La solicitarea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, experți ai CALM au participat la 17 ianuarie curent la o întrevedere cu reprezentanții ministerului și ai Federației Naționale a Crescătorilor de Ovine și Caprine din Republica Moldova. Utilizarea pășunilor din Republica Moldova, modalitățile de dezvoltare a sectorului ovin, dar și atribuțiile autorităților publice locale în domeniul monitorizării și respectării condițiilor de exploatare a pășunilor au constituit principalele subiecte ale discuțiilor. 

În cadrul întrevederii au fost analizate mai multe nereguli privind utilizarea pășunilor în alte scopuri decât cele reglementate de Lege și posibilitățile reduse ale crescătorilor de ovine și caprine de a utiliza aceste spații verzi.

Potrivit reprezentanților Federației Naționale a Crescătorilor de Ovine și Caprine, nu există o politică specială de susținere a acestui domeniu, iar numărul pășunilor este în descreștere.

Reprezentanții CALM au amintit despre intenția unor întreprinzători de a deschide în parcul industrial din Cimișlia o fabrică de prelucrare a cărnii și a lânii de oi,  dar și de producere a brânzei de oi, lucru inedit pentru Republica Moldova. Potrivit CALM, sectorul ovin este un domeniu foarte important, cu tradiții de mii de ani, iar revitalizarea acestuia ar contribui și la dezvoltarea economică a statului.

Secretarul de Stat pe domeniul politicilor/produselor de origine animalieră Veaceslav Cernat a solicitat experților CALM să informeze reprezentanții autorităților locale privind neadmiterea folosirii pășunilor în alte scopuri. „Pentru buna dezvoltare a sectorului zootehnic, este importantă colaborarea dintre administrația locală cu cea centrală și producătorii”, a menționat Veaceslav Cernat.

Potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui, APL au nevoie de mai multe instrumente la elaborarea propriilor politici locale de dezvoltare, ținând cont de

specificul localităților. De asemenea,  este nevoie de a exclude barierele legislative ce nu permit APL să acorde anumite priorități anumitor sectoare atunci când au loc licitații. „Nu există pârghii administrative și de sancționare a celor care folosesc pășunile în alte scopuri, este un proces strâns legat de descentralizarea competențelor”, a punctat Viorel Furdui.

Printre propunerile CALM privind  ameliorarea situației din acest domeniu au fost efectuarea unui studiu complex ce ar reglementa statutul pășunilor, necesitatea de a modifica cadrului legal astfel încât să fie facilitat accesul crescătorilor de animale la arendarea pășunilor, oferirea mai multor competențe autorităților locale, ș.a.

Reprezentanții ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au menționat că la elaborarea programului de dezvoltare a acestui domeniu se va ține cont de propunerile CALM, iar reprezentanți ai CALM vor face parte din grupul de lucru.

Serviciul de Comunicare al CALM

Sursa foto: http://www.madrm.gov.md

Imprimare