Vineri, 15 mai, Congresul Autorităților Publice Locale (CALM) în colaborare cu Ministerul Finanțelor a organizat pentru autoritățile publice locale conferința video cu genericul „Finanțele publice locale în vremuri de criză”. La evenimentul care a durat aproape două ore au participat Viceprim-ministrul, Ministru al Finanțelor Sergiu Pușcuța alături de echipa sa, circa 90 de primari și alți reprezentanți ai autorităților locale, experți ai CALM, dar și reprezentanți ai unor dintre partenerii CALM: Programul Comunitatea Mea, Proiectul „Mă Implic” și Consiliul Europei.

Președintele CALM Tatiana Badan a salutat deschiderea Ministerului Finanțelor de a avea acest dialog direct cu autoritățile locale și și-a exprimat speranța că această platformă va fi utilizată mai des în vederea identificării soluțiilor la problemele cu care se confruntă autoritățile publice locale.

Suplinirea bugetelor locale, consolidarea bazei fiscale a APL, creșterea veniturilor la nivel local, salarizarea, îmbunătățirea sistemului de taxe locale, utilizarea resurselor Fondului Rutier, finanțarea programului Drumuri Bune și a altor programe de stat, accesul la bazele de date fiscale, asigurarea finanțării instituțiilor din subordinea APL  au fost unele dintre subiectele abordate în cadrul evenimentului.

O parte dintre întrebările acumulate de CALM în urma consultărilor cu membrii săi  au fost adresate în prealabil reprezentanților Ministerului Finanțelor. De asemenea, pe durata ședinței primarii au avut posibilitatea să pună în discuție subiecte pe care le-au considerat importante. Ministerul Finanțelor a informat APL despre măsurile care au fost întreprinse în ultima perioadă de timp ce vizează finanțarea  administrației publice locale pentru a face față provocărilor generate de criza pandemică și de scădere a veniturilor la bugetul de stat.

Viceprim-ministrul, Ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța a declarat că bugetele locale nu au avut de suferit de pe urma crizei cauzate de pandemie. „În urma ultimei rectificări a bugetului de stat au fost direcționate resurse financiare către autoritățile publice locale pentru a acoperi pierderile cauzate de declinul  economic.” Oficialul a specificat că astfel se încearcă protejarea bugetelor locale de efectele crizei.

De asemenea, Ministrul Finanțelor le-a spus primarilor că Fondul Rutier este repartizat în proporție de 100%, iar Guvernul își realizează angajamentele asumate în cadrul unor programe investiționale precum Fondului Ecologic, aprovizionarea cu apă și canalizare, etc. „Rămâne incertă implementarea programului numit „Drumuri Bune” deoarece în acest caz depindem de resursele din exterior.”

Unii aleși locali au atenționat asupra faptului că amânarea unor proceduri de achiziții publice duce la tergiversarea realizării lucrărilor și a obiectivelor propuse. Iraida Jitari, primarul satului Sauca, raionul Ocnița a  vorbit despre inechitatea în salarizare și a scos în evidență faptul că personalul tehnic din primării are un salariu de 1770 de lei, iar indemnizația de șomaj din această perioadă este de 2770 de lei.

Tatiana Badan a solicitat să fie efectuată o analiză mai profundă a cheltuielilor necesare pentru întreținerea grădinițelor, deoarece primăriile nu își permit să efectueze lucrări de evacuare a deșeurilor sau de reparație cosmetică în aceste instituții.

Primarul orașului Ialoveni Sergiu Armașu a vorbit despre dificultatea în care s-a pomenit ca urmare a majorării salariilor bibliotecarilor, fără ca autoritățile centrale să transfere autorităților locale resursele necesare.

Primarii au propus ca asemenea evenimente, traininguri tematice să aibă loc periodic. S-a convenit ca în perioada următoare CALM împreună cu reprezentanții Ministerului Finanțelor să elaboreze de comun acord un astfel de program. De asemenea, CALM a propus inițierea unor discuții între experți ai CALM și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor pe domenii ce vizează administrarea și consolidarea veniturilor bugetelor locale.

Potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui, acest eveniment a fost util pentru ambele părți.  „Am văzut o anumită deschidere din partea colegilor de la Ministerul Finanțelor, ceea ce ne insuflă o anumită încredere și sperăm că în sfârșit vom începe o activitate mai sistemică în direcția soluționării problemelor acumulate de mai mulți ani. Chiar și reprezentanții Ministerului Finanțelor au recunoscut că sunt adepții unor soluții care să consolideze finanțele locale.” Directorul executiv al CALM a apreciat faptul că nicio întrebare a aleșilor locali nu a rămas fără răspuns și și-a exprimat speranța că asemenea discuții vor deveni o normă, care vor genera realizări concrete, în beneficiul autorităților locale și a comunităților noastre.

Serviciul de Comunicare al CALM

Imprimare