În contextul marcării Zilei Europei, primarii din mai multe localități au vorbit despre relația dintre Uniunea Europeană și R.Moldova.

Primarul orașului Rezina, Simion Tatarov: „Suntem recunoscători cetățenilor din UE pentru lecția de solidaritate”

Primarul orașului Rezina, Simion Tatarov

Primarul orașului Rezina, Simion Tatarov susține că Delegația UE la Chișinău este cel mai fidel partener al localității sale, care promovează libertățile fundamentale ale omului, bunăstarea și solidaritatea. 

„Orice bună colaborare are la bază solidaritatea dintre popoarele care locuiesc în această comunitate europeană, iar noi suntem membri ai acestei comunități și trebuie să conștientizăm că locul nostru este în UE”, constată Simion Tatarov.

Cei mai mulți dintre conaționalii noștri își găsesc rostul în UE, acolo se pot realiza. Este foarte important faptul că revenind acasă mulți aduc din cultura producției, a abordării afacerilor și astfel omul de rând contribuie la realizarea acordului de asociere, de integrare europeană a R.Moldova, fără implicarea clasei politice de la Chișinău.

Primarul de Feștelița Nicolae Tudoreanu: „UE trebuie să pună accent pe cooperarea cu autoritățile locale din R.Moldova”

 

Primarul satului Feștelița, raionul Ștefan Vodă, Nicolae Tudoreanu

Din 2009 și până în prezent, localitatea Feștelița, raionul Ștefan Vodă a beneficiat de circa 1,3 milioane de euro, bani nerambursabili din diverse programe lansate de Uniunea Europeană.

„Primul program european cu care ne-am lansat a fost în 2009. Atunci am accesat un proiect în cadrul Programului de Vecinătate România-Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul prevedea crearea unei infrastructuri în domeniul culturii și asigurarea cu logistica necesară. Acesta a fost unul dintre primele proiecte din R. Moldova finanțat de UE în cadrul programelor de vecinătate. Auditul internațional care a fost elaborat după finalizarea proiectului ne-a creat un CV destul de bun care din 2009 și până în 2021 ne-a ajutat să accesăm peste 1,3 milioane de euro, bani nerambursabili din diverse programe lansate de UE”, susține Nicolae Tudoreanu.

Statul R.Moldova și-a cam profanat imaginea în relația cu UE, nu și autoritățile publice locale. Evident că lucrurile s-ar fi produs mult mai rapid la capitolul creșterii bunăstării sociale dacă guvernele R.Moldova ar fi mult mai serioase și ar implementa buche cu buche Acordul de asociere. Sunt foarte multe duble standarde aplicate de administrația centrală a țării și acest lucru a fost înțeles de către instituțiile europene. Chemarea noastră este ca în relația UE cu R.Moldova să se pună accent pe cooperarea cu autoritățile locale, pentru că astfel beneficiile vor fi resimțite mult mai rapid de către cetățeni.

Primarul comunei Cruzești, municipiul Chișinău, Violeta Crudu: „Proiectele UE schimbă aspectul localităților noastre”

 

Primarul comunei Cruzești, municipiul Chișinău, Violeta Crudu

 

„Nivelul de dezvoltare al localităților din UE a devenit posibil datorită implementării unor modele spre care tindem și noi, primarii din R. Moldova și ne-am dori ca localitățile noastre să arate ca cele din Uniunea Europeană.

Sper foarte mult că satele noastre vor arată la fel ca localitățile frumoase din Europa și că oamenii noștri încet-încet vor conștientiza cât de important este să se implice, că anume ei sunt promotori tuturor schimbărilor pe care ni le dorim. La mulți ani, Europa! Mulțumim pentru tot!

Primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean: „Colectivitățile noastre locale fac parte din spațiul valoric și cultural european și din acest motiv locul R. Moldova este în UE”

 

Primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean

„Creată în jurul conceptului de unitate, securitate și prosperitate, Uniunea Europeană este un spațiu  în care drepturile și libertățile cetățenești sunt în fruntea tuturor priorităților”.

„Cetățenii europeni vor deveni un etalon al lumii libere, economia europeană va fi bazată pe energie verde, emisiile de carbon vor fi cele mai joase în această zonă a lumii, iar nivelul de trai va spori. La nivel de securitate UE va deveni o structură de echilibru între occident și orient, între SUA, Federația Rusă și China, un garant al păcii și unității globale, o lume a bunăvoinței și stabilității, iar R. Moldova va fi parte a acestei lumi noi, pentru că viitorul ne aparține.”

Pe 9 mai, acum 71 de ani a fost semnată declarația Schuman. Ministrul de externe francez Robert Schuman a prospus creearea unei noi forme de organizare a statelor Europei.

Evenimentul este sărbătorit anual ca Ziua Europei, iar Schuman este considerat unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene.

Genericul evenimentelor dedicate Zilei Europei din acest an este „Solidaritate pentru sănătate, împreună pentru un viitor mai bun.”

Imprimare