Se află departe de casă, dar spiritul civic și dorința de a schimba lucrurile spre bine îi fac să se implice și să susțină diverse proiecte implementate în proiectele de baștină. Concetățenii plecați peste hotare organizează campanii de caritate, ajută financiar la dezvoltarea infrastructurii locale și pun umărul la crearea condițiilor ma bune de trai aici, acasă. Dorința de a schimba situația din localitățile natale este una dintre prioritățile mai multor cetățeni stabliți cu traiul peste hotare.  Acest lucru a devenit posibil datorită unor programe naționale, dar și internaționale, sprijinite de guvernele țărilor partenere. Datorită acestor inițiative, diaspora reușește să schimbe unele aspecte negative ale migrației în oportunități pentru localitățile rurale. Grație proiectului Migrație și Dezvoltare Locală, implementat cu suportul migranților, 38 de localități din Republica Moldova se bucură de finanțări.  Una dintre acestea este satul Chișcăreni, Sângerei, acolo fiind renovate mai multe edificii culturale și istorice. Primarul Silvia Țurcanu a menționat pentru TVR Moldova că anul trecut, lucrând în cadrul proiectului Migrație și Dezvoltare Locală a reușit amenajarea parcului din localitate. De asemenea, a fost acceptat și al doilea proiect privind dezvoltarea economică, obiectivul fiind ca cetățenii să aibă de lucru acasă la ei, iar oamenii din sat să poată crea condiții acasă la ei pentru a putea găzdui turiști sau musafiri. „Satele care au avut fericita ocazie să fie selectate în cadrul acestui proiect au un mare beneficiu, deoarece suportul financiar este considerabil,„ consideră Silvia Țurcanu.

În cadrul emisiunii „Obiectiv Comun a postului TVR Moldova, Olesea Cazacu, manager proiect PNUD Migrație și Dezvoltare a menționat că sunt susținute 38 de primării să implementeze proiecte în domeniul implicării migranților și populației în dezvoltarea locală. „Facem acest lucru datorită sprijinului Guvernului Elveției, în special a Agenției elvețiene pentru dezvoltare și cooperare. Comuna Chișcăreni și-a propus să îmbunătățească condițiile din unele case ale oamenilor din localitate, astfel încât acestea să fie transormate în niște pensiuni. De asemenea, au fost reabilitate unele obiective de importanță locală, interesante pentru turiști. Toate acestea sunt un complex de activități la început de etapă, dar care deja dau roade.

Cu sprijinul băștinașilor, în Chișcăreni a fost renovat simbolul principal al localității, movila lui Casso, aflată în proprietatea fostului conac al boierului Nicolae Casso. Fosta clădire a școlii, construită acum 150 de ani a fost transformată în Centru de tradiții și informare turistică. Meșterițele vin aici pentru a țese și a broda, iar turiștii pot învăța lucruri frumoase despre tradițiile noastre naționale.

Zeci de inițiative locale au prins contur datorită proiectului Migrație și Dezvoltare Locală, prin intermediul colaborării cu asociațiile de băștinași și cu autoritățile publice locale și grație ajutorului financiar oferit de către cetățenii plecați peste hotare.

Olesea Cazacu, manager proiect PNUD Migrație și Dezvoltare a declarat în cadrul aceleiași emisiuni că prin acest proiect, dar și altele „lucrăm cu autoritățile locale pe creșterea capacităților, pe planificarea strategică, socio-economică, pe integrarea aspectelor ce țin de gen, drepturile omului în dezvoltarea locală și planificarea strategică.  Olesea Cazacu a menționat că au fost alese domeniile ce țin de managmentul în domeniul gestionării deșeurilor, aceasta fiind o problemă importantă pentru RM, unele proiecte țin de aprovizionarea cu apă, altele se referă la revitalizarea centrelor sau parcurilor din cadrul satelor și orașelor, acestea fiind amenajate într-un mod care să permită recreerea și un un mod de viață activă a cetățenilor. De asemenea, sunt proiecte ce țin de reabilitarea unei infrastructuri sportive, a drumurilor, de construire a trotuarelor.

Oxana Măciucă, manager proiect Migrație și Dezvoltare consideră că o etapă importantă în implementarea proiectului a fost de a-i convinge pe reprezentanții APL că migrația poate fi o oportunitate. „Nu a fost un proces simplu, am avut și noi anumite dificultăți, pentru că durează pentru a schimba mentalitatea oamenilor. În momentul în care i-am convins pe primari că diaspora poate fi agent al schimbării la nivel local, un aspect important a fost asigurarea transparenței și legalității fiecărei etape. Știm cu toții că încrederea la nivel de țară este una mai scăzută, însă din sondajele care s-au efectuat am văzut că primarii și APL sunt pe locul doi, după biserică, la capitolul încredere. Acest lucru înseamnă că diaspora deja avea încredere în APL și era gata să se implice, atât timp cât au văzut că există transparență, corectitudine, fiind consultați din timp despre prioritățile lor la nivel local. Au fost consultați pentru a vedea și care sunt soluțiile la problemele identificate. Împreună cu APL au stat la o masă și au contribuit la scrierea strategiilor socio-economice locale, cu integrarea componentei migrației și a dezvoltării economice locale. APL, împreună cu diaspora au decis care sunt domeniile unde se merită și se poate de investit, care sunt necesitățile la nivel local. A fost pentru prima dată când la nivel de țară au fost întreprinse careva măsuri pentru a vedea ce impact are migrația la nivel local, cât și cum poate ea să contribuie la dezvoltarea localităților de origine. Astfel, o etapă ulterioară, după ce cei din diasporă au fost consultați, a fost de a-i invita să fie parte a proceselor de dezvoltare locală.

