Cu lacăt la ușă, plin de fisuri și acoperișul ciuruit de vitregiile vremii. Așa arată Conacul lui Constantin Cazimir din Cernoleuca, raionul Dondușeni, numit de localnici și perla satului. Edificiul încărcat de o istorie de peste o sută de ani, riscă să rămână doar o ruină. Totul din cauza lipsei de bani. Renovarea conacului ar costa aproape 20 de milioane de lei.

 

În timp, conacul a servit drept școală, bancă, iar mai apoi orfelinat. Pentru că nu a avut norocul de a deveni tată, Constantin Cazimir a ajutat sute copiii nevoiași și cei care aveau dragoste de carte.

„Conacul este făcut de boierul Cazimir care a fost un boier pe vremea lui foarte progresiv. În conac activa o casă de tip internat care număra peste o sută de copii”, a spus un locuitor din sat.

Pereții fisurați nu au văzut gram de tencuială de zeci de ani, geamurile și ușile din lemn, încărcate de vopsea, sunt gata să cadă. Acum 30 de ani, conacul a trecut la balanța primăriei din sat, care nu poate face față unor lucrări atât de costisitoare.

„Conacul Cazimir în sat este cea mai veche clădire. Eu acolo am învățat școala de zece ani, după care s-a deschis internatul”, a spus o femeie.

Conacul este construit în stil neoclasicist, arhitectura reprezită o tindă în jurul căreia sunt amplasate odăile, iar cărămida cu care a fost clădit era prelucrată la fabrica de cărămizi din satul vecin Climăuți.

„Conacul a fost construit din cărămida cu inscripția K ceea ce remarca sigla familiei Cazimir. Copi care învață în gimnaziu cunosc bine istoria construcției conacului și a familiei Cazimir, dar și care este valoarea lui pentru comunitate”, a declarat Angela Lisnic, profesoară de istorie.

În incinta gimnaziului din sat se află un muzeu în care găsim mobilă și exponate care au aparținut familiei Cazimir, dar și tabloul marelui pedagog.

„Vedem pe modelul uzoarelor și a încrustăturilor din lemn, vulturele care este și pe stema Dumei de Stat a Rusiei, deci facem concluzia că el a aparținut cândva marelui boier Constantin Cazimir”, a adăugat profesoara.

Tot în Cernoleuca, la margine de sat, s-a mai păstrat în timp Moara de Vânt, construită cu truda localnicilor din lut și lemn. Este unica moară de acest fel din nordul Republicii Moldova.

„Este cea mai veche moară din nordul Moldovei care se mai păstrează, din auzite am înțeles că urmează a fi renovată, nu știu cât este de corect. Când eram mai tânără erau douăsprezece mori, acum a rămas doar una”, a povestit o bătrână.

Cândva o bijuterie și locul care asigura localnicii cu o bucată de pâine, azi, moara a rămas doar cu câteva bârne putrede și pereți care stau să cadă. Se estimează că restaurarea ei ar costa peste jumătate de milion de lei. Autoritățile locale și băștinașii au făcut eforturi pentru a restaura moara, dar nu au primit avizul Ministerului Culturii.

„Cândva, aici la moară lumea făcea făină. Dar acum este într-o stare foarte rea. Eu nu am apucat timpurile când lucra moara, dar mi-au povestit părinții. Trebuia să aștepte să bată vântul, dacă nu bătea vântul, veneau înapoi acasă”, a povestit o altă locuitoare din sat.

Localnicii spun că ar fi bine ca moara și conacul să fie renovate pentru a deveni un punct de atracție pentru localnici și turiști.

„Dacă ar fi renovat și ar fi de lucru ar veni și turiștii chiar și moara de vânt cineva s-ar folosi de dânsa. Ar fi bine pentru satul nostru.”

Satul Cernoleuca din raionul Dondușeni numără peste 1500 de locuitori.

Imprimare