”Fără o reformă profundă și corespunzătoare a sistemului de administrație publică (centrală și locală), fără demolarea verticalei puterii, fără o administrație locală puternică și capabilă – fără o descentralizare reală politică, economică și administrativă, Republica Moldova NU are nici o șansă de a se moderniza, europeniza și dezvolta”  din declarația CALM de la 24.12.2014

 La 31 ianuarie 2015 Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) împreună cu circa 200 invitați – primari, președinți de raioane, funcționari din cadrul administrației publice locale și centrale, ambasadori și parteneri de dezvoltare au sărbătorit Ziua Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică Locală marcată pe 1 februarie.

Programul evenimentului a inclus adresarea Președintelui CALM cu felicitarea și referirea la problemele actuale ale APL, semnarea între CALM și Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) a Memorandumului de cooperare, Ceremonia de înmânare a distincțiilor pentru merite în administrația publică locală oferite de CALM și partenerii de dezvoltare, alocuțiuni din partea demnitarilor de Stat, ambasadorilor și a partenerilor de dezvoltare, iar spre finalul evenimentului s-a desfășurat programul cultural-artistic inedit cu participarea exclusivă a reprezentanților autorităților publice locale: ”Suflet de PRIMAR”.

Evenimentul a demarat cu onorarea drapelului Republicii Moldova după care a urmat cuvântul de salut a Președintelui Congresului Autorităţilor Locale din Moldova. Adresându-se celor prezenți la eveniment     D-na Tatiana BADAN a felicitat toți reprezentanții APL cu această zi remarcabilă și a menționat: „Vă FELICIT din tot sufletul cu această zi deosebită pentru fiecare din noi, toți cei care activează în cadrul administrației publice locale. Cunoaștem cu toții, că până în prezent, această categorie de persoane nu prea a beneficiat de o atenție și apreciere corespunzătoare din partea statului. Aceasta, în pofida rolului deosebit de important pe care-l joacă autoritățile locale în procesul de modernizare și dezvoltare a comunităților locale; în pofida faptului că primarii sunt unica autoritate publică din stat aleasă direct și în pofida faptului că autoritățile locale beneficiază de cea mai înaltă încredere din partea cetățenilor, alături de biserică”.

Totodată, referindu-se la problemele actuale din domeniul reformei administrației publice și descentralizării, Președintele CALM a declarat: ”Trebuie să constatăm, că reformele în domeniul descentralizării și autonomiei locale și-au pierdut din elan și au devenit sterile, fiind tărăgănate și chiar blocate. Majoritatea acestor reforme s-au oprit la nivelul documentelor de politici, strategii, planuri de acțiuni care rămân neimplementate. În prezent, este incontestabil că, fără un proces de descentralizare efectiv, fără o GUVERNARE LOCALĂ puternică, fără comunități locale dezvoltate – NU poate exista o administrație publică centrală efectivă și NU poate exista o Republica Moldova DEZVOLTATĂ și EUROPEANĂ! Mai mult ca atât, nici o reformă din domeniul economiei, justiției, luptei cu corupția, educație, social etc. NU pot avea succes și vor rămâne doar pe hârtie, în condițiile păstrării actualului sistem politic și de administrație publică extrem de centralizat, politizat, clientelar, depășit și inefectiv, dominat de anumite grupuri înguste de interese aflate în afara controlului real din partea societății. Suntem siguri că actualmente NU există NICI UN motiv sau temei de a tărăgăna implementarea reformelor în domeniul descentralizării și consolidării autonomiei locale.”

Dl. Vladimir CIOBANU, consilierul președintelui RM a dat citire mesajului cu prilejul Zilei autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală a Președintelui Republicii Moldova Dl Nicolae TIMOFTI în cadrul căruia s-a menționat: „Nu poate să existe o țară cu aspirații europene, care tinde spre prosperitate și stabilitate, fără o administrație locală eficientă. Anume de aceea, am convingerea că, actualmente, descentralizarea, reforma administrației publice și dezvoltarea locală/regională reprezintă condiții esențiale în vederea dezvoltării durabile a Republicii Moldova.

