Parlamentul european a adoptat propunerea unui pachet de asistență macrofinanciară în sumă de de 3 miliarde de euro pentru zece parteneri de extindere și de vecinătate, printre care se numără și R. Moldova. Țara noastră va primi 100 de milioane de euro drept suport în contextul pandemiei. Anunțul a fost făcut europarlamentarul român, Marian-Jean Marinescu.
,,Am votat în favoarea propunerii Comisiei și Consiliului European de a acorda asistență financiară statelor partenere în politica de extindere și cea de vecinătate. Din acest pachet financiar de 3 miliarde euro destinat combaterii efectelor pandemiei de coronavirus, Republica Moldova primește 100 milioane euro.
Este un semnal important prin care UE transmite statelor partenere că le este alături în această perioadă extrem de dificilă. Pentru România și pentru mine, Republica Moldova rămâne o prioritate. Iar sprijinul pe care i-l putem oferi o poate ajuta atât în lupta cu efectele coronavirus, cât și în efortul de a contracara manipularea opiniei publice venită dinspre Rusia. În acest război informațional, contează fiecare gest prin care putem demonstra, cu fapte că Uniunea Europeană este un partener de încredere al Republicii Moldova” , a scris europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit europarlamentarului, parlamentul european a adoptat în regim de urgență această propunere astfel încât prima tranșă a fondurilor va fi transferată chiar în cursul lunii mai.
Propunerea Comisiei Europene, în urma unei evaluări preliminare a nevoilor de finanțare, prevede ca fondurile să fie distribuite după cum urmează:
- Albania (180 milioane euro)
- Bosnia și Herțegovina (250 milioane euro)
- Georgia (150 milioane euro)
- Iordania (200 de milioane de euro)
- Kosovo (100 de milioane de euro)
- Republica Moldova (100 de milioane de euro)
- Muntenegru (60 de milioane de euro)
- Macedonia de Nord (160 de milioane de euro)
- Tunisia (€ 600 de milioane)
- Ucraina (1,2 miliarde de euro).
Fondurile vor fi puse la dispoziție sub formă de împrumuturi în condiții extrem de favorabile pentru a ajuta aceste țări să-și acopere nevoile imediate de finanțare urgentă. Împreună cu sprijinul Fondului Monetar Internațional, fondurile pot contribui la îmbunătățirea stabilității macroeconomice și la crearea spațiului care să permită alocarea resurselor pentru protejarea cetățenilor și atenuarea consecințelor socio-economice negative ale pandemiei coronavirusului.