Sergiu Andonachi este noul primar al orașului Cimișlia. A fost militar, specialist în cadrul Agenției de Dezvoltare Sud, a activat și la Întreprinderea municipală Servicii Publice Cimișlia.  Într-un interviu pentru calm.md ne spune de ce are nevoie Cimișlia pentru a se dezvolta, în ce măsură schimbările de la nivel local depind de politicile de la nivel central și dacă are modele printre colegii săi primari.

De ce v-ați dorit să deveniți primar?

Sergiu Andronachi: Pentru viitorul copiilor mei și a celorlalți copii din Cimișlia. Cred că pot contribui la dezvoltarea acestui oraș cu idei inovative, cu sârguință și devotament.

Dorințele coincid cu posibilitățile pe care le aveți?

Sergiu Andronachi: Cred că este important să ne conducem de principiul bate și ți se va deschide.

De ce are nevoie la ora actuală orașul Cimișlia?

Sergiu Andronachi: Are nevoie de oameni deoarece pleacă mulți. Trebuie să le creăm condițiile necesare: rețeaua de apeduct, canalizare, managementul deșeurilor, transport public, terenuri de joacă pentru copii, susținerea agenților economici, a sportului etc.

Sunt primari cu mai multe mandate care au reușit să dezvolte localitățile lor și care ar fi un model pentru Dvs?

Sergiu Andronachi: În primul rând, este vorba despre primarul satului Selemet, Cimișlia, Tatiana Badan.  Un astfel de primar mi-aș dori să fiu și eu – să găsesc soluții la toate problemele care există în comunitate.

Cum credeți, îi este mai greu să activeze unui primar de sat sau de oraș?

Sergiu Andronachi: Problemele sunt similare. Satul e mai mic și reușești să atragi sume mai mici, la oraș poate reușești să ai investiții mai mari dar oricum nu suficiente. Cred că mai mult depinde de implicarea alesului local și de dorința de a produce unele schimbări.

Cât de mult depind aceste schimbări de susținerea autorităților centrale?

Sergiu Andronachi: Sunt domenii pe care statul le susține, cum ar fi distribuirea banilor din Fondul Rutier,  faptul că 100% din impozitul pe venitul persoanelor fizice va rămâne în bugetele satelor  iar 50% vor rămâne la orașe, susținerea grădinițelor etc. Sigur că ar mai fi loc de mai bine, totuși chiar și majorarea salariilor în domeniu ne dă speranțe că lucrurile se vor schimba.

Despre CALM ce părere aveți?

Sergiu Andronachi: CALM-ul a fost, este și va fi un pilon de bază în relațiile dintre nivelul central și cel local. Se depune o muncă extraordinar de mare la soluționarea problemelor. Fiind în funcția de primar de trei luni de zile nu o singură dată m-am adresat experților de la CALM, era o problemă în domeniul cadastru și aceasta a fost soluționată. Mai am câteva neclarități și fiind la întrevederea organizată de CALM pentru primarii de la primul mandat am înțeles că pot să mă adresez și în aceste cazuri la CALM. Eu astăzi mi-am dat seama că la CALM sunt mult mai mulți specialiști decât credeam. Cred că ar trebui să aveți și un specialist în achiziții publice deoarece noi putem comite niște greșeli în cadrul acestui proces care nu neapărat depind de noi și ar fi bine să avem cu cine să ne consultăm.

Vă mulțumim!

Imprimare