Recent, cu susținerea proiectului Migrație și Dezvoltare, dar și a băștinașilor migranți, recent a fost dată în exploatare piața agroalimentară din Selemet. Primarul Tatiana Badan, care este și președinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) a afirmat în cadrul emisiunii de la TVR Moldova că în localitatea sa de baștină  există o tradiție de peste o sută de ani în acest sens. „Lumea cunoaște că la Selemet există un târg tradițional, doar că acesta era în stradă, în aer liber, pe o lungime de circa 2 km. În fiecare duminică, din toată regiunea de sud veneau oameni cu produse agroalimentare, dar nu aveau condiții de expunere și comercializare a mărfii. Împreună cu proiectul Migrație și Dezvoltare am reușit să realizăm acest proiect.  Acum avem o piață modernă, cu toate condițiile necesare. Ne bucurăm că am reușit să realizăm acest proiect, deoarece nu a fost ușor, dar cu sprijinul partenerilor, a băștinașilor migranți, a APL, a agenților economici din localitate, cu munca voluntară a oamenilor am reușit să creăm aceste condiții bune pentru producătorii autohtoni, pentru ca ei să poată vinde produsele agricole în condiții bune. La piața noastră vin producători din Bender, din raionul Căușeni, Basarabeasca, din satele vecine. Cunosc că mai multe localități și-ar dori să aibă o asemenea piață, doar că acolo nu există această tradiție. Atât pentru noi, cât și pentru producătorii autohtoni, pentru toți cei din regiune deschiderea acestei piețe constituie o bucurie. Ne dorim să susținem mai multe proiecte economice și considerăm că APL au nevoie de mai multe proiecte cu impact economic, doar așa putem avea dezvoltare, bugete consistente, afaceri mai multe la nivel local. Totodată, este nevoie de mai multă încredere și mai mult curaj din partea cetățenilor, să nu plece peste hotare, deoarece ne îngrijorează foarte mult migrația excesivă. În perioada ultimilor 20 de ani, prioritățile noastre au fost axate mai mult pe proiectele sociale și mai puțin pe cele economice. Am creat condiții în grădinițe, școli, mai puțin în infrastructură, dar în domeniul economic și mai puțin. Noi considerăm că dezvoltarea economică a localităților noastre trebuie să fie o prioritate și ne dorim mai multe programe în sprijinul mediului de afaceri

De asemenea, Tatiana Badan a menționat faptul că  Proiectul Migrație și Dezvoltare Locală este unul  foarte bun pentru APL. „În localitatea Selemet deja există experiență, deoarece din 2004 a fost creată o asociație a băstinașilor migranți, intitulată „Baștina Selemet. În 2004 am reușit să realizăm o bază de date, dar nu am avut atâtea capacități pentru a dezvolta anumite proiecte cu implicarea băștinașilor migranți. Din momentul ce am devenit parteneri ai acestui programului Migrație și Dezvoltare am avut posibilitatea de a stabili prioritățile și de a obține mai multe capacități în implementarea proiectelor comune cu băștinașii migranți. Nu a fost foarte ușor deoarece este important în acest proces să avem încrederea cetățenilor noștri migranți. Noi știm că ei sunt foarte sensibili când e vorba de țară, de baștină, dar am reușit până la urmă să stabilim acea strategie de dezvoltare socio-economică pe componenta migrațională.

Tatiana Badan a declarat că s-a reușit să implementarea de proiecte bune în toate localitățile noastre, partenere ale acestui proiect. „Aceste rezultate sunt bune practici pentru toate APL din RM. Reușita cea mai mare este atunci când oamenii, cetățenii satelor, comunelor și orașelor noastre  apreciază, iar băștinași plecați sunt mulțumiți. În rest, rolul nostru, al APL, al asociațiilor de băștinași este ca împreună cu partenerii noștri să avem o bună colaborare pentru a aduce cât mai multe proiecte de dezvoltare și pentru a-i susține pe acești băștinași plecați, deoarece noi ne dorim foarte mult ca ei să revină acasă. Pentru ca ei să revină acasă este important să le creăm condiții oportune pentru ca ei să se simtă bine, să aibă locuri de muncă, să poate să dezvolte afacerile pe care le inițiază aici.

Departamentul de Comunicare al CALM

Imprimare