Săptămîna trecută, o delegaţie din oraşul Cluj-Napoca, România, a întreprins o vizită în oraşul Ungheni pentru a se întîlni cu primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros, reprezentanţii Centrului de Resurse pentru Dezvoltarea Durabilă Locală şi Regională  şi reprezentanţii diferitor ONG-uri din oraş în vederea stabilirii unor relaţii de colaborare, implementarea proiectelor în comun, preluarea practicilor de succes.

Ideea de stabilire a relaţiilor de colaborare între cele două oraşe aparţine Asociaţiei „Grupul de iniţiativă basarabeană din Cluj-Napoca”, reprezentată de pămînteanul nostru Maxim Eni, student masterand la una din universităţile municipiului. Această asociaţie este o organizaţie studenţească, non-profit, apolitică, înfiinţată legal în ianuarie 2006, fiind reprezentată de către elevi şi studenţi basarabeni şi bucovineni care îşi fac studiile în Cluj-Napoca. Scopul organizaţiei este de a ajuta elevii şi studenţii de etnie română să se încadreze mai uşor în societatea românească, unde se afirmă şi se promovează tot mai mult şi mai mult valorile europene. „Mă bucur foarte mult că tinerii ungheneni duc faima oraşului Ungheni oriunde nu s-ar duce. Faptul că au reuşit să intereseze autorităţile unui municipiu atît de mare precum Clujul, demonstrează dorinţa şi interesul lor pentru dezvoltarea comunităţii şi a oraşului natal”, a afirmat primarul Alexandru Ambros.

În cadrul întrevederii a avut loc un schimb de experienţă între cele două părţi. Ungheniul a prezentat proiectele implementate de primăria oraşului Ungheni, Fundaţia Comunitară Ungheni şi Fondul pentru Tineri Ungheni. La rîndul lor, reprezentanţii din Cluj-Napoca au diseminat  practicile lor de succes. Astfel, a apărut ideea de a delega reprezentanţi din oraşul Ungheni pentru a participa la seminarele organizate de primaria Cluj-Napoca în cadrul diferitor proiecte. În baza stratregiilor de dezvoltare durabilă ale ambelor oraşe vor fi identificate idei de proiecte comune şi acţiuni concrete. „Este bine să începem colaborarea prin schimburi culturale, deoarece cultura este relevantă pentru comunitate, reprezentînd totodată un puternic motor economic”, a menţionat Emilia Alina Botezatu, şefa Biroului Relaţii externe şi investitori, Primăria oraşului Cluj-Napoca, invitînd oraşul Ungheni să participe la sărbătoarea locală de mare însemnătate – „Zilele Clujului”, în perioada 22 – 26 mai 2015.

Delegaţia clujenilor a vizitat apoi Zona Economică Liberă “Ungheni – Business” şi Fabrica de covoare Ungheni. „Am văzut o asemănare puternică între oraşul Ungheni şi oraşul Cluj-Napoca. Autorităţile ambelor oraşe pun în centrul preocupărilor omul şi întreprind măsuri concrete pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale cetăţenilor”, a declarat Emilia Alina Botezatu.

„Clujul este un important centru economic şi cultural din România. Stabilirea relaţiilor de colaborare cu acest oraş va deschide noi posibilităţi şi oportunităţi de dezvoltare pentru oraşul Ungheni. Dat fiind faptul că avem o istorie şi o cultură comună, avem şi trebuie să învăţăm şi să preluăm cît mai multe lucruri bune de la clujeni”, a declarat primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, subliniind astfel importanţa stabilirii relaţiilor de colaborare cu municipiul Cluj-Napoca.

Este de menţionat faptul că oraşul Cluj-Napoca a fost declarat „Capitala Europeană a Tineretului” în anul 2015. Cluj-Napoca este al patrulea oraş ca mărime din România şi este unul dintre cele mai importante centre academice, culturale şi industriale din România.

Imprimare