Peste o mie de fermieri din raionul Orhei vor avea acces la apa pentru irigare datorita reabilitării sistemelor de irigare de la Jora de Sus si Lopatna. Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact care are o valoare totala de 262 milioane dolari acordați din fondurile Guvernului american. Relatează Valentina Ursu, care a asistat la fața locului la o ceremonie de lansare a proiectului.

Europa Liberă: Atât sistemul de irigare din Lopatna, cât şi cel din Jora de Jos au fost construite încă în anii ’70 ai secolului trecut, pe timpul URSS, dar până în prezent nu au fost supuse reconstrucției şi modernizării. Producătorul agricol Claudia Savin, aţi spus că irigarea a stors lacrimi şi din ochii dumneavoastră. De ce?

Claudia Savin: „Erau cheltuieli enorme.”

Europa Liberă: Şi astăzi lacrimi de bucurie?

ClaudiaClaudia Savin

Claudia Savin: „Astăzi lacrimi de bucurie. Suntem foarte fericiţi, bucuroşi că se implementează proiectul cu ajutorul Fondului „Provocările mileniului”. Şi nu numai pentru noi, dar şi pentru copiii noştri, pentru copiii copiilor noştri.”

Europa Liberă: De ce americanii ar fi interesaţi să acorde acest ajutor Moldovei?

Claudia Savin: „Pur şi simplu, peste mulţi-mulţi ani vom fi şi noi tot aşa. Fiecare om când face un bine se simte fericit. Şi cred că ei se simt fericiţi că au făcut aşa donaţie moldovenilor. Şi mulţumim foarte mult poporului american, îi mulţumim din suflet că sunt aşa de bravo, generoşi, mărinimoşi şi au făcut atâtea lucruri pentru noi. Cred că vom fi responsabili şi vom exporta pe pieţele din Europa şi vor gusta, poate, şi americanii mere de la Jora de Jos, din Moldova.”

Europa Liberă: Apa este mai ieftină azi?

Claudia Savin: „Mult mai ieftină, de câteva ori mai ieftină. Nu sunt atâţia nervi pierduţi, atâta sănătate pierdută, putem ieşi uşor la autogestiunea asociaţiei, nu trebuie să alergăm la Orhei, să căutăm „Apele Moldovei”. Poate se supără „Apele Moldovei”, dar trebuia să-i cauţi, să închei contract, încheiai contract – nu era apă, era apă – nu aveai cu cine încheia contractul şi tot aşa întrebări milioane.”

Europa Liberă: Dar acum dumneavoastră dacă aţi devenit aici, în teritoriu, monopolişti, mai daţi voie la alţii să se asocieze cu dumneavoastră?

Claudia Savin: „Desigur. Ne este convenabil să fie mai mulţi, fiindcă va fi apa mai ieftină. Cu cât mai mult pământ va fi irigat, suprafaţă mai mare, cu atât apa va fi mai ieftină.”

Europa Liberă: Se modernizează agricultura Moldovei?

Claudia Savin: „Se modernizează, chiar simţitor, vizibil. Acum merele nu mai sunt mărunte, este o producţie competitivă, cu tehnologii noi, cu linii de sortare. Mi-am făcut anul trecut un frigider cu o capacitate de o mie de tone, unde putem păstra şi prune, şi cireşe, şi vişine.”

Europa Liberă: Îl invit la microfonul Europei Libere pe şeful unei firme agricole din această zonă, Mihai Savin. Cât de preţioasă este irigarea pentru agricultură?

Mihai Savin: „Dacă la momentul cuvenit nu ai zece litri de apă pentru cultură, ai pierdut absolut totul. De pildă, dacă între ploi mai facem o irigaţie sau două, eu cred că şi cu precipitaţiile care sunt vom obţine roadă de două ori mai mult.”

Europa Liberă: Ştiţi din partea cui a venit asistenţa financiară?

MihaiMihai Savin

Mihai Savin: „Da. Din partea poporului american.”

Europa Liberă: Şi de ce americanul s-ar gândi la nevoile, necazurile moldoveanului care creşte producţie?

Mihai Savin: „În primul rând, poporul american luptă cu sărăcia în toată lumea.”

