Frumusețea rurală autentică a Republicii Moldova a fost apreciată anul acesta în cadrul competiției „Destinația anului 2024″ din România. Este pentru prima dată când reprezentanți din Republica Moldova au avut posibilitatea să concureze alături de destinații turistice din România. Despre drumul parcurs până la această etapă de recunoaștere a unei munci titanice ne spune primara Silvia Știrbeț.
„Sunt primară din anul 2007 și tot ce am reușit să realizăm în satul Văleni, raionul Cahul, a fost datorită proiectelor europene și a celor susținute de SUA. Bugetele noastre locale sunt austere și suportul oferit de partenerii Republicii Moldova a fost ca o gură de aer proaspăt pentru cineva care nu poate să respire singur. Ambasada SUA, Banca Mondială și Fondul Ecologic Național ne-au finanțat pentru a construi sistemul de apeduct deoarece, cu toate că localitatea este situată pe malul Prutului, nu aveam apă potabilă. Grație României am îmbunătățit condițiile în cele două instituții preșcolare din sat, cu bani ai Consiliului Europei a fost elaborat sistemul integrat de colectare a deșeurilor, Germania ne-a ajutat în vederea implementării proiectelor de eficiență energetică etc.”
Împreună cu oamenii din localitate, autoritățile publice locale din Văleni au ales ca prioritate dezvoltarea turismului rural…
„Cu bani europeni am construit infrastructura din localitate, patru gospodari din Văleni și-au transformat casele rurale în pensiuni, am realizat două obiecte de infrastructură turistică: târgul producătorilor locali și a meșterilor populari – o adevărată bijuterie arhitecturală din lemn și o scenă de vară cu infrastructura necesară pentru a desfășura activități culturale și turistice. Văleni e situat în rezervația naturală Prutul de Jos și tot cu fonduri externe am construit două turnuri pentru vizionarea păsărilor, podețuri, foișoare, tot de ce are nevoie turistul pentru contemplarea naturii.
La Văleni s-a format o echipă puternică de tineri care scriu proiecte
„În primii ani scriam proiecte împreună cu secretara Consiliului local, astăzi deja avem o echipă puternică. Ne pregătim și pentru atragerea fondurilor de preaderare, există experiența colegilor din România care au trecut de această etapă și care ne-au asigurat că vor fi alături de noi. De exemplu, satul Văleni este înfrățit cu localitatea Tulucești, situată vizavi de noi și de care ne leagă aceleași legende, avem aceeași istorie, chiar și aceleași nume de familie. Suntem înfrățiți și cu localitatea Văleni din Dâmbovița. Suntem conștienți de faptul că doar aplicând standardele europene vom putea ridica nivelul de trai al cetățenilor din localitățile noastre și astfel sperăm că vom putea determina măcar o parte din diasporă să revină acasă.”