Tatiana Badan este primar în satul Selemet și președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova. Crearea oportunităților pentru tineri de-a se dezvolta în permanență, respectul pentru bătrâni, valorificarea tradițiilor populare și pasiunea cu care se implică, au făcut ca Tatiana Badan să fie apreciată de localnicii din Selemet și să-i acorde votul de încredere pentru a fi primar patru mandate la rând.

După finalizarea studiilor universitare, Tatiana Badan a venit să muncească în satul natal, la primăria din Selemet, raionul Cimișlia. La început a activat în calitate de contabil șef, iar în anul 2003 a fost încurajată să candideze pentru funcția de primar. Ideile și inițiativele Tatianei Badan au fost susținute de majoritatea localnicilor, astfel a fost aleasă primarul satului Selemet. Datorită pasiunii cu care se implică și face lucruri frumoase, Tatiana Badan se află la al patrulea mandat și a fost aleasă președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Satul

Pe parcursul a treisprezece ani, Tatiana Badan a reușit să implementeze multe proiecte. Primele au fost pentru copiii din localitate. La început Tatiana s-a concentrat pe renovarea gimnaziului „Sergiu Coipan”, deoarece școala este a doua casă a copiilor, astfel în instituția din localitate au fost implementate nouă proiecte: s-au schimbat geamurile, acoperișul, a fost instalat un cazan pe biomasă, care asigură încălzirea eficientă a instituției, tinerii dispun de toate condițiile igienico-sanitare, de sală de forță modernă, etc.

Fiind un primar independent, Tatiana Badan a obținut cu greu finanțări din partea statului pentru deschiderea și renovarea grădiniței, care nu a funcționat timp de 20 de ani. Abia în 2010, ea a reușit să creeze toată condițiile și să deschidă patru grupe de copii.

Satul

Satul

La Selemet există și un centru social pentru copiii cu dizabilități și copiii proveniți din familii social-vulnerabile. Aici sunt încadrați 47 de adolescenți, implicați în diferite activități, sunt ajutați și ghidați să-și pregătească tema pentru acasă, să se dezvolte în permanență, atât fizic, cât și intelectual. Tinerii dispun de o sală de calculatoare, de o sală de reabilitare, de bibliotecă și au toate condiții sanitare.

Datorită investițiilor străine, Tatiana Badan a reușit să procure cărucioare pentru oamenii cu probleme locomotorii. Pe timp de iarnă 386 de familii social-vulnerabile au beneficiat de câte 280 kg de cărbune, distribuit de primăria Selemet. Bătrânii din Selemet, care duc un trai greu, beneficiază de un prânz cald, livrat în fiecare zi de cantina socială din localitate. Tot datorită investițiilor străine, acoperișul Casei de Cultură a fost schimbat și au fost create condiții pentru ca să activeze colectivele artistice, care sunt laureați ai concursurilor naționale și internaționale.

Selemet

„Opt localități, dintre care și Selemet, s-au unit pentru a face parte dintr-un proiect care este destinat pentru colectarea deșeurilor menajere și transportarea lor la gunoiște autorizată. La început a fost greu să convingem localnicii, deoarece oamenii s-au obișnuit să arunce gunoiul în stradă, însă pe parcurs, ei se educă unii pe alții și realizează că acest proiect de evacuare a deșeurilor este foarte bun și sănătos mediului. În prezent tot mai multă lume se conectează”, zice Tatiana Badan.

Satul

Satul

„La Selemet se găsește unica școală de muzică din regiunea de sud, care crește tinerii talentați ce pun baza culturii Republicii Moldova. Mulți tineri care au absolvit școala, își continuă activitatea în orchestre renumite de peste hotare”, povestește Tatiana Badan, primar al satului Selemet.

La Selemet se găsesc sportivi talentați, care duc faina țării în toată lumea. Roman Prodius este un exemplu. În aceste zile Roman participă la Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro, iar oamenii din Selemet au organizat și au participat la un maraton prietenos pentru a-i arăta respectul și pentru a-i mulțumi pentru reușitele pe care le-a obținut de-a lungul anilor.

Satul

Satul

Peste 8000 de piese muzicale conține Muzeul Satului Selemet, fondat de Elena Televca, cetățean de onoare a localității Selemet. Elena Televca împreună cu Maria Prodius, directorul Casei de Cultură din Selemet, au participat în acest an la prima ediție a Zilei Naționale a Portului Popular cu o expoziție care datează de peste 100 de ani.

Satul

„Oamenii din localitatea noastră și astăzi mai țes covoare, prosoape, mai fac șezători și valorifică tradițiile Moldovei”, spune primarul satului Selemet.

Tatiana

Tatiana

iProsop este un exemplu că tradițiile Moldovei se păstrează și se transmit. Acest festival a fost organizat de Olga Coptu, președintele Asociației Familiilor Migrante împreună cu Tatiana Badan. Scopul festivalului iProsop este acela de a pune în valoare prosopul, meșteșugurile și gastronomia neamului.

Oamenii din Selemet, echipa de conducere în frunte cu Tatiana Badan, sunt un exemplu că dacă faci lucruri cu pasiune, atunci totul înflorește.

Foto: arhivă personală

Imprimare