La 2 octombrie, în perioada în care se desfășoară Săptămâna Națională a Voluntariatului, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a organizat atelierul de muncă intitulat „Bunele practici de voluntariat și implementarea lor în Republica Moldova. La eveniment au participat primari, alți reprezentanți ai APL și ai Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale, experți ai CALM. Expertul din Austria Kriemhild Buchel-Kapeller  și Hans Kohler, fost primar în Austria, reprezentant al Structure Projects Network au prezentat participanților modele de bune practici în domeniul voluntariatului. Datorită proiectului comun al CALM și Structure Projects Network, în parteneriat cu Inspectoratul General privind Situațiile de Urgență, zeci de comunități locale, dar și autorități centrale au beneficiat de autospeciale donate de către Austria.  Hans Kohler și Kriemhild Buchel-Kapeller au analizat împreună cu reprezentanții APL în ce măsură exemplele de voluntariat  pot fi implementate și în Republica Moldova.

Vorbind despre autospecialele aduse, Hans Kohler a menționat că anul trecut a trăit un sentiment special. „Am donat o autospecială pentru Bogzești, Telenești. Cu această ocazie, oamenii de acolo au construit un garaj, iar primarul mi-a spus că acum acel loc este un punct de întâlnire și discuții pentru cetățenii din localitate. Voluntariatul reușește să creeze această comuniune de lucruri frumoase.

În alt context, Hans Kohler a declarat că APL sunt fundamentul unui stat. „Sunt convins că primarii din Republica Moldova contribuie la întărirea acestui fundament, iar noi încercăm să-i ajutăm. Acesta este și motivul  organizării de seminare, atunci când oamenii se ajută reciproc localitatea devine puternică. Lucrul voluntar este ca un capital social în care investești. Faptul că la acest eveniment au venit primari de la sute de km este o dovadă în plus că ei vor într-adevăr să facă ceva pentru localitatea lor.

Directorul executiv al CALM Viorel Furdui a punctat faptul că viitorul acestei colaborări este privit cu multă încredere. „Autospecialele se donează primăriilor unde se observă dorința de a le gestiona, de a ajuta oamenii. Pompierii profesioniști sunt asigurați, ne propunem să găsim modalitatea ca de aceste drepturi să poată beneficia și colegii lor voluntari.

Șeful adjunct al Direcției Salvatori și Pompieri a Inspectoratului General privind Situațiile de Urgență, colonelul Serviciului intern Alexei Lavrinenco a subliniat faptul că instituția pe care o reprezintă are o colaborare foarte bună cu CALM-ul, dar și cu Structure Projects Network. „Pe parcursul ultimilor ani am realizat multe proiecte comune, dotări cu utilaj, dar și instruirea voluntarilor pentru situații de urgență. Până ajung pompierii profesioniști din orașele unde avem subdiviziuni teritoriale, pompierii voluntari pot interveni în faza inițială pentru a nu permite răspândirea focului, sau în alte cazuri excepționale.

Maria Galiț, primarul comunei Sărata Veche, Fălești a afirmat că autospeciala și prezența pompierilor voluntari primit intervenția rapidă în cazurile excepționale.  „Consătenii sunt foarte mulțumiți de acest fapt, erau entuziasmați ca niște copii atunci când autospeciala a ajuns în comunitatea noastră.

Radu Urechean, primarul de Larga, raionul Briceni a reiterat faptul că datorită parteneriatului între CALM și Structure Projects Network, localitatea pe care o reprezintă este beneficiara unei autospeciale. „Pompierii voluntari sunt un grup de prieteni gata oricând să vină în ajutor oamenilor. În trei luni am avut trei intervenții: la un incendiu, la curățarea unei fântâni și în cazul când un copac era doborât la pământ. Până acum apelam la serviciul raional de pompieri, dar distanța este de peste 20 de km și trecea ceva timp până pompierii ajungeau la noi.

La 1 octombrie curent, la sediul CALM a avut loc o întrevedere între  Hans Kohler, Kriemhild Buchel-Kapeller și experții CALM Irina Luncașu și Ludmila Malai. În cadrul întrevederii s-a discutat despre activitatea pe care o desfășoară organizația Structure Projects Network cu CALM. Totodată, au fost analizate impedimentele legislative ce nu permiteau ca autospecialele donate să ajungă direct în gestiunea APL. Datorită insistenței CALM, în acest sens Guvernul a emis o hotărâre și din acest an aceste mașini ajuns în gestiunea directă a APL.

Departamentul de Comunicare al CALM

 


































Imprimare