După ce Guvernul a publicat ordonanţa care legiferează traseismul politic în apropierea campanie electorale, un reporter Gândul, care a susţinut că sună de la PSD, a reuşit, în două ore, să racoleze 9 primari de la PDL, PNL şi PPDD. Aleşii locali şi-au negociat „transferul” la PSD pentru un kilometru de asfalt, reparaţii la o scoală sau o funcţie mai bună în partid. Unul dintre primarii PDL ne-a explicat cum la europarlamentare a adus voturi pentru PSD, deşi era încă democrat-liberal şi că acum abia aşteaptă să intre în marea familie social-demorată.

În materialul de faţă, vă vom arăta cât de uşor se vând primarii din opoziţie unui partid aflat la putere, care are la dispoziţie resursele publice. Reporterul gândul a sunat primari PSD, PDL şi PPDD, recomandându-se astfel: „Bună ziua, sunt Marian Buzescu, raportor la PSD, sediul central”. Sub pretextul unei analize preliminare, am realizat „un sondaj de partid”, solicitându-le, în context, primarilor – în special PNL şi PDL – să spună dacă sunt dispuşi să se transfere la PSD şi care ar fi condiţiile în care ar vea să intre în „partidul nostru”. Presa centrală şi cea locală au anunţat, în ultimele zile, că zeci de primari de la PNL sau PDL au trecut la PSD sau că se pregătesc să o facă.gândul vă arată, mai jos, şi cum se poartă, în realitate, discuţiile cu aleşii locali.

► Guvernul a publicat marţi, în Monitorul Oficial, Ordonanţa de Urgenţă care le permite aleşilor locali să migreze de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul; OUG-ul îi vizează pe primari, pe consilierii locali/judeţeni şi pe şefii de Consilii Judeţene. Prin acest act, aleşii locali au la dispoziţie 45 de zile în care pot să se mute de la un partid la altul. Ordonanţa a deschis uşa spre clasicele racolări politice în buza campaniei electorale.

► Partidele au nevoie de primari pentru că ei aduc voturi în campania electorală. În dosarul „Referendumul-Dragnea”, un primar a fost trimis în judecată pentru fraude electorale;

► Primarii sunt dispuşi să plece de la un partid de opoziţie la un partid guvernamental pentru că sunt captivi în sistemul alocărilor fondurilor guvernamentale;

► Într-o singură lună, ministrul Liviu Dragnea a alocat către primării 50 de milioane euro, alocările fiind secretizate, susţine un studiu independent.

„Eu şi aşa sunt cu partidul”

În două ore, raportorul Marian Buzescu de la PSD a reuşit să racoleze 9 primari PNL-PDL şi unul de la PPDD. Doar doi primari au respins ideea traseismului, iar alţi doi au spus că nu resping ideea, dar că ar avea nevoie să se gândească.

Pentru racolarea primarilor, raportorul PSD Marian Buzescu a avut următorul text: „Bună ziua. Sunt Marian Buzescu raportor principal al PSD. Probabil aţi aflat de ordonanaţa privind mobilitatea politică a aleşilor locali. Noi facem o analiză preliminară şi am dori să ştim dacă sunteţi de acord cu un transfer la PSD şi în ce condiţii. De asemenea, facem şi o listă cu proiectele de la dumneavoastră care au nevoie de finanţare”.

Niciunul dintre edili nu au considerat nefiresc că un reprezentant al partidului îi sună şi le vorbeşte despre finanţări guvernamentale. Iată şi cum au răspuns propunerii de transfer la PSD primarii PDL şi PNL.

 

Costea Dumitru (PDL), primarul localităţii Găneasa, judeţul Olt. Când este abordat de raportorul PSD, surpriză! E deja este cu bagajele la partid: „Eu şi aşa sunt cu partidul. De când a plecat Darius (Darius Vâlcov, primarul municipiului Slatina) la PSD, am rămas şi eu cu PSD”.