Cu un mesaj de felicitare din partea Prim-ministrului în exercițiu Iurie LEANCĂ a venit Secretarul General Adjunct al Cancelariei de Stat Dl. Sergiu PALIHOVICI: „Vă aduc cele mai sincere felicitări și urări de bine cu prilejul sărbătorii dumneavoastră profesionale, marcată la 1 februarie – Ziua autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală! Această zi este modalitatea noastră de a ne exprima recunoştinţa, aprecierea şi sprijinul pentru autorităţile publice locale. Este un gest extrem de necesar mai ales în aceste timpuri dificile, când volumul problemelor cu care vă confruntaţi zi de zi este mult mai mare decât resursele de care dispuneţi și care nu întotdeauna acoperă necesităţile existente. În pofida acestui fapt, mizăm în continuare pe implicarea dumneavoastră activă în realizarea reformelor, atât de necesare pentru Republica Moldova. Dumneavoastră aţi dat dovadă de abordări originale, aţi mobilizat resurse interne, aţi atras investiţii, aţi reuşit să creaţi parteneriate durabile, aţi cooperat cu organizaţiile neguvernamentale. Și astfel ați demonstrat că o bună guvernare este posibilă, că managementul strategic își are locul și la nivel local, că situaţia economică a comunităților din Moldova poate fi ameliorată. De facto, ați demonstrat că prin iniţiativă, prin participare și implicare pot fi obţinute rezultate frumoase, iar cheia succesului stă în unitate și solidaritate.

Cu mesaje de felicitare au venit în fața reprezentanților autorităților locale: ES Doamna Ulrike KNOTZ, Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, ES domnul Mátyás Szilágyi, ambasadorul Ungariei în Republica Moldova și Dl Marcel Răducan, Ministru în exercițiu al Dezvoltării Regionale și construcțiilor.

Un moment separat al Agendei evenimentului a constituit semnarea între CALM și Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) a Memorandumului de Înţelegere privind stabilirea unor relaţii de cooperare în vederea consolidării capacităților CALM și ale APL-lor în domeniul serviciilor publice.  

Apogeul evenimentului l-a constituit  Ceremonia de înmânare a distincțiilor CALM. În cadrul acestei ceremonii au fost premiați circa 50 reprezentanți ai autorităților locale de nivelul I și II. Pe lângă  tradiționalele categorii de premiere “Primar Emerit” și “Pentru merite în Administrația Publică Locală”, anul acesta au fost oferite distincții ”Pentru succesul remarcabil în dezvoltarea locală” și “Pentru merite speciale în procesul de modernizare a serviciilor publice locale”.

Distincții din partea CALM au fost oferite și partenerilor de dezvoltare Organizației Națiunilor Unite (ONU), Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei  (GIZ) și Proiectului de Susținere a Autorităților Locale din Moldova (LGSP) pentru contribuția deosebită și susținerea procesului de descentralizare, consolidare a autonomiei locale, dezvoltarea locală și regională, modernizarea serviciilor publice locale și creșterea capacităților autorităților publice locale din Republica Moldova.

Primarii prezenți la eveniment, pe lângă aprecierea înaltă a evenimentului și felicitarea cordială a colegilor cu prilejul Zilei autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală, au menționat însă că sărbătoarea este umbrită de faptul că pe agenda lor rămân încă multe probleme care necesită a fi soluționate, pentru ca localitățile lor să poată fi comparate cu cele europene. Reprezentanții administrației publice locale din Moldova speră ca viitoarea guvernare să susțină mai  mult dezvoltarea comunităților, să ducă la capăt reformele începute, să întreprindă acțiuni concrete și urgente care ar schimba situația spre bine și ar insufla încredere și speranță în rândurile APL.  Locul și rolul Administrației Publice Locale, în procesul de modernizare și dezvoltare a Republicii Moldova, să fie pe deplin înțeles și recunoscut de către clasa politică și guvernamentală.

Programul cultural-artistic ”Suflet de PRIMAR!” a încheiat evenimentul încântând publicul cu un repertoriu bogat de cântece, dansuri, poezii  și scenete în interpretarea exclusivă a reprezentanților din administrația publică locală.

Ziua Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică Locală este sărbătorită pe 1 februarie și a fost  instituită la inițiativa CALM prin Hotărârea Guvernului nr.75 din 08.02.2012 întru recunoașterea importanței și valorii persoanelor care activează în domeniul APL, precum și datorită importanței asigurării autonomiei locale în procesul de edificare și consolidare a statului democratic Republica Moldova și întru aprecierea rolului deosebit al reprezentanților autorităților publice locale în soluționarea problemelor cetățenilor și dezvoltarea social-economică a colectivităților locale.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul proiectului ”Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și cu suportul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PNUD Moldova şi UN Women) cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcei.

8578_Ziua Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică Locală! – Comunicat informativ.pdf,

 8578_Declaratia CALM _Program_Guvernare_18 12 2014 completa .pdf,

 8578_Adresarea Presedintelui CALM cu ocazia Zilei Autonomiei Locale si a Lucătorului din APL.pdf









Imprimare