Viitorul Guvern trebuie să depună eforturi pentru a descentraliza puterea și afinaliza reformele inițiate până acum. Asupra acestui lucru insistă Congresul Autorităților Locale din Moldova, care cere mai multe împuterniciri în procesul de luare a deciziilor.
Congresul Autorităților Locale insistă ca reprezentanții săi să participe laaprobarea legilor și la dezbaterile pentru adoptarea Bugetului de stat. Pentru asta, forul solicită ca reprezentantul său să aibă calitatea de vicepremier.
În sate nu sunt posibilități pentru dezvoltare. Noi vorbim despre lupta împotriva corupției, despre creșterea economică și socială. Dar toate aceste lucruri se vor realiza doar la nivel central, a declarat directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Viorel Furdui.
Reprezentanţii autorităţilor locale sunt convinşi că, fără aceste schimbări, dezvoltarea localităţilor din provincie este imposibilă.
Fără o reformă majoră în administrația locală și centrală, fără lichidarea autorității verticale și fără o administrație locală puternică, fără o descentralizare politică, Moldova nu are nici o șansă să se europenizeze și să se dezvolte, a declarat președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan.
Ne aflăm într-o perioadă de așteptare. Și până durează toate acestea, cetățenii sunt nedumeriți și îngrijorați. Noi așteptăm formarea noii conduceri cât mai repede și îndeplinirea toturor promisiunilor, pe care aceștia le-au făcut în campania electorală, a menționat primarul satului Colibaş din raionul Cahul, Ion Dolganiuc.
Congresul Autorităților Locale din Moldova are reprezentanţi ai 700 de localităţi.