Costea Dumitru, foto: captura youtube

Când discutăm de condiţii şi proiecte, ne spune că are nevoie de bani pentru o asfaltare. „Eu am în derulare un proiect pe Ordonanţa 78, un drum la Darnovăţu şi Izvoru, DC-14. E prins la finanţare pe fonduri. Este vorba de o asfaltare, 32 miliarde vechi. Ar mai fi alimentarea cu apă – 40 de miliarde vechi. Să fie astea două, că pe restu` mergem pe fonduri europene. Dacă mi-aţi da la dumul ăsta, ar fi bine. Eu am pus din fonduri proprii. La drumul ăsta aş vrea ceva până în toamnă. Aici nu s-a prea mişcat nimic. Ar mai fi doi kilometri până la dumul judeţean”, ne spune dintr-un foc primarul.

Are în localitatea 4000 de alegători cu o prezenţă de 3000 la alegerile locale. Povesteşte cum el, primarul PDL, a adus voturi pentru PSD, dar operaţiunea nu i-a ieşit în totalitate. „Am avut la europarlamentare 1400 de voturi, majoritatea pentru PSD. S-au mai împărţit, pentru că unii nu ştiau că eu nu am avut timp să vorbesc cu ei, că eram ocupat. Am avut vicele care a mers cu PDL-ul. Dar a fost o greşală”, se scuză primarul.

Promite solului de la centru că în toamnă se revanşează, dar are nevoie de o finanţare. „Dar în toamnă ne mobilizăm şi îi ducem pe calea cea bună. Mare lucru nu ar fi dacă ne-ar mai arunca 2-300 de mii. Am mai face un drum, alimentarea cu apă se lucrează. Avem proiectul ăsta de extindere cu constructorul. Nici ei nu pot face pe banii lor”, încheie edilul.

„Am doi kilometri de asfalt care m-ar ajuta şi pentru al patrulea mandat”

Ionel Munteanu (PNL), primarul localităţii Ciocani din Vaslui. Îi spunem cine suntem şi ce vrem. Are deja în minte şi preţul. Nu vrea ceva pentru el direct. „Da haideţi să trecem la subiect. Vreţi să ştiţi opţiunea mea? Acuma e prematur. De principiu, nu am nicio problemă. Sunt la al treilea mandat şi de la PSD am plecat. Eu am o singură condiţie care mi-a fost promisă. Am doi kilometri de asfalt care m-ar ajuta şi pentru al patrulea mandat. Am primit numai promisiuni, zece ani de promisiuni. Dacă s-ar face, aş rămâne în istorie că am fost cel care a rezolvat o problemă de 50 de ani, spune primarul Munteanu.

În localitate, are 1800 de oameni dintre care în general vin la vot 80 la sută. „Asta la alegerile locale, la celelalte mai puţin. Dacă mai punem şi noi umărul, altfel nu prea iese lumea. La alea locale punem umărul la propriu că suntem interesaţi. Lucrul ăsta îl facem şi la celelate alegeri, dar lumea nu mai ascultă. Trebuie să te prezinţi şi cu fapte. Eu nu am multe pretenţii decât asfaltul ăsta şi nici nu cred că e mare cheltuială, mai spune primarul.

„Aş vrea şi eu ceva pentru mine. Nu numai promisiuni”

Dănuţ Cojocar (PNL), primarul localităţii Alexandru Vlahuţă din Vaslui. Are 1700 de alegători pe listă. În general votează cam 1000. Relaxat, spune că nu are nicio problemă să treacă la PSD, dar are condiţii. „Trebuie să discut cu vicele meu, care e la PSD şi care spunea că şi el vrea să candideze peste doi ani. Să vedem dacă mă transfer cum face. De principiu, nu aş avea nicio problemă. Chiar mă gândeam să merg la PC. Primarul din comuna Alexandru Vlahuţă are însă şi alte condiţii: „Aş vrea şi eu ceva pentru mine. Nu numai promisiuni, spune edilul. Îl întrebăm mai exact despre ce e vorba. Finanţări pentru lucrări.„Am un proiect de modernizare drumuri la Ministerul Dezvoltării. Ăsta e de 1 milion de euro. Apoi o grădiniţă la care nu ştiu de ce nu au dat drumul la bani, e vorba de câteva miliarde vechi. Aş mai avea nevoie de un cămin cultural, tot aşa 8 miliarde vechi.

