Chiar dacă are doar 350 de gospodării și o populație de circa 1000 de locuitori, Călimăneștiul se alimentează cu apă din trei izvoare. De aici vine apa prin rețeaua de apeduct al satului.
Recent, cu vreo două săptămîni în urmă, la Călimănești a fost dată în exploatare o fîntînă arteziană, care va asigura cu apă 60 de gospodării din sat. ”Nu am așteptat să ne dea cineva bani, căci vedeți ce criză este în țară. Am încercat cu puterile proprii să ne creăm condiții de trai mai bune”, a specificat primarul Semion Cornescu, precizînd că valoarea totală a proiectului respectiv este de circa 160 mii de lei. Mai bine de jumătate din sumă, 100 mii lei, au fost alocați din bugetul local, iar restul 60 mii de lei reprezintă contribuția oamenilor. Apa este pompată de la o adîncime de 90 de metri.
Noroc de celelalte două izvoare, care sînt amplasate sub pădure, iar apa curge la vale, prin țevi, direct în sat, fără să mai fie pompată.
”Sper că, de acum încolo, sătenii nu vor mai veni la primărie să se plîngă că nu au apă”, a făcut o remarcă edilul, arătîndu-se mai mult decît satisfăcut de proaspăta realizare. ”Acum, că am dat în exploatare fîntîna arteziană, am reușit să asigurăm cu apă aproape tot satul. Circa 90 la sută din populație nu va mai duce lipsă de apă. Astfel, am rezolvat aproape integral problema deficitului de apă potabilă în localitate”, a mai precizat Semion Cornescu.
Deocamdată, cheltuielile de întreținere a apeductului, dar și pentru apa consumată sînt acoperite de către primărie. Ulterior, vor fi instalate contoare, astfel că fiecare va plăti în conformitate cu volumul apei consumate. Nu a fost stabilit nici costul unui metru cub de apă.
Important e că oamenii au deja apă în robinete. E un pas înainte, după care vor urma și altele, pentru a crea condiții optime de trai la Călimănești.