De când a început războiului în Ucraina (24 februarie 2022) și până în prezent, în localitatea Selemet, Cimișlia au fost găzduiți peste 250 de refugiați. Localnicii și-au deschis ușile caselor pentru vecinii lor care fugeau din calea războiului, iar administrația publică locală a avut grijă ca acestora să nu le lipsească nimic. Centrul social, cantina socială, spălătoria socială, dușul social, frizeria socială au fost puse la dispoziția refugiaților, preocuparea APL fiind ca acești oameni să se integreze în comunitate și să uite pe cât e posibil de oroarea războiului.
Astăzi, Selemet, Cimișlia este una din cele șapte localități care implementează câte o inițiativă locală care abordează nevoile comunităților gazdă și ale refugiaților pentru a stimula coeziunea socială, incluziunea și reziliența.
Primara de Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan, afirmă că în rezultatul mai multor discuții cu refugiații s-a stabilit că este necesar de a îmbunătăți condițiile pentru integrarea acestor oameni în comunitate, în cadrul acestei inițiative locale fiind planificate trei măsuri de bază.
„Deoarece refugiații continuă să vină la noi, mai ales după lansarea atacurilor în zonele din imediata apropiere a Republicii Moldova, ne-am propus să creăm condiții pentru a-i putea caza în Centrul Social de Zi din Selemet. Pentru acest obiectiv au fost prevăzuți peste 350 mii de lei. A doua măsură de intervenție necesită circa 100 de mii de lei, bani cu care vom îmbunătăți accesul către Scuarul Generațiilor. A treia măsură pentru care sunt necesari circa 60 mii de lei prevede asigurarea Scuarului Generațiilor cu iluminat stradal cu LED-uri de ultimă generație.”
Primara ne spune că în acest spațiu se organizează diverse activități culturale, este amplasată biblioteca în aer liber, iar localnicii, mai ales tinerii și tinerele, inclusiv cei/cele din Ucraina, își petrec periodic timpul aici, având acces la internet gratuit. „Ne dorim să diversificăm activitățile refugiaților (fetelor și băieților) și să asigurăm condiții mai bune pentru integrarea lor în comunitatea noastră”, ne explică Tatiana Badan.
Tatiana Badan a scos în evidență faptul că la realizarea acestui proiect, alături de APL și cetățenii din comunitate s-au implicat și refugiații. „Tinerii și tinerele, alături de părinții lor participă la amenajarea scuarului, dar și la activități de coeziune socială. Suntem bucuroși că s-a stabilit o bună înțelegere între acești oameni cu destine distruse și consătenii mei. Apreciem aportul APL, APC, dar și a partenerilor de dezvoltare în cadrul asistenței și sprijinului refugiaților pe perioada aflării lor în Republica Moldova.”
La finalizarea implementării acestei inițiative locale, APL din Selemet vor avea posibilitatea să cazeze mai multe persoane în cadrul Centrului Social de Zi. Astăzi, în familiile din Selemet locuiesc 22 de refugiați.
Inițiativa locală beneficiază de suport în cadrul Acordului de Parteneriat dintre CALM și UN Women Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, în cadrul proiectului „Sporirea rezistenței comunităților locale afectate de criză – membre ale Congresului Autorităților Locale din Moldova și populația refugiată, în special femei, prin inițiative comunitare, coeziune socială, dezvoltare a capacităților și dialog” în perioada februarie – noiembrie 2023.