La 28 februarie, 44 de reprezentante ale administrației publice locale și societății civile, inclusiv persoane cu dizabilități, au întreprins o vizită de studiu la Selemet, Cimișlia, pentru a se inspira din experiența primarei, președintei CALM, Tatiana Badan. Evenimentul cu genericul„ Importanța participării femeilor în procesele decizionale și electorale” face parte din programul de mentorat „De ce eu”, destinat femeilor de la nivel local ce aspiră să se implice în politică.
Tatiana Badan are o experiență de peste 30 de ani în administrația publică locală, 20 de ani în funcția de primară și 13 ani în funcția de președintă a CALM. În anul 2022, Tatiana Badan a fost prima femeie președintă a Rețelei Asociației Autorităților Locale din Sud-Estul Europei NALAS.
Ceea ce o definește pe președinta CALM este dragostea cu care muncește pentru oamenii din comunitate, multiplele investiții pe care a reușit să le aducă în Selemet, chiar dacă niciodată nu a fost afiliată politic, dar și curajul de a ieși în față în vremuri când mulți preferau să tacă.
Ideea de a institui o asociație a băștinașilor care au plecat peste hotare tot la Selemet a apărut, inclusiv harta migrației cu stegulețele țărilor în care sătenii și-au găsit rostul în viață. Astăzi, în Republica Moldova avem peste 150 de asociații de băștinași care implică diaspora în dezvoltarea locală.
Tot Tatiana Badan este cea care îl determină pe reprezentantul Rețelei Proiectelor Structurale „We help din Austria”, fost primar și deputat, Hans Kohler, să vină în Republica Moldova și să creeze o colaborare fructuoasă cu CALM și autoritățile locale din Moldova. Datorită acestei cooperări, în perioada 2012-2022, în Republica Moldova au ajuns peste 40 de autospeciale, 11 dintre ele devenind proprietate a comunităților locale. În aceste localități, inclusiv la Selemet, sunt create posturi de pompieri și pregătiți peste 100 de voluntari care să intervină în situații de urgență până la sosirea pompierilor profesioniști.
La începutul activității sale în calitate de primară, Tatiana Badan a avut ca obiectiv crearea condițiilor pentru copiii și elevii din Selemet. „A fost nevoie de 11 proiecte pentru a renova clădirea școlii și de alte proiecte pentru ca copii din grădiniță să aibă condiții decente”, a explicat Tatiana Badan.
O altă preocupare a primarei este de a oferi șansa unei vieți mai ușoare persoanelor în etate și a celor din familii vulnerabile. Astfel, la Selemet a fost creat un Centru social, o cantina socială pentru copiii din familiile defavorizate, inclusiv pentru copiii refugiaților din Ucraina, duș, spălătorie și frizerie pentru cei care nu își permit asemenea servicii. Periodic, datorită susținerii asociației Norge-Moldova, sute de familii vulnerabile din Selemet primesc colete cu ajutoare.
Muzeul satului, festivalul I Prosop, crearea a două agropensiuni și a unui minihotel sunt alte obiective realizate după nopți de nesomn ale primarei în încercarea de a identifica soluții pentru dezvoltarea turismului local.
Dezvoltarea economică a comunității este, de asemenea, în vizorul primarei. Târgul din localitate are o tradiție de peste o sută de ani și pentru că la Selemet vin oameni din diverse localități să-și vândă marfa pe marginea drumului, Tatiana Badan scrie proiecte și reușește să construiască o Piață agroalimentară regională de toată frumusețea și cu toate condițiile necesare pentru vânzători. Tot la inițiativa alesei locale, apicultorii din Selemet se unesc într-o asociație obștească ApiFloraSelemet, astfel aceștia devin mai puternici și mai cunoscuți pe plan regional și național. „Nu ar fi posibil nimic de realizat fără efortul enorm depus de echipa mică pe care o avem la primărie și fără implicarea cetățenilor”, a subliniat Tatiana Badan.
Veniturile proprii ale localității Selemet au fost anul trecut de doar 261 mii de lei. Cu toate acestea, Tatiana Badan, împreună cu echipa sa de la primărie, reușește să aducă investiții de 16 milioane de lei, două milioane de lei au fost implementate de către AO Baștina Selemet împreună cu partenerii de dezvoltare și contribuția băștinașilor de pretutindeni.
Acestea și alte informații interesante au aflat participantele noastre în cadrul vizitei de studiu la Selemet. Au mai aflat că prin comunicare și transparență poți obține rezultate remarcabile, poți consolida comunitatea în jurul unei Femei și a unei idei, cea de a face viața mai frumoasă acasă, pornind de la fiecare dintre noi.
Președinta Asociației de Băștinași din satul Logănești, Hâncești, Daria Gonța, a afirmat că exemplul Tatianei Badan inspiră și alte femei să se implice, să iasă în față și să schimbe realitățile din comunități.
Anastasia Funica, directoră a grupului de acțiune locală „Vatra Morilor” care cuprinde cinci localități din raionul Criuleni, a constatat că rezultatele femeilor în funcții de conducere sunt încurajatoare. „Am observant că și în localitatea mea, Boșcana, Criuleni, după ce primară a devenit Svetlana Racul, mai multe femei au candidat pentru anumite funcții și au câștigat concursurile.”
Și Ecaterina Stratu, directoare adjunctă la liceul Alexandru Donici din Ciuciuleni, Hâncești, a observat că participantele în cadrul vizitei de studiu la Selemet au șansa să obțină mai multă experiență și să o aplice în localitățile lor. „
Vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău și a Fondului pentru Buna Guvernare. CALM este partener de implementare al proiectului. Scopul evenimentului a fost de a încuraja femeile din localitățile rurale să candideze pentru funcția de primară sau consilieră locală/raională.