Satul Borogani din raionul Leova este una dintre localitățile din țară cu cele mai multe ovine. Satul are o populație de aproximativ 4000 de locuitori, iar numărul ovinelor se ridică la opt mii. Aici, creșterea oilor este o îndeletnicire transmisă din tată în fiu. Interesul pentru sectorul zootehnic nu scade, ba din contra, crește.
STÂNI MODERNIZATE ȘI OI DIN SPANIA
Recent, la Borogani au fost aduse 146 de oi din Spania, iar până la asta stânele a patru crescători de animale au fost modernizate. Toate acestea, grație proiectului „Tehnologii moderne în afacerile crescătorilor de animale de la Borogani”, realizat prin proiectul PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, din fondurile oferite de Guvernul Elveției.
După ce a expirat termenul de zece zile de carantină, oile spaniole au fost repartizate în cele patru stâne. Ele au fost achiziționate ca și contribuție de către cei patru crescători de animale în cadrul proiectului menționat.
„Oile sunt de rasă Assaf și s-a optat anume pentru ele, deoarece se adaptează mai bine la condițiile climaterice din Moldova, au carne fragedă și o productivitate sporită de lapte”, a spus pentru Jurnalist.md, primarul de Borogani, Elena Saviţki.
Proiectul pentru susținerea crescătorilor de animale din Bogorani s-a cifrat la 60 mii USD. Din banii oferiți de donatori, beneficiarii au îmbunătățit condițiile în ferme. Unii au preferat să-și repare șoproanele, alții și-au instalat panouri fotovoltaice pe acoperiș, astfel ca ferma să fie asigurată cu energie și cu perspectiva punerii pe roate a mulsului automatizat al oilor.
SPRIJIN DE LA BĂȘTINAȘII STABILIȚI ÎN SPANIA
În procesul de achiziție a oilor spaniole, comunitatea din Borogani a fost ajutată de Ion Curciuc, stabilit de ceva timp în Peninsula Iberică. Ion a fost cel care a intermediat contractele de achiziție, dar și a ajutat mult la transportarea animalelor spre Moldova. Suportul oferit comunității de către Asociația Băștinașilor din Borogani este constat și important la implementarea diverselor proiecte comunitare.
PUNCT PENTRU COLECTAREA LAPTELUI
Pentru că era o mare problemă piața de desfacere pentru crescătorii de animale, la Borogani s-a reușit stabilirea unui parteneriat cu Fabrica de procesare a laptelui din Cimișlia. Acesta s-a materializat prin deschiderea unui punct de colectare a laptelui.
„Partenerii din Cimișlia au instalat un frigider cu capacitatea de 1,8 tone, au dotat punctul cu un analizator al grăsimii laptelui și au deschis în acel punct un loc de muncă”, spune Elena Saviţki.
PLANURI PENTRU CREȘTEREA VACILOR
Într-un alt proiect implementat la Borogani, a fost deschisă și o fermă modernă pentru 40 de vaci. Cu banii din grant a fost amenajată o sală de muls foarte performantă, care permite mulgerea concomitentă a opt vaci.
Acum în sat sunt în jur de 80 de bovine. Numărul acestora a scăzut în ultimii ani din lipsă de perspective. Dar autoritățile locale spun că își doresc să încurajeze și creșterea bovinelor la Borogani.
SE POATE REUȘI ACASĂ
„Ca să putem schimba lucrurile, trebuie depus efort mare. Este nevoie de curaj și entuziasm. Noi putem reuși multe pentru că avem oameni dornici să muncească și să rămână acasă”, a menționat primarul de Borogani.