O discuție pe tema Raportului „Priorităţile şi provocările implementării Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană în Republica Moldova”.

Raportul „Priorităţile şi provocările implementării Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană în Republica Moldova”, realizat de Asociaţia pentru Politică Externă, constată că în viitorul apropiat vor fi înregistrate mai multe tentative de denunţare a Acordului de Asociere sau de zădărnicire a realizării acestuia. La ce s-a referit autorul studiului, expertul economic Viorel Chivriga, am insistat să aflu în ajun:

Economistul

Economistul Viorel Chivriga în studioul Europei Libere la Chișinău

Viorel Chivriga: „În primul rând, trebuie să ținem cont că aplicarea sau implementarea Acordului de Asociere în Republica Moldova este o șansă, o șansă mare pentru modernizarea țării, dar nu toate statele privesc bine acest lucru. Dacă facem o privire înapoi, vedem că deja sunt înregistrate unele tentative de denunțare a Acordului. Sunt unele forțe pe interior, unele forțe pe exterior, care tot mai insistent încearcă să zădărnicească parcursul european.

Dacă analizăm presiunile de ordin economic, ele sunt din cele mai cinice, ele lovesc foarte puternic anume oamenii din mediul rural, oamenii care au venituri mai mici, pun într-o situație incertă dezvoltarea economică a țării și, de fapt, aduc niște prejudicii foarte grave Republicii Moldova. Mă refer la sancțiunile impuse de Federația Rusă care, din 2005-2007 până acum, devin tot mai insistente, devin o rigiditate în relațiile bilaterale cu Federația Rusă. Pe de altă parte, avem unele nemulțumiri care sunt utilizate de unele forțe politice aservite Federației Ruse pentru a cere Guvernării să facă unii pași înapoi. Mă refer anume la acele greve din nordul republicii, care, practic, au arătat foarte clar că sunt partide politice în Republica Moldova care nu doresc ca acest parcurs european să devină un drum pe care țara trebuie să pășească în viitor.”

Europa Liberă: În studiul pe care l-ați realizat, vorbiți și despre politizarea excesivă a campaniilor de informare inițiate de unele partide politice, campanii care se referă la beneficiile Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. În ce măsură fac acestea mai mult rău decât bine?

Viorel Chivriga: „Eu am întâlnit în nordul republicii reprezentanți ai unor partide care, de fapt, ridicau așteptările oamenilor la un nivel exagerat. Vorbeau despre semnarea Acordului de Liber Schimb ca de o intrare a Republicii Moldova deja în UE. Promiteau oamenilor salarii, pensii europene, deci aici eu cred că sunt mai multe prejudicii aduse apropierii de UE, decât beneficii. În același timp, partidele care și-au adus aportul prin intermediul reprezentanților lor în Parlament, în Guvern, trebuie să facă un front comun. Nu e cazul ca cineva să utilizeze ideea europeană numai pentru scopuri foarte înguste, numai pentru a ridica ratingul partidului propriu.”

Europa Liberă: Care ar fi riscurile unei asemenea abordări, dl Chivriga, a preamăririi lucrurilor?

Viorel Chivriga: „De fapt, noi avem unele reforme eșuate care pot fi asociate cu ideea europenizării țării. Sunt probleme destul de grave. De exemplu, corupția care, practic, bântuie peste tot. Sunt probleme care

Sunt o mulțime de probleme care pot fi, la un moment dat, asociate cu drumul european și aceasta este o greșeală fatală …

au rămas intacte și, practic, au devenit cu mult mai vizibile cum ar fi aceleași monopoluri care, cred eu, vor fi din nou un cap de afiș în presă. Sunt instituții care sunt corupte, care sunt conduse de oameni corupți. Deci, sunt o mulțime de probleme care pot fi, la un moment dat, asociate cu drumul european și aceasta este o greșeală fatală pentru cei care fac acest lucru.”

Europa Liberă: Acordul de Liber Schimb presupune o îmbunătățire semnificativă a politicii de reglementarea a businessului, o schimbare pozitivă între relația dintre business și autorități. Din teritoriu însă, ne sunt semnalate cazuri în care oamenii legii, inspectorii, fac abuz de funcția și pârghiile pe care le dețin. Sunt gată astăzi autoritățile pentru o schimbare?

