Ecaterina Chiciuc are 60 de ani şi trăieşte în satul Slobozia Mare de când s-a măritat, la 20 de ani. În toată această perioadă, Ecaterina a adus apă pentru treburile de pe lângă casă de la fântâna de pe strada vecină.
Fiica şi nepotul său au împărtășit aceeași soartă. În comunităţile rurale, femeile, pe lângă alte treburi, au şi responsabilitatea de a aduce apă pentru necesităţile casnice.
Slobozia Mare este un sat din sudul Moldovei, situat la peste 200 km de capitala ţării. Pentru majoritatea locuitorilor, legumele şi păsările crescute în gospodărie sunt principala sursă de hrană. Tocmai de aceea, distanța mare de la sursele de apă a fost întotdeauna o problemă acută. Deşi opt din zece săteni au apă la robinete, calitatea acesteia este îngrijorătoare. Din cauza ţevilor vechi, apa este ruginită și murdară, iar concentrația de metale este cu mult peste normă.
Cei care nu au apă la robinete strâng fiecare strop de ploaie în vase mari pentru a o folosi la treburile casnice. Însă, aceasta nu este deloc o soluţie eficientă.
***
La fel ca majoritatea satelor din Moldova, Slobozia Mare a pierdut din cauza migrației mai mult de zece la sută din locuitori. În multe cazuri, sătenii au găsit locuri de muncă mai bine plătite în străinătate, remitențele constituind cea mai importantă sursă pentru existenţa celor rămaşi acasă.
Acum, PNUD Moldova a venit cu o inițiativă care, cu finanţarea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, unește eforturile rezidenților și migranților, pentru a amplifica vocile locale și a identifica soluții practice la problemele persistente. În Slobozia Mare, locuitorii și migranții şi-au unit treptat eforturile pentru a forma o asociație de băştinaşi, acum un ONG înregistrat oficial. Unul dintre primele lucruri pe care ONG-ul le-a făcut a fost să își asume soluţionarea problemei apei potabile, considerată de comunitate o provocare care necesită rezolvare urgentă.
Însă, lipsea un element-cheie – banii. Așa a început prima campanie de colectare de fonduri pentru comunitate. În curând, primăria și Asociaţia de băştinaşi s-au adresat sătenilor și migranților, solicitând contribuţii.
Oamenii s-au implicat rapid. În doar trei luni, peste 100 de originari au donat aproape 5000 de euro. Suma a fost completată cu 2.000 de euro alocaţi de administrația locală și un grant de 20.000 de euro oferit de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. În decurs de o lună, o companie selectată prin licitație publică a realizat lucrările necesare, săpând și schimbând ţevile vechi.
Unii dintre locuitorii satului chiar s-au oferit voluntar să-i ajute pe muncitori și au săpat canale din stradă până în curţi. În cazul satului Slobozia Mare, crowdfundingul a fost un experiment care şi-a demonstrat pe deplin eficienţa.
Aculina Gîrneţ, în vârstă de 82 de ani, are pentru prima dată în viață apă la robinetul din curtea casei.
“Când am văzut apă de la robinet în ogradă, am plâns. Am construit această casă și am crescut trei copii. Vă puteți imagina cât de multă apă am cărat pentru mâncare, spălat și alte nevoi, de-a lungul anilor“, spune ea.
Nepoata Ecaterinei, Violeta Tulum, spune: “Nu-mi pot imagina cât de grea a fost viaţa bunicii și mamei mele“. Se pare că în viața Violetei, imaginea femeilor care aduc apă cu găleata va deveni doar o amintire.
Peste 200 de mii de persoane din 23 de sate din Republica Moldova au beneficiat de proiectul “Migrație și dezvoltare locală”, implementat de PNUD în Moldova cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul își propune să îmbunătățească infrastructura locală și condițiile de viață. În acest scop, localnicii şi migranţii sunt susţinuţi să îşi unească eforturile pentru a prioritiza principalele probleme cu care se confruntă comunitățile lor şi, împreună cu autorităţile locale și suportul partenerilor de dezvoltare, să soluţioneze aceste probleme. Până în prezent, au fost investite aproape 800 de mii de dolari în 18 sate şi 5 oraşe. Din această sumă, aproximativ 118 mii de dolari sunt contribuţiile donate prin intermediul platformei de crowdfunding de către migranții moldoveni care trăiesc în străinătate. Alte 214 mii de dolari au fost alocate de autoritățile locale și 460 mii de dolari de dolari de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.