Taxele locale ar putea fi plafonate. Cel puțin asta se propune în proiectul de modificări la politica bugetar-fiscală pentru 2017. În nota informativă a documentului se menționează că agenţii economici, asociaţiile şi patronatele în anumite domenii s-au arătat nemulțumiți de caracterul abuziv şi imprevizibil al deciziilor autorităţilor publice locale privind aplicarea taxelor locale. Potrivit acestora, unele taxe erau exagerat de mari și nejustificate,fapt ce se reflectă negativ și asupra mediului de afaceri, a veniturilor acestora.

Actualmente în Codul Fiscal este menționat doar tipul taxei, baza de impozitare, ratele de colectare unitare și condițiile de plată, fără nici o restricție. Potrivit modificărilor propuse, cotele maxime pentru taxele locale vor fi următoarele:

– taxa pentru amenajarea teritoriului va constitui 120 lei;

– taxa pentru organizarea licitațiilor și loteriilor – 0,1% din venitul din vânzarea mărfurilor anunțate la licitație sau din suma în care sunt eliberate bilete de loterie;

– pentru publicitate – 5% din veniturile din vânzările serviciilor pentru plasarea și/sau distribuirea publicității;

– taxa pentru utilizarea simbolicii locale – 0,1% din venitul obținut din vânzarea producției pentru care s-a utilizat simbolica locală;

– taxa pentru cazare temporară – 5% din venitul obținut din vânzarea serviciilor acordate de structurile de cazare; taxa de turism – 1% din venitul obținut din vânzarea biletelor pentru odihnă și tratament;

 – taxa pentru parcări și transport –20 lei pe an pentru fiecare metru pătrat;

 – taxa de la proprietarii de câini – 300 lei pentru un câine;

 – taxa  pentru parcări – 30 lei pentru fiecare loc de parcare;

 – taxa pentru curățare sanitară – 30 lei pe lună pentru fiecare rezident pe adresa respectivă;

 – taxa pentru dispozitive de publicitate – 700 lei pentru un an pentru 1 m.p.

Totodată, taxa pentru obiectele comerciale și/sau obiecte pentru acordarea serviciilor este propus să fie stabilită conform câtorva categorii.

Astfel, pentru obiectele implicate în activități legate de jocurile de noroc și pariuri, rata maximă în municipiile Chișinău și Bălți vor fi de 1 mln lei, în alte orașe și sate – 500 mii lei.

Pentru restul obiectelor de comerț și / sau obiecte pentru acordarea serviciilor în municipiul Chișinău taxa este plafonată la 50 mii de lei, în mun. Bălți – 30 mii lei, în alte orașe și sate – 10 mii lei.

Rata maximă a taxei de piață pentru municipiul Chișinău, s-a propus să fie stabilită la 350 de lei pe an pentru 1 m.p., mun. Bălți – 250 lei pe an pentru 1 m.p,, în alte orașe și sate – 150 lei pe an pentru 1 m.p.

Imprimare