200 de proiecte, cu un buget total de 40 de milioane de euro, au fost implementate la nivel local şi naţional pe parcursul anilor 2007-2013. Banii au fost acordaţi de către Comisia Europeană.
Renovarea și reconstrucția Cetății Sorocii, a Conacului lui Manuc Bei din Hâncești, Curtea Domnească din Lăpușna, îmbunătățirea serviciilor mobile de urgență, construcția conductei de gaze Iași-Ungheni – sunt doar unele proiecte din cadrul programelor de cooperare.
 „Implementarea politicii de dezvoltare regională şi soluţionarea problemelor regionale pot fi realizate inclusiv prin programele de cooperare transfrontalieră. Autorităţile locale pot beneficia direct de proiecte finanţate de Uniunea Europeană. Programele de cooperare încurajează participanţii să depăşească frontierele naţionale şi să gândească strategic la oportunităţile disponibile. Totodată, obiectivul programelor este de a mobiliza noi proiecte şi iniţiative, creând un sentiment de responsabilitate comună. Este necesar să ne concentrăm asupra implementării unor proiecte strategice cu impact puternic regional şi să preluăm bunele practici de la statele vecine”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.
 Menţionăm că recent la Chişinău s-a desfăşurat cea de-a treia ediție a Conferinței naționale cu genericul „Cooperarea transfrontalieră: beneficiile frontierelor comune pentru anii 2014-2020”. Evenimentul a fost organizat de Cancelaria de Stat, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare.
Imprimare