„Pregătirea legislației în RM care ține de autoritățile locale și reforma administrativ-teritorială trebuie să fie elaborate în condițiile consultărilor cu administrațiile locale și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), ca organizație reprezentativă a autorităților locale din Republica Moldova. Este declarația făcută de șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Mihalko la conferința organizată joi, 2 august 2018, la Chișinău de Fundația Konrad Adenauer, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și IDIS „Viitorul cu tema „Consolidarea încrederii în procesele democratice: provocări juridice și politice în Republica Moldova. Peter Mihalko a menționat că a solicitat Guvernului și CALM să existe acest dialog instituționalizat în care CALM să reprezinte APL.
Afirmațiile au fost făcute în contextul în care expertul CALM Viorel Rusu a menționat că în ultima perioadă de timp se vorbește tot mai mult despre reforma administrativ-teritorială și e bine să nu se repete greșelile comise atunci când s-a implementat reforma APC, transparența acesteia fiind discutabilă.
„Cunoaștem cu toții că un element al democrației este transparența, consultarea diferitor decizii, dar și ajungerea la un consens. Noi, ca reprezentanți ai APL, încercăm să asigurăm interesele APL, conform standardelor Consiliului Europei. Am vrea să știm în ce măsură partenerii noștri de dezvoltare, inclusiv consultanții germani care participă la elaborarea reformei administrativ-teritoriale asigură existența transparenței și consultării, absolut necesare, mai ales în promovarea unor reforme extrem de importante pentru societate. Avem mai multe temeri în această privință. Cunoaștem cu toții că are loc depopularea teritoriului și nu ne dorim ca reforma administrativ-teritorială să fie făcută prin cifre, fără a se ține cont de interesele și necesitățile colectivităților locale”, a afirmat expertul CALM Viorel Rusu.
Șeful Delegației UE în Republica Moldova a declarat că reforma APL este necesară. „Acest lucru este important pentru ca sistemul administrației publice să fie unul funcțional. Bineînțeles că este necesar ca aceasta să fie făcută în așa fel încât administrația locală și regională să fie funcționale, cu finanțări corecte și proprii, bazate și pe principiile aplicate și în Uniunea Europeană. Chiar dacă există consiliere la nivel înalt din partea experților străini, dialogul între CALM și Guvern trebuie să continue pentru ca reforma administrativ-teritorială să fie elaborată și implementată așa cum este mai bine pentru Republica Moldova.
Totodată, Maria Flachsbarth, Secretar de Stat parlamentar pe lângă Ministrul pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei a subliniat faptul că descentralizarea, consolidarea autorităților locale sunt aspectele centrale pe care Uniunea Europeană le încurajează și le susține.
Departamentul de Comunicare al CALM