La 19 iunie 2014 a avut loc întrevederea membrilor Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu Secretarul de Stat a Carolinei de Nord D-na Elaine Marshall.

La evenimentul organizat de către CALM în parteneriat cu Ambasada SUA au participat circa 50 primari care au  avut discuții deschise cu Secretarul de Stat a Carolinei de Nord cu privire la sistemul și modul de funcționare a autorităților publice locale din ambele țări, la provocările și oportunitățile de colaborare a APL cu puterea centrală, precum și promovarea consolidării relațiilor dintre Republica Moldova și Statul Carolina de Nord.

Bogata experiență a statului Carolina de Nord descrisă de către D-na Marshall a servit un tezaur de idei pentru primarii din Republica Moldova. Cultura politică unde supremația legii este călăuza pentru primari, funcționari publici de a-și onora obligațiunile, unde interesele cetățeanului de rând sunt puse în capul  deciziilor, iar cetățenii participă activ la luarea deciziilor sunt exemple de urmat pentru APL–le din Republica Moldova. Autoritățile locale din SUA posedă o mare autonomie decizională care reiese din legătura strânsă cu cetățenii. Există o conlucrare strânsă între autoritățile locale și cele regionale.

De interes major care a provocat discuții aprinse  a fost experiența SUA în adoptarea legilor la nivel local cu mult înainte de a fi adoptate la nivel de țară. Iar în cazurile în care pe același subiect s-a adoptat o lege la nivel și la nivel de stat sau chiar federal, legea locală rămâne în vigoare având supremație față de cea federală dacă nu sunt contradicții și chiar în această situația doar instanța de judecată dă verdictul care lege are întâietate.  La fel primarii au aflat despre diversele taxe locale practicate în Carolina de Nord necunoscute până acum de APL-le din Moldova precum impozitul pe vânzări. Orice impozit se introduce prin consultarea opiniei comunității. La fel extrem de utilă și necesară APL-or din Republica Moldova este experiența Carolinei de Nord la garantarea împrumuturilor luate de către localități pentru implementarea proiectelor de infrastructură locală și respectiv însăși sistemul împrumuturilor municipale, unde împrumuturile pentru proiectele de aprovizionare cu apă și canalizare se acordă la cota 0% pentru localitate, iar dacă acest împrumut a avut loc din sistemul federal atunci localitatea rambursează doar 50 % din împrumut.

La rândul sau Dna Elaine Marshall a fost informată despre realitățile APL-lor din Moldova, problemele cu care se confruntă, relațiile cu autoritățile centrale. S-a discutat despre Legea Finanțelor Publice Locale ce va intra în vigoare din 2015, despre necesitatea descentralizării puterii, ca acțiune primordială  ce va duce în final și la diminuarea corupției, și la democratizarea societății și la creșterea economică și respectiv îmbunătățirea calității vieții cetățeanului de rând.

CALM și-a exprimat dorința de colaborare cu Asociația APL din Carolina de Nord a cărei statut și funcții sunt similare cu cele ale CALM precum promovarea intereselor APL, lobarea intereselor la nivel central, asistenta prin servicii juridice, etc.

Este necesar de menționat că D-na Elaine Marshall este un vechi prieten al Republicii Moldova și a susținut dezvoltarea multor programe menite să îmbunătățească viața cetățenilor din Republica Moldova. Fiind aleasă ca Secretar de Stat în 1996 și realeasă până în prezent, a fost prima femeie  aleasă în această postură în Statul Carolina de Nord.

 

Serviciul comunicare si relaţii cu publicul al CALM: tel. 0(22) 22-35-09, tel/fax. 0(22) 22-35-29, 0(22) 21-32-35, e-mail: info@calm.md

Persoana de contact: Irina Luncașu









Imprimare