Primarul orașului Ștefan Vodă, vicepreședintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Vladislav Cociu, despre schimbul de experiență dintre aleșii locali din Republica Moldova și România, intenția Consiliului Județean Brașov de a contribui la renovarea spitalului raional din Ștefan Vodă și vizita pe care primarii din acest raion urmează să o întreprindă la Brașov.

Dle Vladislav Cociu, împreună cu 120 de primari de pe ambele maluri ale Prutului participați zilele acestea la lucrările Sesiunii solemne a Adunării generale a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova CALRRM…

Vladislav Cociu: De mai mulți ani organizăm asemenea întruniri comune. Cred că ceea ce s-a produs zilele acestea la Sibiu este extrem de important deoarece încercăm să instituționalizăm acest consiliu comun al Asociației Comunelor din România (ACoR), Asociația Orașelor din România (AOR) și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). Este un eveniment ce va produce mai multe efecte.

Ce așteptări aveți Dvs. de la asemenea evenimente?

Vladislav Cociu: În primul rând, avem nevoie de experiența fraților noștri de peste Prut. Colegii din România, de asemenea, nu o singură dată au menționat că au și ei ce învăța de la noi. De exemplu, recent un primar îmi spunea că s-a inspirat din felul în care funcționează la noi instituțiile preșcolare. Ne dorim să fim eligibili în cadrul proiectelor comune, nu neapărat cele finanțate de România. Mă gândesc, în primul rând, la Uniunea Europeană, să putem să accesăm fonduri, să armonizăm legislația noastră asemeni celor din țările UE, să implementăm inițiative comune și să producem schimbările necesare în legislație pentru a facilita cooperarea noastră. Prezența reprezentanților din Parlamentul României și din Parlamentul Republicii Moldova la evenimentul organizat la Sibiu ne dă speranță că se va ține cont de așteptările noastre.

În luna octombrie veți merge la Brașov împreună cu alți aleși locali din raionul Ștefan Vodă…

Vladislav Cociu: În 2012 am făcut cunoștință cu un primar din Brașov și colaborarea noastră durează până astăzi. Între timp, acest primar a devenit deputat în Parlamentul României și membru al Comisiei administrație publică. Toți aleșii locali din raionul Ștefan Vodă au mai fost la Brașov, există mai multe înfrățiri între localitățile noastre și cele din acest județ, avem și proiecte comune. Recent am avut întrevederi cu președintele Consiliului Județean Brașov, dar și cu președintele Asociației Primarilor din Țara Făgărașului. Împreună am stabilit ca la începutul lunii octombrie, primarii -reprezentanți ai asociației CALM din Ștefan Vodă, dar și unii angajați din primării, cei care posedă certificatul de vaccinare, să meargă la Brașov pentru a prelua din experiența colegilor noștri. După aceasta vor veni și ei la noi. Deja Consiliul județean Brașov și-a anunțat disponibilitatea de a contribui la renovarea spitalului raional Ștefan Vodă. Totodată, există o dorință mare a primarilor din Ștefan Vodă de a iniția stabilirea unor noi parteneriate, înfrățiri, mai ales că o parte dintre ei sunt la primul mandat și doresc să trăiască această experiență.  Atât Sibiul, unde suntem astăzi, cât și Brașovul au avansat foarte mult la capitolul administrație publică, condiții de viață pentru cetățeni, ceea ce ne dă și nouă speranțe.

Cât de dispuși sunt primarii, APL din România, să rupă din bugetul comunităților lor pentru a ne ajuta pe noi?

Vladislav Cociu: Am mers în mai multe județe ale României și atitudinea a fost de la caz la caz.  Totuși, trebuie să înțelegem că și ei au necesitățile lor și cred că trebuie să ne axăm pe proiecte comune, să fim eligibili în cadrul proiectelor europene, nu neapărat pe resursele din Fondul național român. Cu toate acestea, deputații români ne-au dat asigurări că vor fi create fonduri, în special pentru proiecte în baza unor acorduri de parteneriat, la care vor putea participa primăriile de pe ambele maluri ale Prutului. Dacă vorbim de evenimentul organizat la Sibiu, pot constata că există o deschidere foarte mare din partea colegilor primari, drept dovadă este prezența lor numeroasă la acest eveniment. M-a impresionat faptul că nici în cea de-a doua zi a evenimentului nu au mers la primăriile lor, dar și-au petrecut timpul cu noi, ceea ce înseamnă o deschidere pentru comunitățile locale din Republica Moldova. Totodată, este de apreciat faptul că ei sunt avocații noștri în parcursul european al Republicii Moldova. 

 

Imprimare