La 26 mai a avut loc ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, eveniment prezidat de Președinta R. Moldova Maia Sandu, cu participarea președinților de Comisii Parlamentare, miniștri, alți reprezentanți ai puterii centrale, ai societății civile și ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).
Principalele subiecte abordate au vizat modul de implementare a angajamentelor asumate de RM în calitate de țară candidată în perspectiva acordării statutului de țară candidată la Uniunea Europeană. În acest sens există un plan de acțiuni privitor la îndeplinirea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene care trebuie să fie îndeplinite, acțiuni ce urmează a fi realizate, astfel încât R. Moldova să fie pregătită să prezinte aceste progrese și structurile de conducere ale Uniunii Europene să poată începe procesul propriu-zis de negocieri.
Potrivit directorului executiv al CALM, Viorel Furdui, acest lucru este esențial pentru Republica Moldova deoarece, odată cu acceptarea statului nostru în procesul de negocieri, vor există perspective foarte bune în tot ce înseamnă atragerea fondurilor UE în toate domeniile, inclusiv pentru dezvoltarea comunităților locale.
„Este o etapă esențială și putem spune că au fost înregistrate progrese importante. Totodată, s-a vorbit și despre restanțele pe care le avem, cauzele lor și factorii decizionali urmează să lucreze pentru ca să putem avansa în acest proces. Au fost stabilite termene concrete pentru a fi realizate progrese în domeniile cu restanțe. „
În cadrul ședinței Comisiei pentru Integrare Europeană, Viorel Furdui a vorbit și despre realitățile existente în cazul reformei administrației publice, inclusiv a celei locale. „Am atras atenția asupra faptului că se atestă un progres în deschiderea Guvernului pentru dialogul instituționalizat, inclusiv al eficienței acestuia, ceea ce ne-a permis să reducem anumite decalaje și restanțe în procesul de implicare a CALM-ului în elaborarea Strategiei reformei administrației publice, dar și a proiectului de lege privind amalgamarea voluntară. Astfel am reușit să creștem calitatea acestor acte normative care deja au fost aprobate de către Guvern. Ne-am dorit ca ele să fie mai realiste și conectate la nevoile și realitățile noastre.”
Totodată, directorul executiv al CALM a reiterat faptul că, din păcate, s-a pierdut foarte mult timp și intrăm într-o nouă perioadă electorală cu un sistem de administrație publică, cel al consiliilor raionale, ce are structuri vechi, depășite și care pot constitui o barieră importantă în realizarea tuturor acestor planuri de acțiuni, a tuturor măsurilor care au ca obiectiv apropierea de standardele și instituțiile europene, acquis-ul comunitar european și toate angajamentele pe care ni le-am asumat față de UE. „Am solicitat să se atragă atenția la acest aspect, să fie identificate anumite soluții, dacă încă nu este prea târziu, să fie abordată tranșant această problemă privind structurile raionale la nivel teritorial.”
În afară de aceasta, Viorel Furdui a atras atenția asupra faptului că proiectul politicii fiscale, recent recepționat de CALM pentru avizare, a fost elaborat într-un mod netransparent, fără participarea CALM, fără discuții prealabile sau un schimb de opinii cu Ministerul Finanțelor. „Apreciem negativ acest lucru, mai ales în contextul în care în ultimul timp au fost aprobate Strategia privind reforma administrației publice, asumate alte angajamente, acțiuni, obligații, care trebuie să fie realizate în domeniul administrației publice locale, inclusiv în domeniul descentralizării financiare, organizaționale, patrimoniale, etc., iar rolul Ministerului Finanțelor este foarte important în acest proces. În afară de aceasta, proiectul de lege privind amalgamarea voluntară, asupra căruia Guvernul insistă foarte mult, are, de asemenea, un capitol dedicat stimulentelor financiare. Toate aceste lucruri nu s-au regăsit în politicile fiscale. Altfel spus, politica fiscală este deconectată în totalitate de realitățile existente și nu este corelată cu documentele de politici extraordinar de importante. Acest lucru înseamnă că ele pur și simplu nu vor putea fi implementate și vor rămâne iarăși doar în formă de hârtie, aceasta fiind o problemă fundamentală a tuturor documentelor de politici de până acum.”
Un alt subiect abordat de directorul executiv al CALM a vizat faptul că devenind țară candidată la UE, pentru Republica Moldova se deschid o serie de oportunități ce presupun implicarea mai activă a APL în activitatea diverselor structuri ale UE. „În special, m-am referit la Comitetul European al Regiunilor care se ocupă de problemele ce vizează dezvoltarea locală și regională. În această structură sunt reprezentanții APL din toate țările care sunt membre ale UE, fiind create și anumite formate de comunicare pentru țările candidate. Am solicitat Viceprim-Ministrului, Ministrului Afacerilor Externe, Nicu Popescu, să fim mai pro-activi și să solicităm acestei structuri europene să acorde RM, în persoana APL, statut de membru asociat sau, cum se mai practică în cadrul acestei instituții, crearea unui grup de lucru pentru RM, care să aibă ședințe tematice, dar să aibă și acces la ședințele Comitetului European al Regiunilor – o structură pe lângă Parlamentul European care participă la diverse discuții ce vizează elaborarea diverselor programe de dezvoltare, destinația diferitor fonduri etc. Acest lucru ne-ar permite ca vocea reprezentanților APL să fie auzită la nivelul instituțiilor europene și opinia noastră să fie luată în considerare, mai ales atunci când instituțiile europene elaborează programe de dezvoltare a localităților din RM. Astfel s-ar crea o conexiune mai mare cu realitățile și necesitățile APL din RM „, a declarat Viorel Furdui.
Menționăm că în cadrul Ședinței Naționale pentru Integrare Europeană, Președinta Maia Sandu a apreciat implicarea CALM și a autorităților locale în organizarea Adunării Naționale „Moldova Europeană”, fiind subliniat faptul că s-a simțit implicarea activă a autorităților locale în acest proces. „Prin discursul său, președinta CALM, Tatiana Badan, a transmis un mesaj foarte clar de susținere a vectorului european – unicul valabil pentru RM, care poate aduce dezvoltare, prosperitate și standarde calitative de viață, spre care tindem cu toții și pe care le apreciem în UE”, a afirmat președinta Republicii Moldova. Totodată, Maia Sandu a solicitat APL să fie atente la unele încercări a unor forțe dubioase de a le influența prin diverse metode ilegale, inclusiv șantaj și stimulentele financiare și de a le determina să-și schimbe vectorul politic.