„Serviciile publice de alimentare cu apă şi canalizare au un rol decisiv pentru îmbunătăţirea calității vieţii cetăţenilor. Ţinând cont de importanţa acestora pentru populația Republicii Moldova, atestăm cu satisfacție sprijinul substanțial acordat de către partenerii de dezvoltare. Principalele obiective ale proiectului sunt de a asigura cantitativ și calitativ cu apă potabilă, populația din regiune, de a spori și îmbunătăți sănătatea oamenilor și de a le îmbunătăți condițiile de viață”, a subliniat Valentina Țapiș, secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Totodată, oficialul a menționat că odată cu semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, Republica Moldova și-a asumat o serie de angajamente pe baza alinierii la legislația și standardele comunitare, iar angajamentele în domeniul alimentării cu apă și sanitației pot fi realizate numai prin investiții mari în infrastructură.
Pe parcursul discuțiilor s-a evaluat potențialul S.A. Apă Canal Chișinău referitor la operarea apeductului magistral și prestarea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare raioanelor Strășeni și Călărași (serviciu opțional).
Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” este finanțat de Guvernul Federal German, graţie băncii de dezvoltare KfW. Prima etapa a proiectului vizează construcția apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași, în acest sens Guvernul German a făcut un angajament investițional în valoare de 16,5 milioane de euro, sub formă de grant. Perioada de implementare a proiectului este 2019 – 2024 și prevede construcția apeductului magistral, ce va livra apă potabilă de la branșamentul din municipiul Chișinău spre municipiul Strășeni și Călărași, cu conectarea ulterioară a localităților din raioanele menționate.