După ce anterior mai multe voci din Parlament s-au pronunțat pentru organizarea alegerilor locale după implementarea reformei administrativ-teritoriale, adică la toamnă sau chiar în primăvara anului viitor, deputații sunt tot mai aproape de a lua o decizie.
Astfel, cel mai probabil, alegerile locale din acest an vor avea loc în prima jumătate a lunii iunie curent. Dacă socialiștii au înregistrat anterior un proiect de hotărâre privind stabilirea datei de 7 iunie pentru organizarea alegerilor locale, coaliția PLDM-PD ar putea propune data de 14 iunie.
Potrivit unor surse din Legislativ, decizia ar putea fi luată fie într-o ședință a Parlamentului din această săptămână, fie de săptămâna viitoare.
„Această chestiune este discutată, dar nu o să vă pot spune mai multe până nu este o decizie definitivă. Părerea mea personală este că, odată ce reforma teritorial-administrativă nu poate fi implementată rapid și profund, alegerile locale ar trebui să aibă loc în prima jumătate a lunii iunie”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL deputatul liberal-democrat Iurie Țap, vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice.
Și deputatul democrat, Eufrosinia Grețu, membră a aceleiași comisii parlamentare, afirmă că alegerile locale trebuie să aibă loc atunci când se încheie mandatul actualilor aleși locali.
„Asta este legea și ea trebuie respectată. Dacă noi nu o s-o respectăm, nici cetățeanul nu o va face. Eu mi-am exprimat această opinie și în cadrul fracțiunii noastre și sper că se va ține cont de ea”, ne-a spus doamna Grețu.
Și liberalii sunt de părere că alegerile locale trebuie să aibă loc în perioada 5 iunie – 5 septembrie 2015, așa cum „impune” legislația.
„Legea impune ca aceste alegeri să aibă loc în perioada 5 iunie – 5 septembrie 2015. Și legea trebuie respectată”, ne-a declarat deputatul liberal Valeriu Munteanu, fără să spună dacă PL va opta pentru data de 7 sau 14 iunie, zi în care să fie desfășurate alegerile locale.
Socialistul Vladimir Țurcan susține că fracțiunea sa va insista mâine, în cadrul ședinței Biroului Permanent al Parlamentului, ca proiectul de hotărâre al PSRM să fie inclus pe ordinea de zi a ședinței următoare a Legislativului.