurile acestea sunt pur și simplu imposibile. Oricine care ar încerca să încline balanța se va observa acest lucru și va fi taxat în primul rând pe interior. Toți cei care atacă acum CALM nu vorbesc nimic la concret, ci vehiculează cu fraze generale, fără acoperire. Când îi iei la întrebări – considerați că e politizare că am apărat primarii care au fost arestați pe nedrept sau atunci când noi cerem să fie continuată reforma administrației publice locale? Asta înseamnă să faci politică? ”
Viorel Furdui a mai menționat că esența CALM-ului se bazează anume pe încrederea reciprocă, neafilierea politică și focusarea pe teme concrete, rezolvarea cărora ar contribui la fortificarea autonomiei locale: ” Fiecare membru CALM are dreptul la opinia proprie. Mulți dintre ei sunt persoane politice, au păreri diferite pe anumite probleme și au tot dreptul să se expună. Dar noi, ca organizație, nu am avut nicio luare de poziție pe chestiuni politice. Ceea ce am făcut, am avut declarații, uneori poate foarte dure, pe strict aspectele administrației publice locale. CALM este menționat în mai multe legi, ca partener al Guvernului, al Parlamentului, în implementarea reformei administrației publice locale, descentralizării. CALM este membru al Autorității Naționale de Integritate, unde avem un cuvânt de spus. Acum cineva încearcă să ne intimideze, să ne închidă gura? Dar aceasta nu este o metodă bună. CALM a fost întotdeauna deschis spre cooperare și întotdeauna am venit cu soluții concrete, propuneri, proiecte de legi.”
În context, Viorel Furdui a menționat că, din cauza unei colaborări care lasă de dorit, anul 2017 ar putea fi unul pierdut pentru fortificarea guvernării locale și îndeplinirea prevederilor Strategiei de descentralizare, termenele de implementare ale căreia și așa au fost prelungite: ”Majoritatea partenerilor noștri ne susțin. Curând, și anume în data de 30 august, va sosi în țara noastră o delegație din partea Consiliului Europei, Congresului Autorităților Locale și Regionale, care va avea întâlniri cu mai mulți factori de decizie, iar una dintre probleme va fi și cazul CALM-ului, neînțelegerile care au apărut, dar și problemele primarilor. Partenerii noștri speră că lucrurile se vor așeza, se va găsi un consens și noi vom începe totuși să avansăm și să revenim în albia unor discuții normale.”