Valentin Cebotari este primar la al patrulea mandat al satului Târnova, Dondușeni. În cadrul unui interviu pentru calm.md alesul local ne-a spus care sunt problemele cu care se confruntă APL în scrierea de proiecte, ce crede despre reforma teritorial-administrativă, dar și în ce condiții Târnova ar putea să se dezvolte cu bugetul propriu.

Cu ce probleme vă confruntați în scrierea proiectelor?

Valentin Cebotari: Există lipsă de capacități, mai ales că trebuie să respectăm rigorile impuse de finanțatori. De asemenea, nu este personal care și-ar da interesul pentru a scrie aceste proiecte. Oamenii nu sunt motivați. Această sarcină revine angajaților primăriei sau instituțiilor publice ce au legătură cu primăria. Noi ne ghidăm de Legea 688 din 2003 în care este  indicat numărul strict de personal ce activează în primării. Obligațiunea de a scrie proiecte nu există nici într-o fișă de post și trebuie să motivezi, inclusiv financiar,  angajatul – un detaliu ce trebuie luat în considerare.

Ați reușit în cele patru mandate să atrageți fonduri în localitate?

Valentin Cebotari: Am făcut cândva niște calcule și pot să vă spun că am adus investiții în valoare de circa 50 milioane de lei, poate chiar mai mult. Cea mai mare investiție a fost de circa un milion de euro cu care s-a construit un centru social pentru persoanele defavorizate, acum acolo sunt găzduiți copiii ce au probleme în familie. Am construit un apeduct de 7 km, am gazificat grădinița, dar și o parte din localitate, am reparat grădinița, liceul, dar și unele porțiuni de drum. Au fost și  multe proiecte mici, în valoare de 5-10 mii de euro.

În localitatea Târnova sunt aproape cinci mii de locuitori,  să înțelegem că  oamenii din satul DVS. nu pleacă?

Valentin Cebotari: Localitatea Târnova este una dintre cele mai mari sate din zona de nord a Republicii Moldova. Noi am avut aproape 8 mii de locuitori dar, cu părere de rău, o parte din oameni au plecat. În prezent avem trei fabrici avicole unde activează circa 300 de persoane, sunt două întreprinderi mari care până recent au avut adresa juridică în Chișinău dar, după mai multe negocieri am reușit să schimbăm adresa la Târnova. Astfel, unele taxe locale vin în primăria Târnova. Probabil suntem unica localitate din raionul Dondușeni care și-ar putea asigura existența confortabilă din bugetul local dacă ar rămâne doar cu defalcările agenților economici. La moment Târnova primește 20% din defalcări, restul 80% se duc la centru. Primăriile nu se pot întreține în localitățile unde nu sunt agenți economici și activitatea este axată doar pe agricultură.  Noi însă am putea, având și un adaos la buget de 2-3 milioane de lei.

Înseamnă că nu vă este frică de reforma teritorial-administrativă?

Valentin Cebotari: Sunt unul dintre puținii care cred în reformă și sunt pentru ea, deoarece trebuie să privim lucrurile real și să înțelegem că nu pot exista clase cu trei-patru copii și nici primării cu trei-patru sute de locuitori.

Dar avem drumuri, transport, ca să asigurăm deplasarea zilnică a acestor trei-patru copii la câțiva km, avem asigurate condițiile necesare pentru a cumula câteva sate?

Valentin Cebotari: Primăria Târnova are un microbuz donat de către Guvern acum 4 ani cu care aducem copiii la școală. Avem și un autobuz care, în caz de necesitate, ar putea acorda servicii similare. Eu vorbesc de primăria Târnova, nu cred că aceeași situație se atestă în toate localitățile.

Ce așteptări aveți de la Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM)?

Valentin Cebotari: Am fost alături încă de la crearea Congresului și sigur că suntem mulțumiți, chiar dacă unor politicieni nu le convine CALM-ul pentru că nu se supune unor politici. Prin intermediul CALM ni se deschid ochii la multe lucruri. Nu doar suntem instruiți, dar mergem și în deplasări și astfel înțelegem mult mai bine multe lucruri. În preajma sărbătorilor de iarnă vreau să le urez tuturor membrilor CALM, dar și tuturor cetățenilor sănătate, speranță și prosperitate! Să credem că anul 2019 ne va aduce mari schimbări și realizări frumoase!

Vă mulțumim!

Imprimare