Va fi dată în exploatare așa cum s-a și promis – în toamna anului curent. Asigurările au fost date de căre însuși Iurie Nicov, director de proiect. ”În prezent, se lucrează intens, chiar dacă, poate, din afară, nu se observă acest lucru”, a explicat dînsul, precizînd că orarul efectuării lucrărilor este respectat întru totul.
De notat că atît proiectul, cît și orarul de efectuare a lucrărilor ce se impun au fost elaborate de specialiști de marcă din Olanda. S-a lucrat mult asupra acestora, astfel că, susține Iurie Nicov, sînt absolut viabile și realizabile. Doar ploile din ultima perioadă ar putea fi un impediment ce ar duce la o întîrziere nesemnificativă.
Oricum, în toamnă va fi tăiată panglica, iar fabrica va începe să funcționeze.
Vom avea și noi o fabrică model
”Trei ani am trăit cu ideea deschiderii unei astfel de întreprinderi unice în Republica Moldova, dar și în Europa de Est. Vă rog să mă credeți: am vizitat 18 țări și, respectiv, 27 de fabrici similare.
Am studiat, am analizat și acum pot spune cu toată certitudinea: vom avea și noi o fabrică model aici, la hotar cu Uniunea Europeană”, a declarat antreprenorul pentru ”Expresul”.
De ce a ales Valea Mare? Or, la hotar cu Uniunea Europeană sînt situate alte zeci de localități. Iurie Nicov ne-a dezvăluit faptul că a lucrat cîndva la Ungheni și are o afecțiune specială pentru acest raion. În plus, aici există o tradiție a conservării fructelor și legumelor, fabrica de conserve din Ungheni fiind una dintre cele mai mari în Republica Moldova.
Nu a fost simplu deloc să pună la punct toate problemele organizatorice, dar a reușit în cele din urmă.
Cu gîndul la ce va urma.
”Chiar din toamnă, vom porni procesul. Inițial, vom usca rădăcinoase după o tehnologie specială, conform celor mai înalte standarde europene”, ne-a spus. Își dorește o fabrică unicat și este dispus, la ora actuală, să facă tot ce-i stă în puteri pentru a reuși.
Fabrica are deja încheiate contracte cu fermieri din raioanele de nord ale Republicii Moldova, dar și cu fermieri din Ucraina, România, Turcia, Belgia, care vor furniza materia primă. Are contracte deja și cu cei pentru care sînt destinate produsele finite, fie că e vorba de roșii și ardei uscați, sfeclă și morcov, sau chiar plante medicinale. În mare parte, acestea vor merge în SUA și Canada.
Tehnologia utilizată va face ca să fie păstrată pînă și culoarea legumelor. Nu vor fi utilizate chimicale, astfel că nu va fi afectat mediul.
Resturile vegetale vor fi adunate în containere speciale, ca, ulterior, să fie utilizate sub formă de îngrășăminte naturale.
Brațe de muncă
Iurie Nicov este sigur că fabrica nu va duce lipsă de brațe de muncă. Doar urmare a Tîrgului locurilor de muncă din Ungheni, desfășurat recent, au fost adunate 495 de cereri. ”Vom selecta oameni care doresc cu adevărat să muncească, care cunosc computerul, care sînt deschiși pentru a învăța lucruri noi”, a precizat dînsul. În schimb, aceștia vor avea condiții de muncă la care nici nu visează, vor avea salarii pe care nicăieri în altă pare în raionul Ungheni, dar și în raioanele adiacente, nu ar putea să le primească.
Anual, fabrica va procesa 30 mii de tone de produs verde.
O părticică de Uniunea Europeană
Construcția întreprinderii este doar primul pas. Cei ce au inițiat această afacere își doresc să aducă la Valea Mare o părticică de Uniunea Europeană. Ei dau asigurări că vor amenaja și teritoriul adiacent, că vor încerca să schimbe mentalitatea oamenilor, că vor contribui la crearea unei asociații de agricultori, care să le furnizeze materia primă, că vor construi fîntîni arteziene ce vor asigura cu apă nu doar întreprinderea, ci tot satul, că vor utiliza la maximum energia solară. ”Așa se lucrează în Uniunea Europeană. Așa ne dorim și noi să lucrăm”, a concluzionat Iurie Nicov.
Autor: Lucia Bacalu