Săptămâna europeană a mobilității 2015 va avea loc în perioada 16-22 septembrie și se va desfășura în toate țările Uniunii Europene. Motto-ul acțiunii este ”Alege. Schimbă. Combină”.

Săptămâna europeană a mobilității este programată pentru a doua jumătate a lunii septembrie. Cu prilejul acestui eveniment orașele europene sunt dispuse să renunțe la trafic, cel puțin în zonele centrale. 

Recent, încă o capitală europeană s-a alăturat inițiativei. Astfel, străzile centrale ale celui mai mare oraș din Franța – Paris, vor fi loc de drumeții duminică, 27 septembrie. Autoritățile orașului speră că această inițiativă va demonstra parizienilor cât de plăcut, curat și confortabil poate fi orașul în cazul în care locuitorii săi vor alege mijloacele de transport ecologice. În prezent, traficul de vehicule deja este limitat semnificativ în centrul Parisului. Circulația automobilelor cu numere pare și impare este permisă în diferite zile ale săptămânii, iar viteza de deplasare a fost redusă până la 20 km/h. În rezultat, volumul traficului a scăzut cu 40%.

”Duminica fără automobil” va avea loc la Bruxelles cu o săptămână mai devreme decât la Paris, pe 20 septembrie.Stockholm-ul a ales o zi de sâmbătă, 19 septembrie, pentru a cere locuitorilor să-și lase automobilele la parcare și să folosească transportul public, bicicletele sau mersul pe jos.

Organizatorii evenimentului încurajează cetățenii să promoveze ideea de mobilitate urbană durabilă pe tot parcursul anului și să facă publice inițiativele lor. Pentru aceasta ei sunt rugați să se înregistreze pe site-ul http://www.mobilityweek.eu/mobility-actions/ unde să-și împărtășească experiența.

”Dacă v-ați decis să convingeți vecinii sau sunteți un angajator care ia măsuri concrete pentru a încuraja angajații să utilizeze transportul public, suntem dornici de a vă ajuta să împărtășiți povestea Dvs. de succes”, îndeamnă organizatorii.

Acțiunea are drept scop promovarea unei schimbări de comportament față de o cultură mobilității urbane mai durabilă.

Context
Săptămâna europeană a mobilității este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, organizată cu sprijinul Comisiei Europene. Campania, care se desfășoară în fiecare an în perioada 16-22 septembrie, are rolul de a încuraja autoritățile locale europene să aplice și să promoveze măsuri durabile în domeniul transporturilor și de a invita cetățenii să încerce și alte modalități de deplasare în afara automobilului.

Povestea Săptămânii europene a mobilității a început în 1998, când în Franța a fost proclamată o zi dedicată mobilității, sub deviza „În oraș fără mașină!”. Această inițiativă este reluată de atunci în luna septembrie a fiecărui an, orașele și metropolele fiind încurajate să interzică, pentru o zi, circulația vehiculelor motorizate pe străzile lor. În acest fel, cetățenii au ocazia să vadă o fațetă diferită a orașelor în care trăiesc, fiind încurajați să utilizeze moduri de transport durabile și fiindu-le adresate campanii de sensibilizare cu privire la impactul asupra mediului al alegerilor pe care le fac în materie de mobilitate. Succesul acestei inițiative franceze a dus la lansarea în 2002 a Săptămânii europene a mobilității.

De atunci, Săptămâna europeană a mobilității s-a bucurat de o popularitate tot mai mare în Europa și în întreaga lume. În 2012, 2 158 de orașe, reprezentând 147,6 milioane de cetățeni, au aderat la această campanie. În total au fost adoptate 7 717 măsuri permanente, care vizează, în principal, infrastructurile destinate cicliștilor și pietonilor, reducerea traficului, îmbunătățirea accesibilității mijloacelor de transport și sensibilizarea cu privire la adoptarea unui comportament durabil în materie de transport.

Autoritățile locale europene au fost invitate să adere la Carta Săptămânii europene a mobilității și să își publice programele pe site-ul www.mobilityweek.eu. Orașele care organizează evenimente pe tot parcursul săptămânii 16-22 septembrie, care adoptă măsuri permanente și care stabilesc o „zi fără mașini” pot, de asemenea, să își depună candidatura la premiul Săptămânii europene a mobilității, alăturându-se astfel orașelor cărora li s-a decernat acest premiu în anii anteriori: Zagreb (Croația), Bologna (Italia), Gävle (Suedia) și Budapesta (Ungaria).

tradaptare infoeuropa.md

Imprimare