Se presupune că denumirea comunei provine de la cazan. Localitatea care are astăzi circa 3 mii de oameni a fost întemeiată în 1554. În comună sunt două Case de Cultură și trei biblioteci. Vasile Sîrbu este primar la al doilea mandat și președinte al Filialei CALM din Telenești și ne spune cum au fost cei patru ani de activitate în calitate de ales local dar și ce își propune să realizeze în următorii patru ani.

Susțineți că sunteți adeptul schimbărilor. Ați reușit în perioada celor patru ani de activitate să contribuiți la generarea schimbărilor din comună?

Vasile Sîrbu: Poate în anumite cazuri am comis unele greșeli, dar cred că în linii generale am reușit să fac unele schimbări. Primii doi ani au fost de însușire a ceea ce trebuie să facă un primar. Acum înțeleg că unele situații trebuiau gestionate altfel. Am avut mare nevoie de susținere și am beneficiat de aceasta din partea Congresului Autorităților Locale din Moldova.

Ați fost ales în calitate de președinte al Filialei CALM din Telenești. De ce este nevoie de existența acestor asociații teritoriale?

Vasile Sîrbu: Astfel, prin intermediul CALM, mesajul autorităților locale ajunge la autoritățile centrale. Cred că colegii primari m-au ales în această funcție deoarece în cei patru ani am avut o colaborare destul de intensă cu CALM. Împreună cu alți câțiva primari nu ne-a fost frică să promovăm anumite inițiative în beneficiul APL,  indiferent de apartenența noastră politică sau chiar dacă unii colegi preferau să nu se expună.

Ce vă propuneți să faceți în calitate de președinte al Filialei CALM din Telenești?

Vasile Sîrbu: Consider că aș putea fortifica legătura dintre primarii din Telenești și reprezentanții CALM din Chișinău. Îmi propun ca ideile primarilor din Telenești să ajungă la sediul central al CALM și apoi către Guvern, Parlament și astfel să încercăm să contribuim la schimbările atât de necesare din domeniul APL.

Dar în calitate de ales local?

Vasile Sîrbu: În 2015 am promis că voi fi primarul tuturor locuitorilor comunei Căzănești și voi fi alături de ei. Acum, văzând care sunt posibilitățile dar și necesitățile localității îmi propun să soluționăm problema gestionării deșeurilor din localitate. Sper să reușim să stabilim un mecanism de colectarea de la fiecare gospodărie a gunoaielor menajere, să instalăm tomberoanele necesare. Cu regret spun că mulți agenți economici care au nevoie de zilieri nu pot găsi forța de muncă necesară.  La fabrica de cablaje din Orhei sunt angajate vreo 60-80 de persoane din comuna noastră. Dacă ar fi fost acceptată propunerea inițială a CALM, atunci impozitul pe venitul persoanelor fizice ar fi ajuns în primăriile unde aceștia au viza de domiciliu a cetățenilor și ar fi suplinit veniturile noastre proprii. Încă mai sperăm că se va reveni la acest subiect.

Vă mulțumim!

Imprimare