 

„Acuma aşa, mai rapid, aş vrea un kilometru de asfalt în localitate”

Arteni Sebastian (PNL), primarul localităţii Fereşti, Vaslui. Are în localitate 1600 de alegători activi, dar la vot sunt mobilizaţi în general 900. E pregătit de transferul la PSD: „Eu nu trebuie să mă transfer, eu de la PSD am plecat. Eu am demonstrat că se poate mai bine. Am vorbit cu domnu 

Buzatu, cu domnu Mihalache şi, până să apară ordonanţa, aşteptam să treacă mandatu”. Când vine vorba de condiţiile transferului, discuţia ajunge la proiecte. „Avem depuse pentru apă, canalizare, asfaltări, dar suntem pe zero. Nu e nimic început. Suntem pe lista de aşteptare la Consiliul Judeţean. Acuma aşa, mai rapid, aş vrea un kilometru de asfalt în localitate, explică edilul.

 

Când vorbim despre mobilizarea alegătorilor edilul pare puţin speriat: „Nu discutăm aşa ceva pe telefon.

Ilie Chitez (PNL), primarul localităţii Boniceşti, judeţul Olt. Spune că, de principiu, este de acord cu transferul la PSD, însă a cerut 24 de ore să se gândească şi în ce condiţii ar face acest pas. A revenit cu un telefon şi şi-a dat acordul de principiu, dar a menţionat că vrea o discuţie faţă în faţă.

Marian Negrilă (PPDD), primarul localităţii Traian din Olt. El spune că este pregătit de transferul la PSD, dar ar vrea să fie răsplătit. „Eu am făcut tot ce se putea, dar mă aştept ca şi cei de la nivel judeţean să mă păstreze. Eu nu am pus condiţii la parlamentarele din 2012. Nu am primit nimic atunci”. Când vorbim de proiecte, spune că are o asfaltare de trei kilometri, o şcoală care trebuie renovată – 100.000 euro – şi o piaţă agro-alimentară – 5 miliarde vechi. „Eu am vorbit cu domnul preşedinte al CJ ca să terminăm proiectele astea până în 2016 la alegerile parlamentare”, spune primarul. La alegerile trecute, a fost trup şi suflet pentru PSD. Din cei 1800 de alegători, ne spune că a avut la locale 80 la sută prezenţă şi cam tot atâta şi la alegerile pentru Parlamentul European. „70 la sută din voturi au mers la PSD. Vedeţi însă că noi, care am avut rezultate, nu am fost premiaţi, dar alţii care nu meritau au fost premiaţi”, se plânge primarul.

FOTO: Daniel Băcanu, sursa: totalimpact.ro

Băcanu Daniel (PDL), primarul comunei Lisa din Teleroman. În prima fază a fost refractar la invitaţia raportorului PSD. „Mai sunt 45 de zile să mă decid. Nici nu am văzut ordonanaţa. Să vedem”, a replicat primarul. Îi spunem că e o acţiune mai amplă a partidiului, vorbim un pic de finanţări. „Mai mult ca sigur că merg cu pesedeul”, se repliază primarul. Devine însă grijuliu. „Nici nu vreau să vă zic la telefon că au mai fost unii care s-au dat de la partid şi erau de la televiziune. Dar mai mult ca sigur merg la PSD. Dar vin eu joi la sediu la Alexandria”, încheie primarul Băcanu.

