Victor Artamaniuc a devenit primar la primul mandat în orașul Ocnița. Are experiență în domeniul administrației locale. Consideră că la alegerile din 20 octombrie oamenii au pus mai mare accent pe personalitatea candidatului decât pe culoarea politică a acestuia, iar în acest fel cetățenii ne arată că ar trebui să alegem descentralizarea.

Se dezvoltă orașul Ocnița?

Victor Artamaniuc: Avem de gând să îl dezvoltăm, deoarece până acum s-a cam bătut pasul pe loc, ca și în cazul altor orașe. Ne dorim să atragem cât mai multe investiții. Avem nevoie de schimbarea radicală a infrastructurii, de crearea locurilor de muncă. Orașul nostru nu dispune de o brutărie proprie și intenționăm în cel mai scurt timp să deschidem una, trebuie să creăm niște hale de prelucrare a merelor, pentru a face magiun, compot, etc.

Este nevoie și de bani pentru a realiza toate aceste obiective..

Victor Artamaniuc:  În câteva zile plec în Republica Populară Chineză pentru a încheia unele contracte de parteneriat privind dezvoltarea infrastructurii, dar și pentru crearea locurilor de muncă. Cred că oamenii au obosit să umble prin lume. În orice țară ai pleca oricum dorul de casă te macină. Dacă ar fi aici de lucru oamenii nu ar mai fi nevoiți să se despartă de casă.

De ce ar mai avea nevoie APL pentru a contribui la dezvoltarea comunităților?

Victor Artamaniuc: În primul rând avem nevoie de o autonomie fermă. Fără distribuirea directă a surselor nu putem să elaborăm un buget solid, dar nici să planificăm cheltuielile.

De la independența RM autoritățile locale vorbesc despre descentralizare, autonomie. Se schimbă ceva în acest sens?

Victor Artamaniuc: Deocamdată se face mai multă politică, iar la acest capitol lucrurile nu se schimbă. Nu vorbesc doar de primăria orașului Ocnița, colegii din toată republica au aceleași probleme. Odată cu descentralizarea unor organizații mixte cum ar fi, de exemplu, poliția, trebuia să fie creat un suport pentru comunități, ele însă s-au descentralizat în așa fel încât, practic, nu participă în viața și activitatea comunității. Unde e mai murdar răspunde primăria, în rest, unde e vorba de lux și de împărțirea fondurilor primăria nu are acces, cu părere de rău. Pentru a salva satele și orașele noastre este nevoie de descentralizare și autonomie locală deplină pentru APL, iar Consiliile locale trebuie să decidă cum să-și dezvolte comunitățile.

Ce înseamnă această descentralizare?

Victor Artamaniuc: Un primar nu trebuie să fie atât de mult implicat în politică ci, mai degrabă, trebuie să fie un gospodar bun în comunitate. Chiar și la alegerile din 20 octombrie oamenii au pus mai mare accent pe personalitatea candidatului decât pe culoarea politică a acestuia. Cetățenii ne arată în așa fel cum ar trebui să procedăm, adică să alegem descentralizarea fiindcă un gospodar bun știe întotdeauna ce trebuie de făcut.

Dar îi trebuie și niște pârghii pentru a putea face ceva…

Victor Artamaniuc: Este adevărat. Noi putem fi buni gospodari, dar dacă nu sunt resurse devenim dependenți de centru. Toate taxele locale trebuie să rămână în bugetele noastre ca să putem dezvolta localitățile, dar dacă nu e nimic în buzunar nu prea ai despre ce vorbi.

Ce v-a motivat să candidați în condițiile în care primarii au posibilități atât de limitate?

Victor Artamaniuc: Trăiesc cu speranța, deoarece știu cum ar putea fi soluționate aceste probleme. Mizez pe susținerea colegilor, a conducerii CALM-ului, a Guvernului, poate vor ajunge la un numitor comun și s-or întoarce cu fața la oameni. Cetățenii mi-au acordat votul de încredere și eu sunt obligat să nu-i dezamăgesc. Am unele proiecte pe care trebuie să le implementez. Astăzi, de exemplu, în parteneriat cu  Guvernul Republicii Cehe, deschidem un Centru medico-social pentru persoanele cu dizabilități. În orașul Ocnița avem 483 de asemenea persoane care nu au pe nimeni și așteaptă susținerea noastră. Mai există centre de acest gen în Țaul, Vulcănești, Chișinău, Bălți. Un alt obiectiv este de a deschide un azil de care să beneficieze și oamenii din satele din apropierea orașului nostru. Și în Europa tot sunt persoane cu dizabilități sau singure, dar forma de a trece prin viață și atitudinea față de ele e alta și noi ne dorim să le creăm condiții pentru a avea o viață mai blândă.

Cum vă doriți să arate orașul Ocnița peste patru ani?

Victor Artamaniuc: Îmi doresc să avem o infrastructură dezvoltată, obiecte de menire socio-culturală, fabrici și uzine pentru ca oamenii să rămână aici. Mă sperie faptul că nimeni nu produce nimic, deși Ocnița a fost un oraș industrializat. A rămas uzina de producere a metalelor care lucrează la o capacitate de 35-40 procente.

Vă mulțumim!

Imprimare