La întrevedere au fost discutate trei dimensiuni principale – facilitarea acordării vizelor reprezentanților APL pentru a călători în Romania în contextul schimburilor culturale și programelor de cooperare transfrontalieră, problemele ce țin de cooperarea dintre Moldova și Romania la nivel de autorități publice locale, precum și asistența și cooperare tehnică dintre România și Moldova.

Excelența sa Dl Lazurcă a menționat ca în România rolul localităților și al autorităților locale este de o importanță primordială pentru procesul politic. Principalele partide politice au rădăcini în teritoriu și în județe, fapt care confirmă autonomia locală avansată, precum și rolul guvernării locale în societate.

Problema vizelor a fost discutată în vederea facilitării cooperării dintre cele două țări. În special Excelența Sa a menționat un număr destul de scăzut de persoane care au apelat la Consulatele României din Moldova pentru a obține permisul de trecere a frontierei din zonele limitrofe. S-a constatat că populația este neadecvat informată referitor la posibilitățile oferite cetățenilor Moldovei în acest sens. CALM s-a angajat de a promova o campanie de informare a autorităților locale în acest sens și în mod indirect de a contribui prin intermediul autorităților locale la informarea populației.

Romania este dispusă să consolideze cooperarea cu autoritățile locale din Moldova și această direcție chiar se încadrează perfect în politica României de cooperare și asistență tehnică pentru Moldova. Dl Lazurcă a propus inițierea cooperării dintre APLurile din cele două țări cu niște măsuri concrete și practice care țin de schimburi de experiență pe plan profesional. CALM la rândul său a venit cu niște propuneri concrete și concepte dezvoltate de proiecte care vizează dezvoltarea economică locală, comunicarea și informarea populației referitor la problemele și reformele din domeniul administrației publice locale, precum și consolidarea capacităților APL și ale CALM.

Părțile au convenit să inițieze un dialog permanent în vederea promovării cooperării dintre cele două țări la nivelul APL. CALM a informat Ambasadorul României referitor la relațiile prietenoase și de colaborare cu asociațiile autorităților locale din România și referitor la necesitatea consolidării cooperării și la acest nivel – la nivelul asociațiilor APL.

Reprezentanții CALM au informat Ambasadorul României referitor la problemele cu care se confruntă autoritățile locale și societatea civilă ca urmare a creșterii pragului minim de co-finanțare a proiectelor de cooperare transfrontalieră ale Comisiei Europene. Daca abia recent acest prag a fost la nivelul de 10%, la moment în majoritatea cazurilor Comisia Europeană cere 20% de co-finanțare pentru proiectele de cooperare transfrontalieră. Astfel de abordare este foarte greu de înțeles, în special în condițiile când în mod normal nu se cere nici o contribuție pentru co-finanțarea proiectelor de la Guvernul central. Mai mult decât atât, astfel de abordare agravează problemele societății defavorizând societatea civilă și autoritățile locale și întărind guvernarea centrală și tendințele de centralizare și guvernare autoritară în tară. CALM a informat Ambasadorul României referitor la inițiativa sa de a iniția o campanie de lobby și de advocacy pentru lichidarea pragului respectiv din cadrul proiectelor Uniunii Europene pentru autoritățile locale și societatea civilă.

Imprimare