Lăceanu Ionel (PNL), primarul localităţii Ciolăneşti din Teleorman. Are în localitate 2600 de alegători din care în general votează 1900. Spune că va intra în PSD fără nici o problemă. „Sigur că vin, nu e nici o problemă”, spune edilul local. Când îl întrebăm de condiţii se arată reticent. Nu vrea să discute la telefon, dar spune că ar fi vorba de condiţii de natură economică. „Am un proiect la CNI, un cămin cultural şi dacă se face… atunci cu mare plăcere, ce să mai zic”, spune primarul.

Dănuţ Creţi (PDL), primar al localităţii Muntenii de Jos. La întrebarea dacă ar fi de acord cu un transfer la PSD spune că nu respinge ideea. „Acum eu sunt un pic nehotărât, dar nu resping ideea, spune primarul. Îl întrebăm care ar fi condiţiile. „Ştiţi că am avut nişte proiecte fix la ministerul domnului Dragnea care au fost trântite. Dar nu vorbim din astea pe telefon. Oricum sunt deschis la o discuţie tête-à-tête, spune primarul.

Craţa Gicu (PNL), primarul localităţii Gura Padinii din judeţul Olt. Este şi el unul dintre primarii care îşi doresc să ajungă în echipa PSD. „De principiu sunt de acord. Am colaborat bine în USL. Eu regret USL. Cât despre condiţii, astea le discutăm mai direct, nu aşa pe telefon. Oricum, sunt primar tânăr şi mă gândesc mai mult la cariera politică”, transmite primarul. Cât despre finanţările guvernamentale, spune că are nevoie de bani pentru proiectele edilitare, „pentru canalizare”.

„Nu ştiu, domnule, că eu dorm acuma. M-ai trezit prea tare. Dar numai curvele pleacă”

Alina Munteanu (PDL), primarul localităţii Griviţa. Când a fost contactată de raportorul PSD, a explicat că nu s-a gândit până acum ce va face. „Eu sunt concentrată pe problemele comunităţii şi mai puţin pe aspectele politice. Sigur că într-o echipă sunt nemulţumiri. Eu sunt un om deschis dialogului, dar încă nu m-am gândit serios la această chestiune, a detaliat edilul local. A convenit cu raportorul să fie inclusă pe lista celor „dispuşi la dialog”.

Pecheanu Gelu (PDL), primarul localităţii Drânceni, Vaslui. Raportorul PSD l-a contactat luni, la ora 16. „Nu ştiu, domnule, că eu dorm acuma. M-ai trezit prea tare. De principiu, eu nu sunt migrator. Eu sunt român adevărat. Ţara trebuie să fie guvernată prin legi, nu prin ordonanţe. Numai curvele pleacă dintr-o parte în alta. Oamenii adevăraţi rămân fideli.

Marancea Ionel (PNL), primar al localităţii Cilieni din Olt. Nu a stat prea mult pe gânduri. A spus ferm şi hotărât nu. „Şefu, nu pot să fac asta. Sunt primar PNL la al treilea mandat mi-e greu să fac asta. Eventual o sa vorbesc aici în plan local dar oricum mi-e greu să plec din PNL. Eu mă ştiu bine cu domnul Paul Stănescu suntem vecini aici”, a explicat primarul Marancea.

Care este rolul primarului în ziua alegerilor

Legiferarea de către Guvern a traseismului înainte de campanie electorală are ca menire racolarea aleşilor locali pentru ca aceştia să aducă mai multe voturi pentru candidatul PSD, Victor Ponta, la alegerile prezidenţiale.

Astfel că legiferarea traseismului are două ţinte principale: primarii care doaresc să intre în PSD care vor deveni astfel vectorii PSD în campanie aprezidenţială. În al doilea rând consilierii locali şi judeţeni în special în consiliile judeţene unde PSD a pierdut majoritatea în urma ruperii USL. Fără aceste consilii judeţene, PSD nu poate finanţa proiectele locale şi nu poate transfera fonduri către primăriile de oraşe şi comune, spre exemplu.

