Valeriu Tabunșcic este primar la al patrulea mandat în satul Căplani, Ștefan Vodă. Consideră că e rușinos să fii un conducător bogat într-un stat unde cei mai mulți oameni sunt săraci. Primarul este de părere că de la independență încoace am avut la conducerea statului doar oameni deștepți, nu și înțelepți. „Deștepți au fost pentru că toți cei care ne-au condus au devenit bogați.”

Un nou mandat înseamnă că vă bucurați de încrederea oamenilor, dar și noi responsabilități…

Valeriu Tabunșcic: Dacă oamenii m-au ales pentru al patrulea mandat înseamnă că ceva am făcut. În toată această perioadă am soluționat principalele probleme ale satului, începând cu reparația gimnaziului, grădiniței, Casei de Cultură. După această etapă am avut ca obiectiv aprovizionarea locuitorilor cu apă. La moment, o mie de case sunt conectate la apă, cu susținerea financiară a Fondului Ecologic. A treia etapă a fost renovarea drumurilor. Astăzi, 90% din drumuri sunt reparate. Acum creăm un centru turistic în sat și vrem să finalizăm procesul de gazificare a localității.

Ce ar avea de vizitat turiștii la Căplani?

Valeriu Tabunșcic: Avem o perlă – cișmeaua din Căplani are douăzeci de izvoare și turiștii ar vedea un colț de rai la noi în sat, ar avea unde să se odihnească, să mănânce plăcinte specifice zonei noastre. În afară de aceasta, avem trei muzee, putem să prezentăm un mini-spectacol despre crearea satului. Un italian a reabilitat două case vechi unde turiștii pot fi cazați. De asemenea, estonienii ne-au ajutat să renovăm o altă casă bătrânească, astfel turiștii se pot odihni la fel ca părinții noștri, pe cuptor sau pe pat acoperit cu plante medicinale, pot servi un pahar cu lapte de măgăriță care este de leac, să facă o plimbare cu un cal. Credem că am creat condiții pentru ca oamenii să dorească să mai revină la Căplani.

Cum află turiștii de Căplani?

Valeriu Tabunșcic: Centrul turistic activează al treilea an. Vara aceasta, dacă va fi posibil, intenționăm să organizăm festivalul izvoarelor „La Cișmeaua din Căplani”.  

Cele douăzeci de izvoare au proprietăți terapeutice?

Valeriu Tabunșcic: Datorită acestei cișmele cu 20 de izvoare s-a creat satul Căplani. Apa din zonele din apropiere nu putea fi folosită pentru hrană. Noi am dus-o la laborator și ni s-a confirmat că este foarte bună. Intenționăm să aflăm care sunt calitățile terapeutice ale acesteia, dar acum știm sigur că este cea mai bună apă din regiune.

Cum credeți, ce le lipsește satelor din RM pentru ca să se dezvolte mai dinamic?

Valeriu Tabunșcic: O conducere deșteaptă la nivelul de sus al statului. Cu părere de rău, de la independență încoace nu am avut norocul de a avea o conducere înțeleaptă. Deștepți au fost, pentru că toți au devenit milionari după ce ne-au condus, dar înțelepți nu, deoarece în țara unde populația este săracă conducătorilor trebuie să le fie rușine că sunt bogați. Din această țărișoară ar face o minune un președinte, un premier și un Parlament alcătuit din deputați înțelepți. Nu avem nevoie de mulți ani pentru aceasta fiindcă oamenii noștri sunt muncitori. Este nevoie doar ca liderii acestui stat să o conducă cu înțelepciune. De exemplu, un primar înțelept cu o echipă bună la primărie reușește să facă foarte multe. Chiar și în condițiile unor bugete nu foarte dolofane am soluționat problemele-cheie deoarece am un colectiv bun și mă mândresc cu acesta.

Vă mulțumim!

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare