Joi, 16 ianuarie, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a organizat pentru primarii la primul mandat o sesiune de informare privind rolul asociației în reforma APL, susținerea aleșilor locali și dezvoltarea comunităților locale. De asemenea, edilii au avut posibilitatea să cunoască experiența și bunele practici ale Norvegiei în acest domeniu de administrare publică. La eveniment au participat peste 100 de primari de sate, comune și orașe din majoritatea raioanelor Republicii Moldova, experți ai CALM, dar și ai Asociației Autorităților Locale și Regionale din Norvegia (KS).

Președintele CALM Tatiana Badan i-a felicitat pe noii aleși locali cu ocazia victoriei obținute în alegeri, menționând că Congresul Autorităților Locale din Moldova este un bun partener pentru toți reprezentanții APL, indiferent de culoarea politică sau viziunile acestora. „Ne bucură prezența Dvs în număr atât de mare la eveniment. Acest lucru denotă faptul că Congresul Autorităților Locale din Moldova este o instituție credibilă, dar și un partener de nădejde al APL. Pentru a avea rezultate este importantă unitatea noastră, deoarece numai împreună vom putea contribui la soluționarea problemelor specifice tuturor comunităților.

În cuvântul său de salut, Elita Cakule, director de programe internaționale din cadrul Asociației Autorităților Locale și Regionale din Norvegia (KS) i-a felicitat pe primari pentru că au decis să vină în această funcție nobilă, dar și pentru faptul că au fost aleși de către cetățeni. Elita Cakule i-a asigurat pe edili de tot sprijinul din partea asociației pe care o reprezintă, susținere oferită prin intermediul CALM.

Valentin Guțan, primar la al nouălea mandat al orașului Cricova le-a spus colegilor săi mai tineri că dacă au fost aleși înseamnă că sunt printre cei mai buni reprezentanți ai comunităților lor. „Pentru a avea succes în activitate pe primul plan trebuie să fie interesul cetățeanului. În alte condiții șanse de succes nu sunt, a afirmat primarul decorat cu cea mai înaltă distincție de stat – Ordinul Republicii. Valentin Guțan le-a spus bun-venit în cadrul CALM noilor aleși locali și le-a dorit ca aceștia să domnească în comunitățile lor la fel ca Ștefan cel Mare, măcar 47 de ani!

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a vorbit despre rolul asociației în activitatea APL. „Esența CALM este de a uni oamenii, nu de a-i dezbina, lucru demonstrat în perioada celor aproape zece ani de activitate. Vocea CALM este auzită la nivel central dar și pe arena internațională, este important să fiți activi și împreună să contribuim la consolidarea autonomiei locale și a descentralizării.

Viorel Furdui a explicat care sunt direcțiile de activitate ale CALM, rezultatele și obiectivele asociației. „Aveți posibilitatea să activați în alte condiții decât predecesorii Dvs. Avem mult de lucru, dar nu putem să nu constatăm că s-au făcut pași importanți pentru a avea posibilitatea să reparați niște drumuri, prin distribuirea banilor din Fondul Rutier, să aveți mai multe venituri în bugetele locale, pentru ca salariile aleșilor locali să fie majorate, etc. Mă bucur să văd că vine o generație activă de primari și sunt convins că veți face față tuturor provocărilor.

Elita Cakule, directorul de programe internaționale din cadrul Asociației Autorităților Locale și Regionale din Norvegia (KS) le-a vorbit participanților despre cum funcționează instituția pe care o reprezintă,  serviciile pe care le oferă membrilor KS, mecanismul de consultare internă, dar și între Guvernul Norvegiei și KS, reforma administrației publice locale din Norvegia și asistența KS pentru municipalități în procesul de amalgamare.

Directorul de programe internaționale din cadrul Asociației Autorităților Locale și Regionale din Norvegia Elita Cakule și consilierul superior din cadrul aceleiași instituții Bjorn Rongevaer au răspuns la întrebările aleșilor locali din Republica Moldova. Vorbind despre reforma APL din Norvegia, Elita Cakule a afirmat că pentru a avea rezultate în cazul unei reforme administrativ-teritoriale este necesar de a crea condiții pentru cetățeni prin asigurarea, în primul rând, a unei infrastructuri dezvoltate.

Experții CALM au prezentat serviciile pe care le reprezintă și de care pot beneficia autoritățile locale: Serviciul de Asistență pentru APL și prestatorii mici de aprovizionare cu apă (SOMAS); Serviciul de Asistență Juridică; Serviciul de Asistență Economică și Financiară; Serviciul Migrație și Dezvoltare; Serviciul Scrierea și Administrarea de Proiecte; Serviciul Asistență/Expertiză în Domeniul Social; Serviciul Comunicare și Relații Publice, etc.

Primarii s-au arătat interesați de toate serviciile pe care le prestează CALM, menționând și despre necesitatea implicării băștinașilor care s-au stabilit cu traiul peste hotarele Republicii Moldova în procesul de dezvoltare a comunităților. Aleșii locali au aflat mai multe despre cum poate fi transformată migrația în oportunitate, cum pot fi create asociațiile de băștinași și cum pot fi motivați migranții să se implice în acest proces.

Serviciul de Comunicare al CALM














































Imprimare