Europa Liberă: Şi moldovenii sunt săraci?

Mihai Savin: „În comparaţie cu americanii, mai avem mult de lucrat. Dar cred că pe viitor se va ridica nivelul de trai al moldovenilor măcar în jumătate, ca cel al americanilor.”

Europa Liberă: Şi acum să înţeleg eu că, dacă irigarea este pusă pe roate, vom mânca roşii mai gustoase, castraveţi mai buni?

Mihai Savin: „Producţia crescută în Republica Moldova este mai calitativă şi mai gustoasă. Pur şi simplu, moldovenii trebuie să înveţe a lucra la liniile de păstrare, ambalare şi comercializare.”

Europa Liberă: Vă întrebam dacă apă va fi suficientă, veţi avea productivitate mai mare?

Mihai Savin: „Recolta va creşte de două ori. Planta nu va primi un fel de stres, ea va creşte şi vom obţine roadă mai înaltă şi calitatea va mai bună. Încă avem mult de lucru, dar producţia noastră va fi mult mai competitivă pe piaţa europeană. Europa, americanii nu mai au ce lucra la producţie, fiindcă ei tot au făcut.”

Europa Liberă: Utilajul performant îl folosesc demult.

Mihai Savin: „Da. Dar noi avem la ce lucra şi putem să concurăm cu producţia din Europa, din America, fiindcă producţia noastră este mai ecologică, mai gustoasă, mai aromată.”

Europa Liberă: Este adevărat că aici, în anii ’70, irigarea era asigurată de utilajul sovietic?

Mihai Savin: „Sistema veche de irigaţie a fost construită cu 35 de ani în urmă. La acel moment a făcut faţă, dar s-a învechit şi moral, şi fizic tot acest utilaj, sunt pompe vechi, sovietice, care consumă multă energie electrică, pompele vechi lucrează la 30-40% din capacitate şi avem pierderi mari. De aceea nu era convenabil. În afară de aceasta, bazinele erau distruse, 20-30% din apă se

scurgea în pământ. Preţul de cost al unui cub de apă era tare mare. Acum se reduce preţul cu 50% pentru metrul cub de apă. În afară de aceasta, noi vom schimba tehnologia culturilor, vom trece la udarea prin picurare şi vom avea economie de apă. În sfârşit, noi vom avea roade mai bogate, la un preţ mai redus, vom fi competitivi şi vom obţine venituri mai mari în viitor.”

Europa Liberă: Apa vine din Nistru?

Mihai Savin: „În primul rând, vom folosi apa din Nistru, care este mai bună în comparaţie cu apa din altă parte. De pildă, s-a încercat irigatul cu apă subterană, dar ea conţine săruri multe. Dar apa din Nistru este foarte bună pentru irigare.”

Europa Liberă: Aici, la faţa locului, o găsim şi pe adjuncta ambasadorului SUA la Chişinău, Kara McDonald. După ce a vizitat şantierele de construcţie la sistemele de irigare, a vorbit în faţa celor prezenţi.

KaraKara McDonald

Kara McDonald: „Cu nerăbdare aştept vizita în care voi avea posibilitatea să văd apa curgând prin sistemele de irigare reconstruite în Lopatna şi Jora de Jos. Reabilitarea celor două sisteme reprezintă aproximativ 15 milioane de dolari investiţie şi 123 milioane de dolari ai poporului american pentru promovarea agriculturii de valoare înaltă din Moldova. Mă bucur să mă aflu pe pământurile de la Jora de Jos şi Lopatna pentru a vedea efortul enorm depus de către fermierii din această zonă pentru a cultiva fructe şi legume. Decizia de reabilitare a acestor sisteme de irigare este bazată pe încrederea în productivitatea acestui pământ şi în efortul fermierilor. Reabilitarea irigării oferă un ingredient-cheie pentru a face din agricultură o sursă mai sigură de creştere economică a Republicii Moldova.

 

Tranziţia la agricultura de valoare înaltă nu va fi una uşoară. Deci, acest proiect este un parteneriat dintre poporul şi guvernul Statelor Unite şi poporul şi guvernul Moldovei.”

Imprimare