În sud-estul Poloniei, există un sătuc numit Zalipie, care arată ca un colț de basm în lumea reală. Priveliștea de poveste se datorează picturilor și florilor colorate care acoperă toate căsuțele din această localitate.

Totul a început în secolul al XIX-lea, când ventilația sobelor nu era asigurată în mod corespunzător. În acele vremuri, fumul trebuia să iasă printr-o gaură în tavan, dar în loc de asta intra în încăperi, acoperind pereții cu funingine, astfel încât aceia erau adesea albiți cu var. Așadar, fiecare locuitor al satului încerca să acopere funinginea cu flori pictate pe pereți.

Apariția șemineelor a ajutat ca suprafețele pereților să rămână albe mai mult timp, așa că oamenii au decis să continue să folosească acei pereți albi ca pânză pentru picturile cu flori.

La un moment dat, aceste picturi florale au ieșit de sub control și au învăluit întregul sat, acoperind case, grajduri, poduri, biserici și chiar cuștile câinilor.

La început, materialele erau greu de găsit, astfel, femeile erau nevoite să-și facă pensule din propriul păr sau chiar din cozile vacilor. Vopselele erau fabricate din grăsime și coloranți alimentari.

Cu timpul, acest obicei a fost transmis de la o generație la alta, iar locuitorii satului și-au îmbunătățit tehnica de pictare, inspirându-se din natură și folclorul local.

Situat la doar 90 de minute de Cracovia, satul plin de culoare este locul preferat al turiștilor care caută o excursie memorabilă. Venind din toate colțurile ale lumii, inclusiv pentru a vizita muzeul din sat, oamenii admiră localitatea ca pe un tablou imens plin de viață și istorie.

Imprimare