Funcționarii primăriei municipiului Comrat au mai multe posibilități să-și îmbunătățească performanțele în realizarea atribuțiilor ce le revin, datorită suportului oferit de Regatul Norvegiei, în cadrul proiectului „Hărți pentru dezvoltarea sustenabilă a Republicii Moldova”. Proiectul este rezultatul cooperării dintre Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), Agenția Relații Funciare și Cadastru și Agenția de Cartografiere a Norvegiei.

Viceprimarul municipiului Comrat, Gheorghii Sarî, s-a arătat încântat de tehnica performantă primită în acestui parteneriat. „Această realizare a facilitat activitatea angajaților primăriei noastre. Angajații nu își mai pierd vederea la ecrane mici și necalitative. Este ușor de lucrat cu orice fel de schițe, documente necesare pentru ședințele Comisiilor, a Consiliului municipal etc.”

În afară de consolidarea aptitudinilor profesionale de utilizare în procesul de lucru a programului QGIS, primăria Comrat a dezvoltat propriile soluții de publicare și partajare a hărților tematice și seturilor de date locale. În acest sens, tehnica obținută facilitează și mai mult procesul de integrare a primăriei Comrat în infrastructura națională de date spațiale, nu doar în calitate de utilizator, dar și în calitate de furnizor de asemenea date.  Viceprimarul susține că anterior, din cauza lipsei posibilității de stocare a informației în format digital,  s-a pierdut în totalitate baza de date a primăriei, ceea ce a afectat activitatea acestei autorități. „Acum, datorită acestui suport, tot setul de documente este pregătit în formă digitală, cu posibilitatea de arhivare a acestora. Acest fapt a îmbunătățit calitatea muncii în proporție de 100%. Acum specialiștii nu aleargă prin birouri, nu se gândesc unde să meargă pentru a scoate documente la printer, unde să elaboreze un asemenea format de document pentru activitatea Consiliului sau altor structuri, dar pot face totul în birou la ei, fără a depune prea mare efort. Specialiștii noștri deja simt că lucrează la un alt nivel.”

De asemenea, Gheorghii Sarî susține că în procesul de delimitare, specialiștii primăriei Comrat pot să scoată la imprimantă acte, planuri cu un grad de precizie destul de înalt, atât în procesul de prestare a unor servicii pentru cetățeni, cât și în procesul decizional, dar și în relația cu alte entități publice și private. „ Suntem foarte recunoscători Norvegiei și CALM-ului pentru îmbunătățirea calității muncii noastre. Înainte erau mai multe obiecții din partea cetățenilor, în Consiliul municipal, în Comisiile de specialitate, pentru că nu exista tot setul de documente necesar, iar specialiștii nici nu prea aveau cu ce să-l pregătească și nici cerințe mari nu puteam avea de la ei. Acum deja ședințele Consiliului municipal se desfășoară fără conflicte atunci când în discuții sunt puse subiecte ce vizează terenurile. Noi chiar am uitat deja de aceste probleme.”

Imprimare