Că primarii sunt cei care duc alegătorii la vot şi sunt cei care adună voturi pentru partid folosind aproape orice fel de motive este un fapt demonstrat. În 2012, gândul relata cu puţină vreme înainte de ziua alegerilor cum vor acţiona în ziua scrutinului. Primarii au povestit tot unui raportor inventat cum vor duce alegătorii la vot. 

Ulterior primarii au fost citaţi la DNA unde au fost audiaţi ca martori în dosarul refendumul în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru fraudarea la scară naţională a scrutinului.

Un exemplu elocvent că primarii sunt implicaţi chiar şi în fraudarea alegerilor este cuprins în rechizioriul dosarului Referendumul în care primarul din Bragadiru, Daniel Răboj, a fost trimis în judecată pentru dare de mită pentru fraudarea alegerilor. Iată ce se reţine în rechizitoriu:

„Din datele anchetei a rezultat, de asemenea, că Primarul comunei Bragadiru, judeţul Teleorman, înv. Răboj Daniel, i-a dat, în dimineaţa zilei referendumului suma de 100 lei, iar după închiderea votului, în seara referendumului, de asemenea, suma de 100 lei, învinuitului Mitroi Marin, reprezentant al PDL în biroul electoral al secţiei de votare nr. 112 comuna Bragadiru, în scopul ca acesta să nu-şi îndeplinească atribuţiile specifice pe care le avea ca funcţionar în exerciţiul autorităţii de stat, respectiv să se abţină de la constatarea fraudelor electorale şi de a nu acţiona în vreun fel pentru combaterea acestora. Corelativ, înv. Mitroi Marin a primit de la înv. Răboj Daniel sumele de bani anterior menţionate, în condiţiile şi în scopul anterior menţionat”.

Primarii dependenţi de fondurile guvernamentale acordate pe criterii politice

Primarii din localităţile mici depind în mare măsură de fondurile guvernamentale sau de fondurile consiliului judeţean. Din acest motiv, partidul de guvernământ are nevoie de majorităţi solide în consiliile judeţene pentru a direcţiona politic acest fonduri. Fondurile publice, în special cele guvernamentale, sunt acordate pe criterii politice, acest fapt fiind demonstrat prin studii independente.

Un studiu al ExpertForum, publicat în 2013 arată că, în perioada 2004-2011, consiliile judeţene şi primăriile conduse de primari care erau membri ai partidului  sau coaliţiei de guvernământ au primit de 3 ori mai mulţi bani de la bugetul central decât primarii opoziţiei.  ExpertForum a realizat şi o hartă cu alocările de fonduri pentru ficare CJ şi primărie care poate fi consultat online.

Potrivit studiului, cele mai multe fonduri guvernamentale alocate pe criterii politice au fost înregistrate în anul 2007 când la putere era coaliţia PNL-PSD-UDMR (cabinetul Tăriceanu). Analiza ONG-ului arată că în această perioadă primarii celor trei partide au primit de şapte ori mai mulţi bani din Fondul de Urgenţă al Guvernului decât primarii PDL.

În 2014 ExpertForum a continuat analiza modului în care se alocă fondurile guvernamantale în teritoriu, concluziile fiind acelea că repartizarea pe criterii politice a continuat şi după 2012 după ce USL a venit la putere. „Dacă judecăm însă strict aritmetic pe datele existente, opoziţia a primit fonduri doar în proporţie de 2/3 prin comparaţie cu o situaţie de strictă neutralitate politică”, se arată în studiul ExpertForum.

Potrivit analizei citate din 2013, Liviu Dragnea este azi cel care împarte netransparent fondurile către primăriile din ţară. Informaţiile colectate de Expertforum arată că în noiembrie-decembrie 2013, ministerul condus de Dragnea a repartizat către adiministraţiile locale 228 milioane lei, dar nimeni în afară de ministru şi edili nu ştie cui şi pentru ce au fost daţi banii. În 2013 şi apoi în anul acesta Guvernul a decis prin ordonanaţă de urgenţă să secretizeze acest tip de alocări. Mai multe despre concluziile ExpertForum pe acest subiect citiţi aici.

Imprimare