În rezultatul alegerilor locale generale din toamna anului trecut, Viorica Beregoi a devenit primara comunei Trușeni, municipiul Chișinău. Aleasa locală ne spune ce a determinat-o să candideze, care sunt problemele și prioritățile locuitorilor, dar și ce calități trebuie să aibă un primar pentru ca comunitatea locală pe care o reprezintă să prospere.

Ce v-a motivat să intrați în competiție pentru această funcție?

Viorica Beregoi: Anterior am activat în funcția de consilieră și îmi doream să fac o schimbare în localitate. M-am convins că lucrurile se pot întâmpla, doar că cei care anterior au fost la guvernare nu puneau prioritățile oamenilor pe prim plan, așa cum ar fi corect. De asemenea, fiind în funcția de consilieră am reușit să obțin unele rezultate și mi-am dat seama că fiind în funcția de primară voi avea alte pârghii, alte posibilități de a face ca lucrurile să se schimbe și în comuna noastră. Trușeni e situat la doar câțiva km de Chișinău, dar nu aveam rețea de canalizare centralizată, era necesar de a  asigura localitatea cu apă potabilă, fiind și alte probleme stringente. Având o echipă bună la primărie și o majoritate în Consiliul local, lucrurile s-au urnit din loc și se mișcă cu o viteză care până acum nu a mai fost, ceea ce îmi oferă siguranța că va fi din ce în ce mai bine.

Construcția apeductului și a sistemului de canalizare sunt două dintre cele mai costisitoare obiective. De unde începeți să identificați soluțiile sau resursele necesare?

Viorica Beregoi: Da, într-adevăr, rețeaua de canalizare este cea mai costisitoare, un km de magistrală costă aproximativ 2 milioane de lei, iar noi nu avem nicio casă conectată la acest sistem, o parte din rețea a fost construită fără conectări individuale. Am reușit să dăm în exploatare stația de pompare a apelor, construită acum câțiva ani dar care nu funcționa. Pentru finalizarea sistemului de canalizare am prevăzut bani din bugetul local. Pentru construcția apeductului am implementat anul trecut un proiect din cadrul Programului Satul European, în valoare de 10 milioane de lei. Este o rețea cu stație de pompare a apei și două rezervoare a câte 300 metri cubi. Anul acesta am aplicat iarăși la Programul Satul European cu un proiect ce valorează 12 milioane de lei, două milioane fiind contribuția primăriei. Astfel sperăm că vom putea asigura cu apă potabilă a doua jumătate a localității.

Ce calități trebuie să aibă un primar pentru ca localitatea pe care o reprezintă să prospere?

Viorica Beregoi: Cred că este vorba despre dorință, verticalitate, competență și integritate. Până acum Trușeniul nu a fost un exemplu la capitolul integritate, iată de ce ne-am propus ca împreună cu echipa să schimbăm lucrurile, primăria să activeze în interesul tuturor locuitorilor, nu în interesul unui grup îngust de oameni. Cred că o altă calitate a primarului este să fie lider, nu șef, să fii alături de toată echipa, să o auzi, să cedezi, dacă e cazul, deoarece în discuții pot înțelege că uneori lucrurile trebuie făcute altfel decât credeai inițial, să discuți cât mai des cu cetățenii, pentru că doar așa poți să înțelegi care sunt acțiunile prioritare pe care trebuie să le întreprinzi.

A fi primar mai înseamnă și a avea foarte puțin timp pentru familie?

Viorica Beregoi: Așa este. Practic, acest timp lipsește cu desăvârșire, mai ales în cazul unui primar la primul mandat, atunci când vrei să reușești tot, să înțelegi toate procesele, începând de la achiziții, contabilitate și până la lucrările care se fac în teritoriu și, practic, pentru familie îți rămâne foarte puțin timp.  Încerc să compensez acest lucru în după amiezile de sâmbătă și duminică. 

Imprimare