Viorel Chivriga: „Eu sunt foarte sceptic și chiar am o teamă că nu vom avansa în domeniul dat. Dacă vorbim anume de climatul de afaceri, noi nu avem investiții străine directe pe măsura așteptărilor noastre, nu avem investitori de talie regională chiar într-un număr pe care putem să ni-l permitem, și climatul de afacere în țară este unul mai puțin prietenos comunității de afacere decât în Romania sau, decât în alte state din regiune. Și mai sunt cazuri care sperie investitorii, de exemplu, cazul Draxlmaier.

Asemenea situaţii ne arată că, într-adevăr, instituțiile statului nu-și fac tema pentru acasă. Încă un lucru pe care îl consider foarte important, dacă este un Acord de Asociere, el nu poate fi un acord al partidelor politice, este un acord al țării, care poate fi un program de guvernare, și la implementare trebuie să fie invitați toți cei care sunt interesați – comunitatea de afaceri, administrația publică locală, sectorul neguvernamental, sectorul asociativ, cetățeni care-și doresc binele prin apropierea de UE, și atunci să vedeți că lucrurile se vor schimba.”

Europa Liberă: Alături de Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova mergeți în teritoriu într-o campanie de informare a primarilor cu privire la beneficiile integrării Europene și Acordului de Liber Schimb. Care sunt întrebările cele mai frecvente care îi macină pe localnici?

Viorel Chivriga: „În primul rând, sunt unele falsuri pe care încercăm să le eliminăm și vă dau câteva repere: ce o să se întâmple cu piața internă când va fi invadată de produse din UE? Răspunsul este unul foarte laconic. Noi deja suntem invadați de produse din exterior, avem un grad de liberalizarea pieții extrem de mare. Oamenii mai pun o întrebare, care eu o consider destul de firească, ce o sa facă acei din sectoarele industriei alimentare, ce o să facă acei din agricultură, dacă noi nu avem experiență pozitive în accesarea pieții europene?

Într-adevăr, oamenii au dreptate, noi de exemplu, produse animaliere nu exportăm în UE, sunt unele produse agricole care nu sunt exportate în UE și există chiar și o balanță negativă în comerțul internațional. Aici încercăm să lucrăm, le arătăm exemple pozitive cum ar fi exemplul celor care prelucrează nucile, celor care usucă fructele, sunt o mulțime de exemple care, într-adevăr, schimbă puțin viziunea primarilor. Dar aici trebuie să operezi nu numai cu date din Acordul de Asociere sau din Acordul de Liber Schimb, dar trebui să operezi cu niște date din istoriile de succes care sunt înregistrate în Republica Moldova. Ele trebuie să fie scoase la iveală și să știți că rezultatele pot fi magice.”

Europa Liberă: Mergând prin teritoriu am văzut, totuși, exemple pozitive, am văzut livezi dotate cu tehnologii de ultimă oră, cu plase antigrindină. În ce măsură toate provocările despre care vorbiți dvs. stau și pe umerii producătorilor moldoveni?

Viorel Chivriga: „Oamenii au nevoie de puțin timp, de informație, au nevoie de un suport. Sunt agenți economici care spun: «dacă statul nu-mi acordă nimic, măcar să nu-mi încurce», și eu îi cred. În cazul dat, într-adevăr, este nevoie de o altă abordare. Și această abordare nu trebuie să fie numai declarată de instituțiile de stat, dar trebuie să fie observată, trebuie să fie apreciată de comunitatea de afacere. Și dacă vorbim anume de acel transfer pozitiv, pentru unii agenți economici chiar o privire la modul în care fac afaceri fermierii sau reprezentanții comunității de afaceri din afară, din occident, deja este o experiență bună.

Dar aici trebuie să existe, într-adevăr, un cadru permisiv și un cadru de afacere prietenos pentru oamenii care doresc să aducă o doză mai mare în dezvoltarea întreprinderilor pe care le gestionează. În același timp, ei trebuie să fie capabili să valorifice oportunitățile pe care le au, pentru că, de fapt, și suportul care vine din afara țării trebuie să fie într-o oarecare măsură contabilizat prin asimilarea fondurilor care vin. În acest caz e nevoie de cunoștințe, e nevoie de dorință, și mai este nevoie de o perseverență de care trebuie să dea dovadă fiecare companie în parte.”

 

Imprimare