Să sărbătorim realizările Europei și să ne construim viitorul împreună cu cetățenii
În fiecare an, de Ziua Europei, pe 9 Mai, sărbătorim eforturile extraordinare depuse pentru a menține pacea și unitatea pe continentul nostru. Uniunea Europeană a crescut ca o piață comună, o zonă de liberă circulație și o comunitate de valori. Provocările pandemiei și ascensiunea populismului ne amintesc că aceste realizări sunt fără de preț, notează site-ul CEMR (https://ccre.org/en/actualites/view/4179).
De 70 de ani, CEMR creează oportunități pentru Europa de la nivel local, construind cooperarea și solidaritatea de la temelia țărilor, prin cooperarea directă între satele, orașele, municipalitățile și regiunile noastre. Am militat întotdeauna pentru o Europă bazată pe dialog, cooperare și participare civică; pentru asigurarea faptului că integrarea Europei ține cont de nevoile și realitățile locale.
Privind spre viitor, vom continua să facem tot ce depinde de noi pentru a ne asigura că cetățenii își pot face auzită vocea, în special în cadrul Conferinței privind viitorul Europei. Acest lucru este esențial pentru ca cetățenii să aibă proprietatea reală asupra viitoarelor propuneri ale Conferinței de reformare a UE.
„Guvernele locale și regionale sunt o parte esențială a sistemului democratic al societăților noastre. De fapt, ele au legitimitatea de a contribui la crearea viitorului Europei, împreună cu instituțiile UE și parlamentele naționale. ” a declarat Stefano Bonaccini, președintele CEMR și al regiunii Emilia-Romagna. „În calitate de lideri ai municipalităților și regiunilor, suntem în cea mai bună poziție de a facilita participarea cetățenilor noștri. Împreună cu Comitetul Regiunilor și parteneri precum Mișcarea Europeană Internațională, CEMR va lua parte la organizarea dialogurilor teritoriale. „
Într-adevăr, într-un recent sondaj Eurobarometru, 92% dintre respondenți au spus că cetățenii ar trebui să aibă un cuvânt mai greu de spus cu privire la viitorul Europei, iar 44% dintre respondenți au fost de părere că „întrunirile din localitățile lor” este modul lor preferat de participare. Acum, mai mult ca oricând, Europa are nevoie de discuții de jos în sus și de schimburi transnaționale.
Liderii locali își doresc o Europă pașnică, durabilă și incluzivă
În mesajele video distribuite pe rețelele de socializare, primarii și liderii regionali de pe întregul continent și-au împărtășit gândurile cu ocazia Zilei Europei. Liderii locali subliniază importanța concordanței dintre națiuni, durabilității și incluziunii.
„ Europa avansează în căutarea unui viitor comun pentru toate femeile și bărbații europeni „, a declarat Abel Caballero , primarul orașului Vigo și președintele Federației Spaniole a Municipalităților și Provinciilor (FEMP). Dar, după cum s-a exprimat Rutger De Reu, viceprimar al orașului Deinze (Belgia), un viitor comun înseamnă și „ un viitor în care guvernele locale au un rol important în politicile europene „.
La rândul său, Alexandru Bujorean , primarul orașului Leova (R. Moldova), și-a împărtășit dorința ca UE să devină un pilon de bunăvoință și stabilitate în lume. „În ceea ce privește securitatea, Uniunea Europeană va deveni o structură de echilibru între est și vest, între SUA, Federația Rusă și China, un garant al păcii și unității globale„, a spus el.
Abordând problema schimbărilor climatice, Carola Gunnarsson, primarul din Sala (Suedia), a declarat: „ Multe dintre provocările cu care ne confruntăm sunt globale, dar ar trebui să ne amintim că foarte des soluțiile se găsesc la nivel local . Vreau să văd o Europă verde și durabilă în care lucrăm împreună împotriva schimbărilor climatice „.
O modalitate de a preveni poluarea este trecerea la mijloacele transport durabile, a argumentat în mesajul său video Andreas Wolter , primarul orașului Köln. „La prima etapă, dorim ca 100 de orașe să devină prietenoase mediului atunci când utilizează noile tehnologii, dar mai întâi de toate este nevoie de a schimba comportamentul„, a menționat acesta. „Deci, nu este vorba doar de soluții tehnice în cazul vehiculelor, ci și de promovarea mersului pe bicicletă, pe jos, transportul public și împărtășirea tuturor acestor experiențe. UE trebuie să promoveze aceste comportamente mobile prin intermediul programelor, investind resurse și adaptând legislația.„