Ediţia din 2 decembrie a emisiunii Ora Primarului, de la 10 TV a fost filmată în localitatea Carahasani, Ştefan Vodă, iar protagonistul emisiunii a fost edilul localităţii, Vlad Cociu. 

Chiar de la intrarea în satul Carahasani se observă că primarul a dezvoltat un sentiment de emulație pentru colegii săi de breaslă din Europa. Drumul de acces în localitate este asfaltat, iar pe margine poți vedea înșiruite coșuri de gunoi. Curățenia din sat ne demonstrează că s-a cultivat o cultură socială a comunității. Primarul de Carahasani, Vlad Cociu este la al patrulea mandat și spune că atunci când a fost investit în această funcție, credea că va reuși în cel mai scurt timp să întoarcă munții. Realitățile însă erau altele și s-a pomenit singur în fața multor provocări.  Primarul a înțeles că poate  face multe lucruri,  doar cu susținerea oamenilor. A elaborat un plan strategic de dezvoltare socio-economică a localității, în care au fost reflectate cele mai importante priorități și obiective, cu indicarea sursei de acoperire. A studiat planul de acțiuni împreună cu funcționarii de la primărie, dar  a ajuns la concluzia că ceva lipsește. Astfel au înţeles că trebuie mobilizată și comunitatea. Au sprijinit crearea mai multor organizații neguvernamentale care ar fi putut aduce plus valoare localității, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Într-un timp scurt în Carahasani au fost create 11 ONG-uri, dintre care 5-6 sunt foarte active. Fiind specializate în diferite domenii,  reprezentanţii acestora au implementat proiecte de mediu, în domeniul sportului, culturii, turismului, etnografiei, ș.a. În afară de aceasta, în Consiliu, de multe ori după lungi dezbateri și consultări, totuși sunt aprobate cele bune idei.

Vlad Cociu afirmă că în Carahasani sunt oameni responsabili de fiecare stradă, iar Primăria conlucrează foarte bine cu aceştia, în vederea identificării problemelor cu care se confruntă oamenii.

Întrebat cum a reușit să aducă utilitățile în localitate, ținând cont că veniturile proprii nu permit lucrări de o asemenea anvergură, primarul de Carahasani a menționat că într-adevăr situația financiară a primăriilor lasă de dorit, doar 18% fiind veniturile proprii, în rest primăriile activează din contul transferurilor.  ”Oamenii așteptau să construim clădiri, să facem infrastructură, dar cu banii de care dispune primăria este aproape imposibil de realizat ceva. Astfel a apărut necesitatea de a scrie proiecte și de a identifica potențiali finanțatori. Noi nu ne-am prea băgat în buzunarul oamenilor, cu excepția cazurilor când finanțatorii au cerut această contribuție. Am reușit să aducem foarte multe surse financiare, uneori chiar aduceam și valoarea a câteva bugete de-ale primăriei. Credibilitatea oamenilor din APL crește atunci când ții cont de sugestiile și necesitățile locuitorilor. Satul constituie o familie și împreună trebuie să împărtășim trăirile pe care le avem în localitate.”

Despre agenții economici, primarul de Carahasani menționează că aceștia activează preponderent în agricultură. Potrivit edilului, important este ca APL să nu le încurce acestora să activeze. „Mai ales în ultimul timp se simte interesul din partea agenților economici, dar și a cetățenilor simpli față de activitatea primăriei.

Sunt și alte lucruri vizibile, cu impact bun. Ne bucurăm că satul Carahasani este unul modern.”

În alt context, Vlad Cociu a menţionat că satul Carahasani este înfrățit cu două localități din județele Brașov și Sibiu. „Împreună cu colegii primari din raion am mers în România, îmbucurător este faptul că am reușit să-i atragem în acest proces și pe primarii care reprezintă localități unde majoritatea locuitorilor sunt vorbitori de limbă rusă. Toți am revenit acasă cu multe impresii, ceea ce mă bucură. Deja și acești primari au o abordare mult mai înțeleaptă, comparativ cu ceea ce spuneau inițial. Atunci când vorbim despre accentele descentralizării în România, ceea ce am văzut noi ne-a surprins plăcut. Acolo într-adevăr există descentralizare autonomă-financiară, au posibilități enorme pentru a avea state de personal, dar și posibilitatea de a stabili grila de salariu pentru a motiva oamenii să se angajeze. La noi, la ora actuală, există riscul ca oamenii să plece din sistem. Au specialiști care sunt responsabili de asimilarea fondurilor europene, au poliție locală, dotată la standarde europene. Colegii mei de acolo au posibilități să circule în alte ţări, să însușească noi practici. Ceea ce am văzut este greu de redat și este ceea ce ne dorim și noi. Totuși, noi de firea noastră suntem mai mioritici și mereu am încercat să găsim vinovatul. Republica Moldova are tot ce trebuie, schimbarea însă trebuie să înceapă de la noi, de la modul de a gândi și modul de a aborda problemele, de a înțelege cine ne sunt prieteni și cine nu.”

Satul Carahasani este supravegheat nu doar de vecini, dar și de tehnologie. Primarul a instalat câteva camere de supravegheat pentru a disciplina consătenii. Astfel a scăzut numărul de infracțiuni, dar și deteriorări ale bunurilor publice au loc mult mai rar.

Vlad Cociu a mai declarat că descentralizarea Fondului Rutier a fost posibilă datorită solidarizării primarilor în cadrul CALM. Rezultatele acestui prim-pas al descentralizării sunt vizibile și trebuie să se extindă și în celelalte domenii ale APL.

„Odată cu inițierea acestui sindicat al primarilor,  care se numește CALM, am devenit solidari, iar în rezultatul multor discuții pe care le-am avut cu colegii, am dus tratative cu reprezentanții conducerii de vârf şi s-a înțeles că altă cale nu există, decât cea a descentralizării Fondului Rutier. Primarii sunt cei aleși direct de cetățeni și noi suntem cei care cunoaștem cel mai bine necesitățile lor.  Beneficiile reformelor trebuie să le simtă cetățenii, ei sunt beneficiarii finali ai acestora. Descentralizarea Fondului Rutier ne-a demonstrat că pe această cale trebuie să se continuie și în cazul celorlalte fonduri”, a conchis Vlad Cociu.

 

Imprimare