Orașul Căușeni și satele Săiți și Varnița au fost primele localități care au fost vizitate la 25 iulie, de echipa Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale.

Peste 120 de copii din satul Săiți, raionul Căușeni, merg, începând cu anul 2014, la o grădiniță nouă, după ce instituția a fost mistuită în întregime de flăcări acum trei ani. Grădinița, care are două blocuri, este mult mai spațioasă și mai confortabilă decât cea veche, pereții sunt căptușiți cu material ignifug, iar fiecare dormitor este dotat cu grup sanitar. „Împreună cu comunitatea ne-am mobilizat și într-un timp record am reconstruit grădinița, care cred eu, va dura pentru mai multe generații viitoare. Motto-ul după care mă conduc atunci când implementez ceva în localitate este «Promit ceea ce pot face și fac ceea ce am promis»”, susține primarul satului, Valeriu Musteață. Reconstrucția grădiniței a costat aproape 18 milioane lei, sumă oferită de Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, cât și de Administrația Publică Locală. 

În orașul Căușeni a sporit eficiența energetică și reduse cheltuielile locale după ce corpurile de iluminat de tip vechi de pe strada centrală a orașului și unele străzi din localitate au fost înlocuite cu 170 de becuri LED. Astfel, a crescut gradul de siguranță a cetățenilor pe timp de noapte, s-au redus accidentele, iar orașul a devenit mai atractiv. Beneficiarii direcți a celor 10 km de drum iluminat sunt patru mii de locuitori ce locuiesc pe aceste străzi și 70 de agenți economici. Potrivit specialistului în atragerea investițiilor din cadrul primăriei Căușeni, Gheorghe Chirman, eficiența luminoasă a corpurilor LED este de 115 lumeni per watt și au un randament de 75-85%, economia fiind de până la 60% comparativ cu utilizarea lămpilor clasice. La rândul său, Grigore Repeșciuc, primarul orașului, consideră că prin promovarea surselor ecologie de energie autoritatea locală contribuie atât la protecția mediului, sporirea eficienței energetice, economisirea banilor locali și îmbunătățirea imaginii localității. „Prin această bună practică îndemnăm activ toate primăriile să renunțe la iluminatul stradal cu lămpi ce conțin gaze cu efect de seră și să investească în iluminat calitativ, care să dureze și să aduce beneficii localității. Cu noile lămpi poți citi chiar și un ziar pe timp de noapte”, spune Grigore Repeșciuc.

Proiectul de eficiență energetică din orașul Căușeni a fost susținut de USAID și Administrația Publică Locală, bugetul total fiind de 1,6 milioane lei. 

Copiii și tinerii din satul Varnița, raionul Anenii Noi, dar și cei de la Bender au condiții mai bune pentru activitățile educaționale și cele sportive. Ei acum au acces gratuit la cele două terenuri sportive (pentru handbal, volei, tenis și baschet) din curtea liceului, la parcul sportiv în aer liber dotat cu echipament sportiv, un centru de zi renovat și teren de joacă pentru copiii de vârstă preșcolară de la grădinița „Romanița”, instituții care sunt amplasate într-o ogradă comună. De serviciile moderne de educație și sport beneficiază 861 de cetățeni din satul Varnița și alte 257 de persoane domiciliate în regiunea transnistriană. În noile condiții au fost organizate deja două campionate de fotbal între echipele de la Varnița și Bender, au fost inițiate 20 de activități socio-culturale și sportive noi, precum inițiate șase parteneriate, inclusiv cu administrația orașului Bender.

„Proiectul a urmărit nu doar să creeze niște condiții sportive mai bune, dar și să consolideze încrederea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Tot ce s-a făcut aici pentru copii este un merit al întregii comunități și un dar oferit tuturor generațiilor din localitate. Doar împreună și lucrând în echipă putem avea rezultate pozitive în tot ce ne propunem”
, a declarat primarul satului Varnița, Alexandru Nichitenco.

Crearea complexului de servicii educaționale, socio-culturale și sportive în satul Varnița, în valoare de trei milioane lei, a fost implementat de PNUD Moldova cu susținerea Uniunii Europene, prin Programul de consolidare a încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru.

Localitățile Săiți, Căușeni și Varnița fac parte din cele 30 de localități din Republica Moldova selectate pentru a fi vizitate. 

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005 de către Consiliul Europei în cooperare cu Guvernul Republicii Moldova, asociaţiile de primari, proiectul USAID „Reforma Autorităţilor Publice Locale” și implementat de către IDIS “Viitorul”, având scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.

Pentru mai multe detalii, contactați coordonatorul programului, Ana – Maria Veveriţa la numărul de telefon 0 22 221844 sau ana.veverita@viitorul.org

Imprimare