Satul Taraclia din raionul Căușeni, ca și multe alte localități din Republica Moldova, este afectat de fenomenul apariției și extinderii necontrolate a gunoiștilor spontane. În localitate există o gunoiște autorizată și primăria depune eforturi pentru a colecta și evacua regulat gunoiul de la fiecare casă.

În prezent, în sat activează ÎM ”Servcom Taraclia”, care prestează serviciile publice de evacuare a deșeurilor. Acestea se oferă cu o periodicitate de o dată pe săptămână la fiecare gospodărie, fiind deservite 90% din gospodăriile satului. Serviciile, însă, sunt prestate cu ajutorul unui tractor, care nu aparține Întreprinderii Municipalefiind închiriat de la o persoană fizică. Tractorul, pe lângă faptul că este închiriat – este unul vechi și se strică des, fapt ce creează costuri suplimentare și dificultăți în prestarea serviciului de evacuare a deșeurilor.

În aceste condiții, un tractor nou cu o lamă frontală (pentru deszăpezire), o remorcă pentru acesta și a unei cositori – vor permite prestarea serviciului de salubrizare și de amenajare a teritoriului la un nou nivel de calitate pentru localitate.

Primăria satului Taraclia, în colaborare cu Asociația de Băștinași ”Plai Natal”, a înaintat un proiect în acest scop și a fost selectată ca una din 42 de autorități publice locale (APL) ce vor beneficia de finanțare în cadrul Programului ”Diaspora Acasă Reușește” DAR 1+3.

Acest Program are menirea de a consolida cooperarea dintre Guvern, APL, diasporă și partenerii de dezvoltare, oferind APL-urilor posibilitatea de a încuraja și stimula implementarea proiectelor, în comun cu asociațiile și membrii diasporei, asociațiile de băștinași, grupurile de inițiativă ale cetățenilor stabiliți în străinătate sau reveniți în țară.

Proiectul prevede dotarea întreprinderii municipale din sat cu un tractor multifuncțional cu remorcă și accesorii. Prin procurarea noului tractor dorim să îmbunătățim calitatea serviciului de salubrizare, dar totodată tractorul va fi echipat și cu o lamă frontală care va permite deszăpezirea drumurilor locale pe timp de iarnă. Proiectul prevede și mici acțiuni de salubrizare a localității cu participarea localnicilor.

Proiectul a fost depus în cadrul programului DAR 1+3 (Diaspora Acasă Reușește). Cofinanțare de la Guvern a fost obținută în valoare de 214 900 MDL, Primăria va contribui cu 59300 MDL și MiDL 79500 MDL.

Conform estimărilor din proiect, pentru restul sumei (79500 MDL), va fi nevoie de contribuția localnicilor și a diasporei.

Deci dacă ești localnic, fost localnic plecat departe, sau pur și simplu o persoană ne indiferentă, vă îndemnăm să ne ajutați să colectăm această sumă pentru ca satul Taraclia să devină mai amenajat și pentru un mediu mai curat pentru urmașii noștri.

Imprimare