De mai bine de un an, primăria orașului Costești, Râșcani a fost dotată cu tehnică performantă – un computer cu două monitoare de ultimă generație și o imprimantă multifuncțională.  Această realizare a devenit posibilă și în alte circa 150 de localități ale Republicii Moldova datorită cooperării dintre Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu Agenția de Cartografiere a Norvegiei Statens Kartkverket și Agenția Relații Funciare și Cadastru.
Specialistul în reglementarea regimului funciar Lilia Buinovschi spune că suportul din partea Norvegiei este de mare folos în activitatea sa. „Vrem să mulțumim poporului norvegian pentru acest efort care a facilitat activitatea noastră. Sperăm să avem posibilitatea să ajungem în Norvegia pentru a vedea cum activează colegii noștri dintr-o țară mult mai dezvoltată și sunt convinsă că am avea ce învăța de la ei.”

Potrivit Liliei Buinovschi, până acum specialiștii în reglementarea regimului funciar din Republica Moldova nu prea au avut parte de instruiri, tehnică sau de multă atenție. „Anterior învățam unul de la altul. În cadrul proiectului „Hărți pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova” am participat la două cursuri de instruire, unde am avut în calitate de profesori adevărați profesioniști. Am simțit că munca noastră contează și este apreciată. În ambele cazuri am susținut examenul pe nota 10, iar diplomele le păstrez la loc de cinste. Ne-au învățat cum să lucrăm cu hărțile, dar și cu programul QGIS. Deja știu cum să accesez prin servicii de rețea datele din QGIS. Putem compara datele care erau în anii 2015, 2016 cu cele care sunt astăzi. Noua tehnică ne oferă foarte multe oportunități”, susține funcționarul.

Proiectul privind delimitarea bunurilor și a terenurilor proprietate publică urmează a fi implementat și în localitatea Costești, Râșcani. „Tehnica oferită cu generozitate de Norvegia ne-a fost de mare folos în lucrările pregătitoare pentru implementarea acestuia. Totodată, am învățat cum să delimităm suprafețele de teren. În afară de aceasta, tehnica primită ne este de folos nu doar în administrarea domeniului funciar, dar și a rețelelor, a patrimoniului. De exemplu, împreună cu alte 13 primării, primăria noastră implementează un proiect de aprovizionare cu apă a localității. Acum am posibilitatea singură să construiesc traseul unde vor fi instalate țevile necesare pentru realizarea acestui obiectiv. „

Lilia Buinovschi crede că ar fi corect ca oamenii să nu mai fie nevoiți să plece la Oficiul Cadastral pentru a obține un extras, în condițiile în care primăria Costești are deja posibilitatea să facă acest exercițiu. „Noi deja avem în bazele de date informația necesară și astfel am aduce mai aproape serviciile de cetățean. Acum ei trebuie să piardă timp și bani pentru a ajunge la Oficiul Cadastral, să stea în rând acolo, noi am putea să oferim acest serviciu la primărie, în termeni restrânși.”

Imprimare