Natalia Chistol este primara localităţii Satul Nou din raionul Cimişlia. S-a născut aici, a copilărit şi a învăţat în şcoala medie din satul natal, după care şi-a continuat studiile la Institutul Pedagogic din Tiraspol, facultatea de fizică şi matematică. În anul 1984, este angajată ca profesoară de matematică în şcoala natală, din 1992 deţine funcţia de director–adjunct al instituţiei vizate.Timp de 19 ani a onorat cu sârguinţă, răbdare şi consecvenţă acest post. În iunie 2011, a fost aleasă în calitate de primară a localităţii Satul Nou, pentru ca peste patru ani să fie realesă, din primul tur, cu 70 la sută din voturi, în funcţia de conducătoare a comunităţii în cauză.
–Cum a apărut ideea de a candida la funcţia de primar al satului?
–Fiind preşedintă a Asociaţiei obşteşti “Viitorul comunităţii Satul Nou” pe parcursul mai multor ani, am obţinut cunoştinţe, experienţă şi abilităţi de scriere şi implementare a diferitor proiecte atât în şcoală cât şi în localitate. În calitate de coordonatoare a proiectului “Mandatarea femeilor în zonele rurare” implementat de CPD în comunitate cu suportul Oxfam Novib (Olanda), împreună cu echipa de femei, am participat la diferite instruiri. Graţie acestor instruiri, dar şi ţinând cont de potenţialul şi abilităţile mele, având convingerea fermă că nu sunt în drept să aştept ca “cineva” să ne aducă schimbarea pe care ne-o dorim cu toţii (nu poţi schimba lucrurile în ţară dacă nu o faci începând cu localitatea ta), am decis să candidez la funcţia de primar.
–Şi cum a fost începutul?
–Chiar de la bun început am simţit unele piedici. Dar eu, nu vreau să mă laud, sunt o fire luptătoare şi ciocnirea de anumite bariere mă face să fiu mai motivată în activitatea de zi cu zi. Există şi astăzi persoane care mă invidiază. Lor trebuie să le demonstrez că primarul reprezintă interesele poporului, nu ale sale personale. Funcţia de primar presupune o groază de resposabilităţi. Am şi probleme cu care mă confrunt, dar mă fac luntre şi punte ca să găsesc o soluţie.
–Ce proiecte concrete aţi implementat pe parcursul aflării Dvs în fruntea Satului Nou?
–Ele au fost mai multe, toate soldându-se cu beneficii concrete pentru locuitorii noştri. Voi nominaliza doar câteva: implementarea unui plan local de acţiuni pentru mediu care prevede gestionarea integrată a deşeurilor menajere solide şi crearea spaţiilor verzi; elaborarea planului strategic de dezvoltare socio-economică a Satului Nou în baza căruia efectuăm repraţia drumurilor locale, gazificăm casele oamenilor şi intituţiile localităţii, aducem în ordinea cuvenită drumurile locale şi asigurăm populaţia cu apă potabilă etc.
Nu pot să nu menţionez faptul că datorită suportului financiar acordat de către Guvernul României, a devenit posibilă reparaţia capitală a grădiniţei de copii
De asemenea doresc să mulţumesc foarte mult preşedintei AO „Pro-Democraţia”, Viorica Cuţitaru, precum şi grupului de voluntari din rândurile oamenilor în vârstă, care au contribuit esenţial la implementarea unui şir de proiecte pentru îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate.
–Ce mai prevedeţi pentru perspectivă?
–Intenţionez şi în continuare să aduc cât mai multe proiecte în localitatea noastră. La moment, avem proiectul tehnic pentru construcţia sistemului de canalizare în sat. În el este inclusă o staţie de epurare, trei staţii de pompare, 20 kilometri de traseu. Plus la aceasta, mai dispunem de două proiecte de asfaltări ale drumurilor, de un proiect de reparaţie a Casei de cultură.
–Vă rugăm să ne povestiţi şi despre activitatea artistico-sportivă din localitatea Dvs.
– Am depus multe eforturi şi în dezvoltarea tradiţiilor populare şi a mişcării de tineret. Astfel, am procurat costume naţionale pentru promovarea portului autentic localităţii. Am depus efort şi muncă în educaţia şi dezvoltarea tinerilor prin implicarea lor în diferite activităţi sportive – participarea echipei de fotbal la Campionatul raional, participarea la diferite competiţii raionale. În localul Casei de cultură activează Ansamblul folcloric ”Izvoraş”, tot aici există Teatrul popular “La izvorul satului”, colectivul de dansuri “Opincuţa”, colectivul “Şatriţa” . Datorită acestor colective am promovat folclorul autentic în diferite localităţi din raion şi din republică. De asemenea, am participat la festivalul internaţional “Întâlniri Bucovinene” din Slovacia, la festivalul colindelor din judeţul Suceava, România.
În anul 2012 am încheiat un acord de înfrăţire cu comuna Podenii Noi din judeţul românesc Prahova. În baza acestui acord un grup de locuitori au vizitat judeţul în cauză.
Echipele sportive ale satului participă cu succes la diferite competiţii raionale cum ar fi cele de fotbal, de volei, de atletică uşoară ş.a.m.d.
–Cum reuşiţi să faceţi atât de multe lucruri bune?
–Eu mă conduc de principiul că pentru orice problemă există o soluţie, doar că este nevoie de competenţă, curaj şi sensibilitate socială. Fără o colaborare strânsă între societatea civilă şi administraţia publică locală nu putem vorbi destre o dezvoltare durabilă a localităţii noastre. Cu toţii aşteptăm schimbări, rezolvarea problemelor, îmbunătăţirea condiţiilor de trai, însă trebuie să fim conştienţi de faptul că toate schimbările se fac împreună cu oamenii.
Foarte mult aş dori ca cetăţenii, actorii sociali să se implice activ în procesul de luare a deciziilor, în soluţionarea problemelor strigente.
Îmi îndemn consătenii:
Să nu ne lăsăm învinşi,
Să privim înainte,
Să acţionăm,
Să căutăm…
Toate relaţiile sunt create de oameni. Norocul e de partea celui care caută să fie prietenos, dar nu invidios.
Vreau să le mulţumesc tuturor sătenilor mei care au avut încredere în mine şi m-au susţinut la implementarea diferitor proiecte pentru ca satul nostru să fie o localitate prosperă, curată şi mai aproape de Europa. Am înfăptuit împreună schimbarea la noi acasă.
–Şi fiindcă ne aflăm la începutul lui 2016, ce le-aţi dori locuitorilor comunităţii Dvs şi cititorilor “Gazetei de Sud” în acest an?
– Le doresc un an bogat în toate, să fie mai buni, mai generoşi şi mai curajoşi! Pacea şi bucuria sărbătorilor de iarnă să-i însoţească întregul an. Urez tuturor multă sănătate, un car de realizări în plan profesional şi în cel personal.